Κοσμος

Συνεχίζεται ο τρόμος στη Γάζα: Η Χαμάς άρχισε να εκτελεί αμάχους για να επιβάλει τον έλεγχό της

Η εικόνα της «αντίστασης» που προσπαθεί να προβάλλει η οργάνωση καταρρέει

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τρόμος στη Γάζα: Η Χαμάς άρχισε να εκτελεί αμάχους για να επιβάλει τον έλεγχό της

Η Γάζα βυθίστηκε ξανά στον τρόμο, καθώς η Χαμάς φέρεται να εκτέλεσε δημόσια δεκάδες Παλαιστίνιους, σε μια αιματηρή επίδειξη δύναμης με στόχο την επαναφορά του ελέγχου της στη Λωρίδα. Σύμφωνα με το Times of Israel, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από στελέχη της οργάνωσης, με το κύμα βίας να παρουσιάζεται ως «κάθαρση» απέναντι σε φερόμενους συνεργάτες με το Ισραήλ.

Το πιο σοκαριστικό περιστατικό καταγράφηκε την Τρίτη, όταν ένοπλοι της Χαμάς συγκέντρωσαν δεκάδες πολίτες στην κεντρική πλατεία της Γάζας και εκτέλεσαν επί τόπου πέντε άνδρες. Όπως μεταδίδει το CNN, το θέαμα θύμιζε μεσαιωνική δημόσια τιμωρία, με τον πληθυσμό να αναγκάζεται να παρακολουθεί την αιματηρή «παράσταση». 

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η οργάνωση δείχνει να χάνει την επιρροή της μετά από έναν χρόνο πολέμου και καταστροφής. Με τις κοινωνικές δομές κατεστραμμένες και την οργή των πολιτών να μεγαλώνει, η Χαμάς καταφεύγει στην πιο ωμή μορφή βίας: την εκτέλεση αμάχων, για να εμπεδώσει τον φόβο και την υποταγή.

Το Times of Israel σημειώνει ότι η βία στρέφεται όχι μόνο κατά ατόμων που κατηγορούνται για συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά και κατά οικογενειών και τοπικών ομάδων που θεωρούνται «αντίπαλες». 

Η εικόνα της «αντίστασης» που προσπαθεί να προβάλλει η οργάνωση καταρρέει, αφήνοντας στη θέση της ένα καθεστώς τρόμου που στρέφεται κατά του ίδιου του λαού της Γάζας. Οι δημόσιες δολοφονίες δεν αποτελούν μόνο έγκλημα· αποτελούν μήνυμα. Ένα μήνυμα ότι όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εξουσία της Χαμάς, θα πληρώσει με τη ζωή του.

Η Γάζα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια σκοτεινή πραγματικότητα, όπου η επιβίωση εξαρτάται όχι μόνο από τον πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά και από την ανελέητη βία της ίδιας της δύναμης που ισχυρίζεται ότι την υπερασπίζεται.

Πηγές: Times of Israel, CNN