- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Χάλκη στο επίκεντρο της συνάντησης Ερντογάν – Τραμπ στον Λευκό Οίκο
H δέσμευση του Τούρκου προέδρου
Η Χάλκη στο επίκεντρο της συνάντησης Ερντογάν – Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Σημαντικές αναφορές έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, θέτοντας εκ νέου το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι η Άγκυρα «θα κάνει ό,τι της αναλογεί» και πρόσθεσε πως θα συζητήσει το θέμα προσωπικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας, σημείωσε ότι «η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ήταν εδώ και θα ήθελε πραγματικά να έχει κάποια βοήθεια», δείχνοντας ενδιαφέρον για την εξέλιξη του ζητήματος.
Η ατζέντα της συνάντησης δεν περιορίστηκε στο θρησκευτικό πεδίο. Ο Ερντογάν τόνισε ότι αναμένει διεξοδικές συνομιλίες για τα μαχητικά F-35 και F-16. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35 μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, ωστόσο συνεχίζει να επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε και το ζήτημα της Halkbank, της κρατικής τράπεζας που βρίσκεται αντιμέτωπη με την αμερικανική Δικαιοσύνη λόγω παραβίασης κυρώσεων προς το Ιράν.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ δεν απέκλεισε την άρση των κυρώσεων CAATSA, οι οποίες έχουν επιβληθεί στην Τουρκία λόγω της συνεργασίας της με τη Ρωσία στον τομέα της άμυνας. «Αν η συνάντηση πάει καλά, μπορούμε να άρουμε αμέσως τις κυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο αποκλιμάκωσης στις διμερείς σχέσεις.
Η συνάντηση των δύο ηγετών επιβεβαιώνει ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα συνεχίζουν να κινούνται σε λεπτή ισορροπία, με ανοιχτά μέτωπα τόσο στη στρατιωτική συνεργασία όσο και σε ζητήματα θρησκευτικών και οικονομικών ελευθεριών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μειώνονται τα πλοία που περνούν τη Διώρυγα
«Δεν θα υπάρξει ποτέ καμία σαν αυτήν» - Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το πανάκριβο αντικείμενο δεν έχει βρεθεί ακόμα
Η ζωή της Ντόλι Πάρτον ήταν άρρηκτα δεμένη με την οικογένειά της
Σαφές μήνυμα προς τον Σύρο πρόεδρο αλ Σαράα
Ο Γκάο Ζεν, κάτοικος Νέας Υόρκης, είχε συλληφθεί ενώ επισκεπτόταν την οικογένειά του στο Πεκίνο
Οποιοδήποτε σκάφος επιχειρήσει να τοποθετήσει νέες νάρκες στην περιοχή «θα καταστρέφεται άμεσα»
Απάντηση της Οτάβας στις αμερικανικές κυρώσεις
Λύθηκε το μυστήριο με το αμερικανικό αεροσκάφος
Το περιστατικό ξεκίνησε ως «οικογενειακή διαμάχη» και κατέληξε σε τραγωδία
Για τη μεταφορά του ιστορικού κτίσματος χρησιμοποιήθηκε η παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική «hikiya»
Τα «νέα στοιχεία» δεν τη βοήθησαν
Για ανθρωπιστική κρίση επικών διαστάσεων κάνει ο λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Υποβλήθηκε σε επτά χειρουργεία
«Η Γερμανία δέχεται πλέον χειροπιαστές απειλές», τόνισε ο καγκελάριος
«Δεν έχουμε πληροφορίες», λέει το Κρεμλίνο
«Υπερβολές» και οι αναρτήσεις για αμύθητο πλούτο
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Μια ισχυρή φωνή του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.