- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δανία: «Επαγγελματίας δράστης» πίσω από τις επιθέσεις με drones που έκλεισαν τα αεροδρόμια
Ο υπουργός Άμυνας μιλά για υβριδική επίθεση μετά τις πτήσεις πάνω από τέσσερα αεροδρόμια
Δανία: Drones έκλεισαν αεροδρόμια - Ο υπουργός Άμυνας μιλά για υβριδική επίθεση - Εξετάζεται ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ.
Η Δανία έγινε στόχος υβριδικής επίθεσης, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Τρουλς Λουντ Πόουλσεν, έπειτα από την εμφάνιση drones πάνω από τέσσερα αεροδρόμια το βράδυ της Τετάρτης, γεγονός που προκάλεσε διακοπές πτήσεων.
Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν από τις 21:44 τοπική ώρα Δανίας, έως λίγο πριν τη 01:00. Το αεροδρόμιο του Άαλμποργκ, το οποίο λειτουργεί και ως στρατιωτική βάση, επηρεάστηκε περισσότερο, ενώ drones εντοπίστηκαν επίσης πάνω από τα αεροδρόμια Έσμπιεργκ, Σέντερμποργκ και Σκρίντστρουπ, όπου σταθμεύουν μαχητικά αεροσκάφη της Δανίας.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης είχε επίσης αναγκαστεί να κλείσει λόγω τριών drones. Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν χαρακτήρισε την εισβολή εκείνης της νύχτας ως «την πιο σοβαρή επίθεση στην κρίσιμη υποδομή της Δανίας μέχρι σήμερα».
Ο Πόουλσεν δήλωσε ότι όλα δείχνουν σε «επαγγελματικό δρώντα» και χαρακτήρισε τα περιστατικά «υβριδική επίθεση με διαφορετικούς τύπους drones». Τόνισε ότι η χώρα εξετάζει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, ενώ ήδη ενημέρωσε τη Συμμαχία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Πέτερ Χούμελγκααρντ υπογράμμισε ότι στόχος των πτήσεων ήταν «να σπείρουν φόβο και διχασμό» και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει νέα νομοθεσία που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες υποδομών να καταρρίπτουν drones.
Οι επιθέσεις με drones έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων περιστατικών στην Πολωνία και τη Ρουμανία, καθώς και της παραβίασης του εναέριου χώρου της Εσθονίας από ρωσικά μαχητικά, γεγονότα που αυξάνουν τις ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση για την Παρασκευή, με θέμα την αμυντική θωράκιση απέναντι σε drones και τη δημιουργία «τείχους drones».
Οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τον υπαίτιο· η Κοπεγχάγη δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ενώ η Μόσχα έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Το μέγεθος, η πολυπλοκότητα της χώρας και η πραγματική επιλογή για τον επόμενο ηγέτη
Μαζική αεροπορική επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας με 100 βόμβες σε υπόγειο συγκρότημα στην Τεχεράνη
Μνημειώδες σκηνικό για μπαλέτο του 1939 στη Νέα Υόρκη δημοπρατείται από τον οίκο Bonhams στο Παρίσι
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον Θεό να χαρίσει στον πρόεδρο Τραμπ σοφία, ευλογία και καθοδήγηση
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.