- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τη Γαλλία σε Α+, προειδοποιώντας για άνοδο χρέους έως το 2027, ενώ η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας την Παρασκευή, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αγωνίζεται με την πολιτική αστάθεια και τις διαφωνίες σχετικά με το πώς θα βάλει σε τάξη τα πιεσμένα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους οργανισμούς που μετρούν την οικονομική σταθερότητα των κρατικών δανειοληπτών, υποβάθμισε τη Γαλλία όσον αφορά την ικανότητά της να αποπληρώσει τα χρέη της, από «ΑΑ-» σε «Α+», το χαμηλότερο επίπεδο της χώρας που έχει καταγραφεί ποτέ σε μεγάλο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Επίσης, δήλωσε ότι το βουνό του χρέους της Γαλλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2027, αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, αποδίδοντας την υποβάθμισή του στην έλλειψη «ενός σαφούς ορίζοντα για τη σταθεροποίηση του χρέους τα επόμενα χρόνια».
Η κίνηση αυτή έρχεται τέσσερις ημέρες αφότου ο Φρανσουά Μπαϊρού παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, αφού έχασε κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης για μια προσπάθεια υιοθέτησης ενός προϋπολογισμού λιτότητας. Είχε επιδιώξει μεγάλες περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό για να μειώσει το γαλλικό έλλειμμα και χρέος.
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση, ο Μπαϊρού δήλωσε στο X ότι η Γαλλία ήταν «μια χώρα της οποίας οι 'ελίτ' την οδηγούν στην απόρριψη της αλήθειας (και) είναι καταδικασμένη να πληρώσει το τίμημα».
Η υποβάθμιση θα περιπλέξει περαιτέρω το έργο του νέου πρωθυπουργού, Σεμπαστιέν Λεκορνί, ο οποίος πιθανότατα θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.
Ο οίκος Fitch δήλωσε σε ανακοίνωσή του: «Η ήττα της κυβέρνησης σε μια ψήφο εμπιστοσύνης καταδεικνύει τον αυξημένο κατακερματισμό και την πόλωση της εγχώριας πολιτικής.
«Αυτή η αστάθεια αποδυναμώνει την ικανότητα του πολιτικού συστήματος να επιτύχει ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση», πρόσθεσε, λέγοντας ότι είναι απίθανο το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2029, όπως επιθυμούσε η απερχόμενη κυβέρνηση.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας, Ερίκ Λομπάρ, δήλωσε ότι έλαβε υπόψη του την κίνηση του Fitch και ότι ο Λεκορνύ προχωρούσε σε διαβουλεύσεις με τους νομοθέτες για την υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού και την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών.
Μια υποβάθμιση της αξιολόγησης συνήθως αυξάνει το ασφάλιστρο κινδύνου που απαιτούν οι επενδυτές από μια κυβέρνηση για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.
Ορισμένοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες είχαν υποστηρίξει ότι η αγορά χρέους είχε ήδη ενσωματώσει μια αναμενόμενη υποβάθμιση για τη Γαλλία, αλλά η κίνηση είναι πιο σημαντική από τις πρόσφατες υποβαθμίσεις, επειδή θα μπορούσε να προμηνύσει ότι και άλλοι οίκοι θα ακολουθήσουν, οδηγώντας ενδεχομένως σε αναγκαστική πώληση γαλλικών ομολόγων από επενδυτές που δεσμεύονται από όρια αξιολόγησης.
Την Τρίτη, η απόδοση των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων, γνωστή ως απόδοση, ανήλθε στο 3,47%, κοντά σε αυτή της Ιταλίας, μιας από τις χειρότερες οικονομίες της ευρωζώνης.
Οι αυξανόμενες αποδόσεις θα μεταφραστούν σε υψηλότερο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους της Γαλλίας, το οποίο, όπως είχε προειδοποιήσει ο Μπαϊρού, βρισκόταν ήδη σε «αφόρητο» επίπεδο.
Δεδομένου ότι οι σύμμαχοι του Μακρόν στο κοινοβούλιο δεν διαθέτουν συνολική πλειοψηφία, πιθανότατα θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν κάθε προσπάθεια για περικοπή των δαπανών και αύξηση των φόρων – με την θέση του Λεκορνύ να βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε στο 5,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) πέρυσι και το χρέος της στο 113% του ΑΕΠ.
Αυτό σε σύγκριση με τα ανώτατα όρια της ευρωζώνης που είναι 3% για το έλλειμμα και 60% για το χρέος.
«Η Fitch προβλέπει ότι το χρέος θα αυξηθεί στο 121% του ΑΕΠ το 2027 από 113,2% το 2024, χωρίς σαφή ορίζοντα για τη σταθεροποίηση του χρέους τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο οίκος.
«Η αύξηση του δημόσιου χρέους της Γαλλίας περιορίζει την ικανότητα αντίδρασης σε νέα σοκ χωρίς περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών».
Η Γαλλία εξακολουθεί να στοχεύει με προσοχή στην οικονομική ανάπτυξη φέτος. Το εθνικό στατιστικό γραφείο INSEE δήλωσε την Πέμπτη ότι το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,8% για το 2025, 0,1 μονάδες περισσότερο από την εκτίμηση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο ανταγωνιστής οίκος S+P Global αναμένεται να επικαιροποιήσει τη δική του κρατική αξιολόγηση για τη Γαλλία τον Νοέμβριο.