- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετονομάζει το υπουργείο Άμυνας σε υπουργείο Πολέμου
Σκοπός να αποκατασταθεί η ιστορική ονομασία του υπουργείου
Το υπουργείο Πολέμου είχε εγκαθιδρυθεί το 1789 από τον τότε αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ουάσιγκτον
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει εντός της ημέρας εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο το υπουργείο Άμυνας θα αποκτήσει επίσης τον τίτλο υπουργείο Πολέμου, όπως υποσχέθηκε πρόσφατα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.
Το διάταγμα του Τραμπ θα «αποκαταστήσει την ιστορική ονομασία του υπουργείου Πολέμου» και προβλέπει τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για αυτό, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.
Αν και προς το παρόν η ονομασία αυτή θα είναι συμπληρωματική, το διάταγμα καλεί τον υπουργό Πιτ Χέγκσεθ να προχωρήσει σε όλες τις κινήσεις που απαιτούνται, και στο Κογκρέσο, ώστε η ονομασία να γίνει «οριστική» και κύρια.
Στα τέλη του Αυγούστου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως είχε σκοπό το υπουργείο να ανακτήσει το όνομα που είχε από το 1789 ως το 1949. «Άμυνα — αυτό είναι πολύ αμυντικό, ενώ εμείς θέλουμε να είμαστε επιθετικοί», είπε στον Τύπο, υπονοώντας πως δεν θεωρεί ότι απαιτείται ψηφοφορία στο Κογκρέσο για να προχωρήσει στην αλλαγή ονόματος.
«Ο πρόεδρος εκτιμά ότι το υπουργείο πρέπει να φέρει ονομασία που αντανακλά την απαράμιλλη ισχύ του και τη δυνατότητά του να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα», επιχειρηματολόγησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.
Το υπουργείο Πολέμου είχε εγκαθιδρυθεί το 1789 από τον τότε αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ουάσιγκτον.
Ο Λευκός Οίκος συμπλήρωσε πως το ζητούμενο είναι η επιβολή της «ειρήνης διά της ισχύος» και να εξασφαλιστεί πως «ο κόσμος θα σέβεται ξανά τις ΗΠΑ», επαναλαμβάνοντας θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα ο Τραμπ.
Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον στρατό για να δώσει εικόνα θεαματικής ισχύος, από την οργάνωση στρατιωτικής παρέλασης την ημέρα των γενεθλίων του ως την ανάπτυξη στρατευμάτων σε πόλεις που κυβερνούν αντιπολιτευόμενοι δημοκρατικοί, περνώντας από το πλήγμα εναντίον ταχύπλοου που κατ’ αυτόν μετέφερε ναρκωτικά στην Καραϊβική και τους βομβαρδισμούς σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις - κλειδιά του Ιράν στο πλαίσιο του πολέμου 12 ημερών που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Ιούνιο.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει σε υψηλούς τόνους την κατάχρηση και την πολιτικοποίηση του στρατού που κατ’ αυτή εγγράφεται στην παρέκκλιση του προέδρου Τραμπ στον αυταρχισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρεται για τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία
Ποια είναι η συντηρητική σχολιάστρια προσκείμενη στο κίνημα MAGA
Ευρωπαϊκές χώρες ενωμένες στο πλευρό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Περίπου 229 κάτοικοι ψήφισαν τον 45χρονο, δίνοντάς του προβάδισμα μόλις 25 ψήφων έναντι του αντιπάλου του
Εν μέσω κρίσης του «It Ends with Us»
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα νότια παράλια της χώρας
«Δεν έχω συναντήσει πιο φρικτή υπόθεση κακοποίησης ζώων» ανέφερε ο εισαγγελέας
Τι αναφέρουν οι εισαγγελικές αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
To προηγούμενο με την υπόθεση του Τίμοθι ΜακΒέι
Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο πάρκο, ενώ εκδηλώθηκε και μικρής έκτασης φωτιά
Δύο σοβαρά τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις πολιτείες
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Επιτροπή Νόμπελ έχασε την «ηθική πυξίδα» της
Το ποσό δόθηκε από τα ιδιωτικά εισοδήματα του μονάρχη
Προβλήματα σε επιχειρήσεις και online υπηρεσίες
«Πολιτικά και ιδεολογικά υποκινούμενη» η πρόθεση εκτιμούν οι εισαγγελείς
Οι ΗΠΑ σε τροχιά διπλωματικής σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους συμμάχους της
Έχει περάσει περίπου μισό αιώνα πίσω από τα κάγκελα
Στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας βγήκαν να διαμαρτυρηθούν περίπου 30.000 άτομα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.