- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Global Sumud Flotilla: Οι άνεμοι μπλόκαραν το ταξίδι στη Γάζα - Επιστροφή στη Βαρκελώνη για 20 πλοία
Στη Βαρκελώνη, λόγω κακοκαιρίας, επιστρέφει ο ανθρωπιστικός στολίσκος που αναχώρησε για τη Γάζα με σκοπό να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.
Τα είκοσι πλοία που αποτελούν μέρος του Παγκόσμιου Στολίσκου των Σουμούδων (Global Sumud Flotilla) αναχώρησαν χθες Κυριακή με ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδής Γκρέτα Τούνμπεργκ και του ηθοποιού του Game of Thrones Λίαμ Κάνινγχαμ, στη μεγαλύτερη προσπάθεια μέχρι σήμερα να σπάσει ο ισραηλινός θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας. Αναγκάστηκαν όμως να διακόψουν το ταξίδι τους λόγω κακών καιρικών συνθηκών, δήλωσαν οι διοργανωτές σήμερα.
FOR IMMEDIATE RELEASE GLOBAL SUMUD FLOTILLA MISSION DEPARTURE DELAYED TO PRIORITIZE SAFETY AMID STRONG MEDITERRANEAN WINDS pic.twitter.com/A4YDahLiJh
— Global Sumud Flotilla (@GlobalSumudF) September 1, 2025
«Δοκιμάσαμε απόπλου και έπειτα επιστρέψαμε στο λιμάνι για να περάσει η καταιγίδα. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση της αναχώρησής μας για να αποφύγουμε τον κίνδυνο προβλημάτων με τα μικρότερα σκάφη», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι οργανωτές της πρωτοβουλίας Global Sumud Flotilla, προσθέτοντας ότι οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα ως και περίπου 50 χλμ/ώρα.
Οι διοργανωτές δεν ανέφεραν πότε σχεδιάζουν να συνεχίσουν το ταξίδι.
Η αποστολή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας, καθώς αρκετά πλοία έχουν αποπλεύσει από τη Γένοβα της Ιταλίας, ενώ άλλα θα αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες από τη Σικελία, την Τυνησία ή την Ελλάδα.
The Global Sumud Flotilla has departed from Barcelona to Gaza with humanitarian aid and activists, including Greta Thunberg, on board — this is the largest attempt yet to break Israel's blockade of the Palestinian territory by sea.
— DW News (@dwnews) August 31, 2025
The word "sumud" in Arabic means… pic.twitter.com/sPy1aa9R5X
Μόλις συναρμολογηθεί, ο στολίσκος θα μπορούσε να έχει περίπου πενήντα πλοία, έτοιμα να προσπαθήσουν να σπάσουν τον θαλάσσιο αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ από το 2007.
Το Ισραήλ ωστόσο είχε προειδοποιήσει με συλλήψεις, κάτι που έκανε και στην προηγούμενη προσπάθεια, απελαύνοντας τους ακτιβιστές.