- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χιλιάδες παιδιά απήχθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες του Άσαντ στη Συρία - Άλλαξαν ονόματα, στρατολογήθηκαν ή φυλακίστηκαν
Έρευνα των NYT αποκαλύπτει πώς εξαφανίστηκαν και κατέληξαν σε ιδρύματα
Χιλιάδες παιδιά απήχθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες του Άσαντ στη Συρία - Άλλαξαν ονόματα, στρατολογήθηκαν ή φυλακίστηκαν
Μια έρευνα των New York Times (NYT) αποκαλύπτει ότι χιλιάδες παιδιά στη Συρία απήχθησαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Άσαντ και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές ακόμη και με τη συνδρομή της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS.
Σύμφωνα με τα NYT, τουλάχιστον 3.700 παιδιά απήχθησαν και μεταφέρθηκαν σε δομές, πολλές φορές με ψεύτικες ταυτότητες ώστε οι οικογένειές τους να μην μπορούν να τα εντοπίσουν. Οι δημοσιογράφοι των NYT είχαν πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα του συριακού καθεστώτος και σε βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία επιβεβαιώνουν την έκταση αυτού του μηχανισμού.
Η έρευνα αναφέρει ότι αρκετά από αυτά τα παιδιά κατέληξαν σε ορφανοτροφεία που διαχειρίζεται η ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS, με έδρα την Αυστρία. Η ΜΚΟ, η οποία δραστηριοποιείται σε 127 χώρες και δηλώνει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για φιλοξενία παιδιών που είχαν απαχθεί, όπως συνέβη στη δεκαετία του 1980 στο Ελ Σαλβαδόρ, αναφέρουν οι NYT.
Σύμφωνα με τους NYT, στη Συρία στελέχη της ΜΚΟ έλαβαν απευθείας παιδιά από τις μυστικές φυλακές του καθεστώτος. Οι συγγενείς που αναζητούσαν τα παιδιά συχνά έβρισκαν κλειστή την πόρτα των ορφανοτροφείων, εκτός εάν υπήρχε έγκριση από τις μυστικές υπηρεσίες. Η ΜΚΟ παραδέχεται, όπως αναφέρουν οι NYT, ότι φιλοξένησε 139 παιδιά μεταξύ 2013 και 2018 κατόπιν αιτήματος των συριακών αρχών — μόνο 34 επέστρεψαν στις οικογένειές τους, ενώ περισσότερα από εκατό παραδόθηκαν εκ νέου στο καθεστώς χωρίς να γνωρίζει ο οργανισμός την τύχη τους.
Πολλά παιδιά είδαν τα ονόματά τους να αλλάζουν, ενώ κάποια στρατολογήθηκαν με τη βία στον συριακό στρατό ή φυλακίστηκαν επειδή προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο.
Η έρευνα των NYT αναφέρει επίσης ότι μετά την πτώση του Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, μια επίσημη επιτροπή διερευνά τις εξαφανίσεις. Πρώην υπουργοί και διευθυντές ορφανοτροφείων έχουν ήδη ανακριθεί, ενώ άλλα στελέχη του καθεστώτος παραμένουν φυγόδικα.
Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 314 παιδιά που εξαφανίστηκαν και κατέληξαν σε ιδρύματα, αλλά ο αριθμός θεωρείται ανεπαρκής, σύμφωνα με τους NYT, καθώς αρκετά ορφανοτροφεία φαίνεται να κατέστρεψαν ή να παραποίησαν αρχεία. Οι δημοσιογράφοι των NYT εκτιμούν ότι μόνο μέσω μαζικών τεστ DNA, όπως έγινε στην Αργεντινή ή το Ελ Σαλβαδόρ, θα μπορέσουν τα παιδιά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους - μια τεράστια προσπάθεια για μια χώρα που ακόμη παλεύει με τις συνέπειες πολέμου.
Πηγή: New York Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
Το project εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας
Kανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Γιος του φιλοσόφου Αντρέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.