Κοσμος

Συναγερμός στην Ιταλία για την επιδημία αλλαντίασης - Ακόμη μια νεκρή γυναίκα

Η γυναίκα νοσηλευόταν επί εβδομάδες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συναγερμός στην Ιταλία για την επιδημία αλλαντίασης - Ακόμη μια νεκρή γυναίκα

Τραγική κατάληξη είχε η νοσηλεία της 62χρονης Βαλέρια Σολάι, η οποία κατέληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μονσερράτο της Σαρδηνίας. Η γυναίκα νοσηλευόταν επί εβδομάδες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα αλλαντίασης (botulismo) μετά την κατανάλωση τροφίμων με βάση το γκουακαμόλε στη γιορτή “Fiesta Latina”, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου στο Μονσερράτο, κοντά στο Κάλιαρι.

Η υπόθεση βαραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση του μοναδικού κατηγορουμένου, Κρίστιαν Γκουστάβο Βιντσέντι, ιδιοκτήτη του περιπτέρου στο οποίο σερβίρονταν τα ύποπτα τρόφιμα. Στο νοσοκομείο Μονσερράτο εξακολουθεί να νοσηλεύεται και ένα 14χρονο κορίτσι, ενώ τέσσερις άλλοι ασθενείς έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο Brotzu του Κάλιαρι. Ένα 11χρονο αγόρι είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης, όπου η κατάστασή του παρουσιάζει βελτίωση, αν και οι γιατροί τονίζουν ότι η ανάρρωση θα είναι μακρά. Η νεκροψία στην Πιτσάλις επιβεβαίωσε τον θάνατό της από αλλαντίαση, ενώ διαπιστώθηκε και πνευμονία με αιμορραγία, πιθανότατα λόγω της παρατεταμένης διασωλήνωσης.

Η Σολάι εργαζόταν ως μαγείρισσα σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο. Εισήχθη στο νοσοκομείο αμέσως μόλις παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα, και ενώ αρχικά η κατάστασή της φαινόταν να σταθεροποιείται, υπήρξε απότομη επιδείνωση που οδήγησε στον θάνατο. Η ιατροδικαστική εξέταση που έχει διαταχθεί από την εισαγγελία αναμένεται να καθορίσει με ακρίβεια τα αίτια του θανάτου της.

Το πρόβλημα με το αντίδοτο της αλλαντίασης στην Ιταλία

Η Maria Rosaria Campitiello, επικεφαλής του Τμήματος Πρόληψης, Έρευνας και Υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών, δήλωσε σε προηγούμενη ανακοίνωση ότι στους ασθενείς χορηγούνταν «θεραπείες με αντίδοτο που σώζουν ζωές», προσθέτοντας: «Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τρόφιμα που ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης από τοξίνη botulinum είναι σπιτικές κονσέρβες που παρασκευάζονται σε συσκευασίες κενού αέρος, σε λάδι ή σε νερό και, σπανιότερα, βιομηχανικά προϊόντα.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι κανόνες για τη σωστή και ασφαλή παρασκευή και αποθήκευση των τροφίμων».

ΠΗΓΗ: ANSA