Κοσμος

Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: Οι συνθέσεις των δύο αντιπροσωπειών πριν το τετ-α-τετ στην Αλάσκα

Δεν δεν θα δώσει το «παρών» ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνάντηση Πούτιν - Τραμπ: Πώς η σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας μπορεί να επηρεάσει κυρώσεις και συνεργασίες

Η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν απόψε στις 22:00 στην Αλάσκα προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της Μόσχας.

Με κορυφαίους υπουργούς όπως ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αντρέι Μπελούσοφ και τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κιρίλ Ντμίτριεφ, η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να θέσει στο τραπέζι θέματα στρατηγικής ασφάλειας, οικονομικών συμφωνιών και πιθανών κυρώσεων.

Η σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας δεν είναι τυχαία. Κάθε πρόσωπο φέρει μαζί του εξειδίκευση και επιρροή που αντικατοπτρίζει τους στόχους της Ρωσίας στη συνάντηση με τον Τραμπ, από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα έως την οικονομία και τις διεθνείς επενδύσεις.

Ειδικότερα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε το πλήρες σχήμα της ρωσικής αντιπροσωπείας που θα συνοδεύσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έχει προγραμματιστεί σήμερα στην Αλάσκα.

Η ρώσικη αντιπροσωπεία

Η πενταμελής αντιπροσωπεία περιλαμβάνει:

  • τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ
  • τον υπουργό Άμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ
  • τον υπουργό Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ
  • τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κιρίλ Ντμίτριεφ
  • τον προεδρικό σύμβουλο, Γιούρι Ουσακόφ.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, η επιλογή αυτών των προσώπων υπογραμμίζει την πρόθεση της Μόσχας να προβάλει μια ατζέντα που δεν περιορίζεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά εκτείνεται σε θέματα στρατηγικής ασφάλειας, οικονομικής συνεργασίας και συζήτησης για πιθανές κυρώσεις ή την άρση τους.

Όπως γράφει το BBC ο Λαβρόφ, με περισσότερα από 20 χρόνια στην κορυφή της ρωσικής διπλωματίας, και ο Ουσακόφ, ο μακροβιότερος προεδρικός σύμβουλος, αποτελούν στυλοβάτες της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Ο Μπελούσοφ και ο Σιλουάνοφ, υπεύθυνοι για τα θέματα άμυνας και οικονομίας αντίστοιχα, υποδηλώνουν το βάθος και την πολυπλοκότητα των θεμάτων που αναμένονται να τεθούν σε επίπεδο διαπραγμάτευσης.

Ο Ντμίτριεφ, γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με την οικογένεια Πούτιν και την εμπλοκή του στη χάραξη οικονομικής στρατηγικής, αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε ό,τι αφορά την προώθηση ρωσικών οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία

Από την άλλη, η αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελείται από τους:

  • Μάρκο Ρούμπιο (υπουργός Εξωτερικών)
  • Χάουαρντ Λάτνικ (υπουργός Εμπορίου)
  • Τζον Ράτκλιφ (διευθυντής της CIA)
  • Σκοτ Μπέσεντ (υπουργός Οικονομικών)
  • Κάρολιν Λέβιτ (εκπρόσωπος Λευκού Οίκου)
  • Στιβ Γουίτκοφ (ειδικός απεσταλμένος)

Δεν δεν θα δώσει το «παρών» ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN ο βασικός διαπραγματευτής του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία, Κιθ Κελογκ, δεν θα είναι στην Αλάσκα

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο επικαλούμενο ανώτερη κυβερνητική πηγή στις ΗΠΑ, ο Κέλογκ θεωρείται φιλικά προσκείμενος προς την Ουκρανία και η παρουσία του θα ήταν «αντιπαραγωγική».

Η επιλογή τους δείχνει ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει μια ατζέντα που συνδυάζει γεωστρατηγικές διαπραγματεύσεις, εμπορικές συμφωνίες, οικονομική πολιτική και ζητήματα ασφαλείας. Η παρουσία του επικεφαλής της CIA υποδηλώνει πως οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ενεργό ρόλο τόσο στην προετοιμασία όσο και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της συνάντησης.

Η συνάντηση στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον, κοντά στο Άνκορατζ, θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία μόνο των διερμηνέων. Στο τραπέζι θα βρεθούν η «διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης» και διμερή ζητήματα. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και κοινή συνέντευξη Τύπου – η πρώτη των δύο ηγετών μετά το Ελσίνκι το 2018.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα γνωρίζει μέσα στα «πρώτα πέντε λεπτά» αν η συνάντηση θα αποδώσει. Για τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Πολωνία, Ντάνιελ Φριντ, το ρίσκο είναι η συζήτηση να καταλήξει σε «χαμένη ευκαιρία» εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει τον χρόνο για να κερδίσει πλεονέκτημα στο πεδίο.