NBC: Ο Λευκός Οίκος θα προσκαλέσει και τον Ζελένσκι στη συνάντηση Πούτιν - Τραμπ στην Αλάσκα;
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ανοιχτός σε μία συνάντηση και με τους δύο
Οι συζητήσεις λίγες μέρες πριν τη συνάντηση Πούτιν - Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Λευκός Οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να καλέσει στη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα και τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με το NBC News, στην αμερικανική προεδρία «συζητείται» το ενδεχόμενο να προσκληθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αλάσκα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε πως θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την 15η Αυγούστου. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο και άλλα τρία πρόσωπα ενήμερα σχετικά, χωρίς να κατονομάσει καμιά από τις πηγές του.
«Συζητείται», είπε η μια από τις πηγές. Το NBC τόνισε πως τίποτε δεν είναι οριστικό και είναι πιθανό ο κ. Ζελένσκι να πάει στη σύνοδο κορυφής, αλλά όχι βέβαιο, επικαλούμενο την πηγή του στην προεδρία, που σημείωσε ότι «ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τραμπ) είναι ανοικτός σε τριμερή σύνοδο».
Τι διαμηνύει ο Ζελένσκι ενόψει της συνάντησης Πούτιν - Τραμπ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμηνύει ότι «οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη γη τους σε κατακτητές». Η δήλωση του Ουκρανού προέδρου έρχεται μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα και ότι ο τερματισμός του πολέμου πρέπει να περιλαμβάνει «κάποια ανταλλαγή εδαφών».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για πραγματικές λύσεις που θα μπορούσαν να φέρουν ειρήνη. «Οποιεσδήποτε αποφάσεις εναντίον μας, οποιεσδήποτε αποφάσεις χωρίς την Ουκρανία, είναι επίσης αποφάσεις κατά της ειρήνης. Δεν θα πετύχουν τίποτα. Ο πόλεμος δεν μπορεί να τερματιστεί χωρίς εμάς, χωρίς την Ουκρανία».
Όσα γνωρίζουμε για τη συνάντηση στην Αλάσκα
H σύνοδος κορυφής μεταξύ Τραμπ και Πούτιν έχει σκοπό - πάνω απ’ όλα - να συζητηθεί η επίλυση της ένοπλης σύρραξης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, που θα συμπεριλάβει, τουλάχιστον σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, εκχωρήσεις εδαφών. Ο κ. Τραμπ, που έχει υποσχεθεί άπειρες φορές πως θα βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, συζήτησε επανειλημμένα στο τηλέφωνο με τον Ρώσο ομόλογό του τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν τον έχει συναντήσει διά ζώσης αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου.
Αντί για ουδέτερο έδαφος, επελέγη η συνάντησή τους να γίνει στην αχανή και άγρια πολιτεία Αλάσκα, στον απώτερο βορρά της αμερικανικής ηπείρου, κοντά στη Ρωσία· πρόκειται για έδαφος που η ρωσική αυτοκρατορία είχε πουλήσει στην Αμερική το 1867. Επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για τις διπλωματικές υποθέσεις Γιούρι Ουσακόφ χαρακτήρισε την επιλογή της πολιτείας αυτής «αρκετά λογική», και τόνισε πως οι δυο ηγέτες «θα επικεντρωθούν χωρίς καμιά αμφιβολία σε συζήτηση για τις επιλογές ώστε να καταλήξουμε σε ειρηνική και μακροπρόθεσμη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».
Μετά τη σύνοδο στην Αλάσκα, η Μόσχα «θα επιδιώξει φυσικά να οργανωθεί η προσεχής συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους στο ρωσικό έδαφος» και «πρόκληση για τον σκοπό αυτό εστάλη ήδη στον Αμερικανό πρόεδρο», διευκρίνισε ο κ. Ουσακόφ.
Το τετ-α-τετ αυτό των δυο προέδρων θα είναι το πρώτο από τον Ιούνιο του 2019 στην Ιαπωνία, έναν χρόνο μετά τη σύνοδο του Ελσίνκι, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υιοθετήσει συμφιλιωτικό τόνο έναντι του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου. Ο κ. Πούτιν είχε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ από το 2015, όταν στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Μπαράκ Ομπάμα.
Διαβάστε επίσης → Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν: Μια νέα Γιάλτα στην Αλάσκα;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλάζει ο στόχος του 2035 μετά τις πιέσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας
Με αφορμή σχετική επιστολή βουλευτών
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών
Η ταχύτητα και ο όγκος των διαταγμάτων προκαλούν έντονη ανησυχία
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα τα ξημερώματα της Πέμπτης
Η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου κάνει λόγο για αποσπασματική παρουσίαση δηλώσεων και διαστρέβλωση του πλαισίου.
Οι πιθανότητες ήταν πραγματικά απειροελάχιστες
Ο 54χρονος τραυμάτισε με το όχημά του περισσότερους από 130 ανθρώπους
Ο γιος του ζεύγος Νικ Ράινερ κρατείται χωρίς δυνατότητα εγγύησης
Στην περιοχή δεν υπάρχουν μονοπάτια για να φτάσει κανείς και ο μόνος τρόπος για να μελετηθούν είμαι από αέρος
Eίχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 2023
Στον σχεδιασμό προβλέπεται μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Έβγαλε σχεδόν 1 εκατ. λίρες από γυναίκες μέσω dating apps
Εσωτερικό υπηρεσιακό έγγραφο αποκαλύπτει σχέδιο εντοπισμού υπόγειων χώρων, με περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση
Συνελήφθη 15χρονος - Ερευνώνται διασυνδέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις
Ο πιο σκοτεινός Δεκέμβριος που έχει καταγραφεί από το 1934
Δυο μέτρα σκουπίδια, ποντίκια, κατσαρίδες και μια ιδιοκτήτρια στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
«Θα υπερασπιστούμε αυτήν την υπόθεση»
Τις είχε αποκαλέσει «βρωμιάρες σκύλες»
Η AI περνά στο mainstream της μουσικής, με τις δισκογραφικές να ποντάρουν σε νέα μοντέλα εσόδων.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.