Κοσμος

Εκτός ελέγχου η ζήτηση για ενέσιμα αδυνατίσματος στη Βρετανία – Φόβοι για ελλείψεις και αλόγιστη χρήση

Τι υποστηρίζουν επιστήμονες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκτός ελέγχου η ζήτηση για ενέσιμα αδυνατίσματος στη Βρετανία – Φόβοι για ελλείψεις και αλόγιστη χρήση - Τι υποστηρίζουν επιστήμονες

Η ζήτηση για φάρμακα απώλειας βάρους έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, που πλέον θεωρείται «μη βιώσιμη» και ενδέχεται σύντομα να ξεπεράσει τη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με προειδοποιήσεις φαρμακοποιών στη Βρετανία. Η Εθνική Ένωση Φαρμακοποιών (NPA) επισημαίνει πως η περιορισμένη προσφορά ενδέχεται να οδηγήσει πολλούς στη λύση των ανεξέλεγκτων διαδικτυακών πηγών, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Το ενδιαφέρον για ενέσιμα σκευάσματα όπως το Wegovy και το Mounjaro έχει εκτοξευτεί, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να τα προμηθεύονται κυρίως ιδιωτικά.

Τον Απρίλιο καταγράφηκε η αγορά περίπου 1,6 εκατομμυρίων πακέτων των δύο φαρμάκων. Η NPA τόνισε πως η ανεξέλεγκτη ζήτηση κινδυνεύει να ξεπεράσει τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, επισημαίνοντας ότι ίσως απαιτηθεί να περιοριστεί η χρήση των φαρμάκων σε όσους τα χρειάζονται πραγματικά λόγω σοβαρού υπερβολικού βάρους, αποκλείοντας έτσι υγιή άτομα που τα χρησιμοποιούν από ανησυχία για την εμφάνισή τους.

Έρευνα έδειξε ότι το 21% των Βρετανών προσπάθησε να αποκτήσει τέτοια φάρμακα τον τελευταίο χρόνο, με το ποσοστό να αγγίζει το 35% στις ηλικίες 18-34. Αν τα φάρμακα διατίθενταν δωρεάν μέσω του NHS, το 41% δήλωσε πρόθυμο να τα χρησιμοποιήσει, ποσοστό που εκτοξεύεται στο 64% στις ηλικίες 25-34. Ο πρόεδρος της NPA, Ολιβιέ Πικάρ, τόνισε ότι παρότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του αιώνα στον τομέα της φαρμακευτικής, η χρήση τους πρέπει να γίνεται με κριτήρια και προσοχή.

Λόγω της αυξημένης ζήτησης έχουν ήδη παρουσιαστεί ελλείψεις, κυρίως σε μεγαλύτερες δόσεις του Mounjaro, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η διάθεση σε ορισμένα φαρμακεία και να μην μπορούν νέοι ασθενείς να ξεκινήσουν τη θεραπεία. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) προειδοποιεί ότι τα σκευάσματα αυτά πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή και όχι από αμφιβόλου ποιότητας πηγές, όπως ινστιτούτα αισθητικής ή ιστοσελίδες. Το Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο δεκαετούς σχεδίου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, περισσότεροι πολίτες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα «επαναστατικά» φάρμακα με ασφάλεια και προτεραιότητα στους ασθενείς που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.