Reuters: Οι δασμοί Τραμπ αναγκάζουν Έλληνες παραγωγούς ελαιόλαδου να αναζητήσουν νέες αγορές
Προβληματισμός και σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία για τις εξαγωγές ελαιολάδου
Reuters: Οι δασμοί Τραμπ αναγκάζουν Έλληνες παραγωγούς ελαιόλαδου να αναζητήσουν νέες αγορές
Οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναγκάζουν τους Έλληνες παραγωγούς ελαιόλαδου να αναζητήσουν νέες αγορές, αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε σημερινό του δημοσίευμα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ένας Έλληνας παραγωγός δεν έχασε πολύ χρόνο όταν την άνοιξη ο Τραμπ απείλησε με δασμούς και άρχισε αμέσως να αναζητά εναλλακτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η οικογενειακή του επιχείρηση βρήκε νέο αγοραστή στη Βραζιλία, όπου συνήθως κυριαρχεί το πορτογαλικό ελαιόλαδο. Το πρώτο του φορτίο 15.000 φιαλών αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Itapoa σε δύο εβδομάδες. Όταν το Reuters επισκέφθηκε το αγρόκτημά του την Παρασκευή, ο ιδιοκτήτης ήταν κοντά στο να κλείσει μια ξεχωριστή συμφωνία με έναν νέο πελάτη στην Αυστραλία.
«Νομίζω ότι πήραμε ένα μάθημα από τον Τραμπ να μην βασιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια αγορά... και να έχουμε πάντα εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε στο ελαιοτριβείο και το εργοστάσιο εμφιάλωσης ελαιολάδου του, που περιβάλλεται από χιλιάδες φιάλες και τεράστιες δεξαμενές γεμάτες με το «χρυσό» ελληνικό λάδι.
Το ελαιόλαδο αποτελεί στρατηγικό προϊόν για την Ελλάδα, με τους λόφους της να καλύπτονται από ελαιώνες και δέντρα αιώνων. Το 2024, η οικογενειακή εταιρεία Παπαδόπουλου εξήγαγε 350 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών της. Για το 2025, έχει ήδη στείλει 100 τόνους. Εάν επιβληθεί ο δασμός, εκτιμά ότι οι πωλήσεις στην Αμερική θα μειωθούν κατά 40% φέτος.
Η επιβολή δασμών από την Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ολόκληρο το φάσμα των ευρωπαϊκών εξαγωγών, από το κρασί και τα ροδάκινα μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημιουργός του Sandman κάνει λόγο για εκστρατεία σπίλωσης
Η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση γύρω από την αυξανόμενη τάση κατανάλωσης «φυσικών» ή μη επεξεργασμένων τροφίμων
Το 2024 η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι στη χώρα ζουν περίπου 2,2 εκατομμύρια καμήλες
Ο Πίτερ και η Τζέιν εξήγησαν στη βρετανική τηλεόραση γιατί απαρνιούνται την παραδοσιακή ταφή
Χωρίς λεπτομέρειες από τα κινεζικά μέσα – Νωρίτερα συνομιλία Σι με Πούτιν και πρόσκληση επίσκεψης
Ο 75χρονος Γιάγκλαντ ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2015
Oι οφειλές στον οργανισμό ανέρχονται στο ιστορικό υψηλό των 1,57 δισ. δολαρίων
Η τελευταία συμφωνία είχε υπογραφεί το 2010
Αρνείται ότι τα βίντεο στο κινητό του δείχνουν βιασμό
Ακυρώσεις δρομολογίων και νοικοκυριά χωρίς ρεύμα συνθέτουν το τοπίο της κακοκαιρίας
Περίπου 2.000 ομοσπονδιακοί πράκτορες ωστόσο παραμένουν στην πολιτεία
Στα 250 εκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται το τελικό κόστος του έργου
Ποινή βαθμών για μελλοντικό δίπλωμα
«Σίγουρα δεν μοιάζω με αγγελούδι», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός
Kρίθηκε ένοχος για υποκίνηση μίσους και προσβολή θρησκευτικών αισθημάτων
Θανάσιμη επίθεση μετά από έλεγχο εισιτηρίων σε περιφερειακό τρένο στη Ρηνανία-Παλατινάτο
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει μετανιωμένος για τον διορισμό του ως πρέσβη στις ΗΠΑ
Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επιμένει ο Ζελένσκι
Αδήλωτη εργασία, πληρωμές κάτω από το τραπέζι, φοροδιαφυγή, υπο-αναφορά εισοδήματος και ξέπλυμα χρήματος επηρεάζουν την οικονομία της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.