- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας σε Λιβύη: Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια επί ανυπόστατων συμφωνιών
«Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»
Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας σε Λιβύη: Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια επί ανυπόστατων συμφωνιών
Τη δική της θέση απέναντι στις μονομερείς διεκδικήσεις της Λιβύης επανέλαβε η Αθήνα, με αφορμή τη Ρηματική Διακοίνωση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τα Ηνωμένα Έθνη, με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2025.
Η επίσημη ανακοίνωση των θέσεων της Ελλάδας θα αποσταλεί στον ΟΗΕ, ως απάντηση στην εν λόγω διακοίνωση που αφορά την ελληνική προκήρυξη ερευνών νοτίως της Κρήτης.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η Διακοίνωση της Τρίπολης «δεν προσθέτει κάτι νέο στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία», σημειώνοντας ότι η Αθήνα απορρίπτει «κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Η αναφορά σχετίζεται με το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο η Ελλάδα θεωρεί νομικά ανυπόστατο και αντίθετο με το ισχύον διεθνές δίκαιο.
Όσον αφορά το εκκρεμές ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών, η Ελλάδα επισημαίνει ότι παραμένει έτοιμη να συνεχίσει τις συζητήσεις, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. «Η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λιβυκή πλευρά», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά τι αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές της Αθήνας
«Η Ρηματική Διακοίνωση της 20ής Ιουνίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την προκήρυξη οικοπέδων από την Ελλάδα, νοτίως της Κρήτης, δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία. Θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας.
Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λυβική πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στη Γερμανία
Οι γυναίκες της Δυτικής Όχθης μιλούν για τη βία, τον εκτοπισμό και τα εμπόδια στην περίθαλψη
Στο πραγματικό καναδικό σπίτι έμειναν για λίγο οι Λόρελαϊ και Ρόρι Γκίλμορ
Δεξαμενόπλοια «πήραν φωτιά» στο νότιο τμήμα του στενού του Ορμούζ
Η αποκάλυψη της Le Figaro
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Η ανάρτησή της συγκέντρωσε εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και συναδέλφους
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Ελ Σλαβαδόρ και Γουατεμάλα
Κυβερνητικός ανασχηματισμός από τον Ζελένσκι εν μέσω πολέμου
«Να έχετε εμπιστοσύνη στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Ο συλληφθέντας έχει ομολογήσει το αδίκημα - Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
Η ορμητική ροή του νερού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.