- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Γιατί τα McDonald's «σκίζουν» στην Ουκρανία
Η McDonald’s άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο στο Κίεβο, το 1997
Γιατί τα McDonald's «σκίζουν» στην Ουκρανία
Η πολυαναμενόμενη άφιξη του McDonald's στην Τρανσκαρπαθία σηματοδοτεί μια απροσδόκητη τάση για την εμβληματική αμερικανική αλυσίδα fast food: Στην Ουκρανία που βρίσκεται σε πόλεμο, οι επιχειρήσεις ανθούν.
Η McDonald's αναφέρει ότι σχεδιάζει να ανοίξει περίπου 10 νέα καταστήματα στην Ουκρανία φέτος, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εστιατορίων της σε σχεδόν 120 — περισσότερα από ό,τι πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας πριν από τρία χρόνια.
Αυτή η επιτυχία βασίζεται σε μια μακροχρόνια σχέση αγάπης μεταξύ μιας μετασοβιετικής χώρας και μιας αμερικανικής μάρκας, που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αποδοχή του δυτικού τρόπου ζωής από την Ουκρανία.
Είναι επίσης μια απόδειξη της ανάκαμψης της οικονομίας της Ουκρανίας σε καιρό πολέμου. Έχοντας εξασφαλίσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε οικονομική βοήθεια από τους συμμάχους της και αποφεύγοντας τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, η Ουκρανία προσελκύει τώρα ξανά δυτικές εταιρείες που έφυγαν στις αρχές του πολέμου, όπως ο σουηδικός γίγαντας επίπλων IKEA και η ισπανική μάρκα μόδας Zara.
Η οικονομία της Ουκρανίας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2 έως 3% φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, αν και η οικονομική παραγωγή παραμένει κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα.
Η McDonald’s άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, το 1997. Η άφιξη της εταιρείας αποτέλεσε σημαντικό πόλο έλξης σε μια χώρα που είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση μόλις έξι χρόνια νωρίτερα και μόλις άρχιζε να ανοίγεται στη Δύση. Πλήθη ανθρώπων έκαναν ουρά για μέρες για να δοκιμάσουν τα φημισμένα μπιφτέκια της αλυσίδας.
Καθώς η εταιρεία επέκτεινε την παρουσία της, ο ενθουσιασμός των Ουκρανών αυξανόταν. Το 2011, το εστιατόριο McDonald's στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου κατατάχθηκε ως το δεύτερο πιο πολυσύχναστο στον κόσμο. Τα ουκρανικά παιδιά λατρεύουν να γιορτάζουν τα γενέθλιά τους στο McDonald's, ενώ οι φοιτητές συχνά τρώνε Big Mac μετά από πάρτι που διαρκούν μέχρι αργά το βράδυ.
Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την προεδρία του Τραμπ, ενδέχεται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, η παρουσία αμερικανικών εταιρειών όπως η McDonald's προσφέρει κάποια διαβεβαίωση ότι η δέσμευση των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή. Ο Άντι Χάντερ, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ουκρανία, το χαρακτήρισε σαφές σημάδι «εμπιστοσύνης των αμερικανικών επιχειρήσεων στο μέλλον της Ουκρανίας».
Ίσως η καλύτερη απόδειξη αυτής της εμπιστοσύνης ήρθε τον περασμένο μήνα, όταν οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμες αμερικανικές επενδύσεις στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας.
Πηγή: NYT
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η 18χρονη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Καραϊβική
Παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η «ηρωική παρέμβαση» πολίτη που αφόπλισε και σκότωσε τον δράστη
Από την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής δικτατορίας και την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν πρέπει να έχει υπάρξει πρόεδρος που να βοηθάει τη Ρωσία τόσο πολύ.
Έκοψε τη διαφορά λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Προβληματισμός για τα προβλήματα του Starshield
«Θα γινόμουν εξαιρετική πρέσβειρα! Μιλάω ελληνικά, έχω ελληνικό διαβατήριο» υποστηρίζει
Οι αποκαλύψεις μέσα από το blog της και η βομβιστική επίθεση
Ένα podcast για τις αιτίες της απόλυσης της Αμερικανής πρέσβεως
Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Οι διαδηλωτές θέτουν πρωτίστως ζήτημα διαφθοράς
Η συμβολή των φετινών νικητών στη σύνδεση των ατομικών οικονομικών αποφάσεων με τη συνολική πορεία της οικονομίας
Έλεγε ότι ήταν «νεοναζί που φαντασιωνόταν μαζικές δολοφονίες»
«Δεν έχω μιλήσει μαζί της, νιώθω απογοήτευση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νεκρός ο δράστης από πυρά κατοίκου που τον καταδίωξε
Τα σχόλια για την πρώτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο
HARD NEWS: Η αμερικανική πίεση στην Ευρώπη μέσω της ματωμένης Ουκρανίας | Οι μόνιμες αλλαγές στο εμπόριο | Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ΤΝ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.