- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρεκόρ συμμετοχής στο Pride της Βουδαπέστης, παρά την απαγόρευση των αρχών
Η κυβέρνηση Όρμπαν καταστέλλει διαρκώς τα δικαιώματα της LBGTQ κοινότητας
Ρεκόρ συμμετοχής στο Pride της Βουδαπέστης, παρά την απαγόρευση των αρχών
Σχεδόν 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη σημερινή «Πορεία Υπερηφάνειας» στη Βουδαπέστη, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν.
«Υπολογίζουμε γύρω στους 180.000-200.000 ανθρώπους τον αριθμό των συμμετεχόντων. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό επειδή ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε τόσος κόσμος στο Pride της Βουδαπέστης», είπε η πρόεδρος της εκδήλωσης, Βικτόρια Ραντβάνι. Ο Οικολόγος δήμαρχος της πρωτεύουσας, Γκέργκελι Καρατσόνι, χαιρέτισε επίσης την πρωτοφανή κινητοποίηση. «Ευχαριστούμε, Βίκτορ Όρμπαν, που προώθησες μια πιο ανεκτική κοινωνία», ειρωνεύτηκε σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσπαθεί να αποφύγει τις εικόνες μιας βίαιης καταστολής: την Παρασκευή απέκλεισε το ενδεχόμενο επέμβασης των δυνάμεων της τάξης, όμως απείλησε με «νομικές συνέπειες» τους γκέι, τις λεσβίες, τους διαφυλικούς και όσους κατέβουν στους δρόμους.
Σε όλη την Ευρώπη, τα βλέμματα είναι στραμμένα σε αυτήν τη χώρα των 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων που προκάλεσε τη οργή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αυτήν την απαγόρευση – παραπέμποντας σε παρόμοιες απαγορεύσεις στη Μόσχα το 2006 και στην Κωνσταντινούπολη το 2015.
Αφού 33 χώρες εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πορεία, το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποίησε τους ξένους διπλωμάτες στη Βουδαπέστη ότι αν συμμετάσχουν στην απαγορευμένη εκδήλωση θα υποστούν τις συνέπειες.
Τουλάχιστον 70 ευρωβουλευτές έχουν ανακοινώσει ότι θα δώσουν το παρών «για να πουν στον Βίκτορ Όρμπαν ότι δεν θα ανεχθούν να διαλύσει το ευρωπαϊκό σχέδιο και να ποδοπατήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα», όπως δήλωσε ο Γάλλος Ραφαέλ Γκλικσμάν καλώντας την ΕΕ «να σταματήσει» τον Ούγρο πρωθυπουργό.
Ο πολιτικός αναλυτής Ντάνιελ Μίκες είπε ότι ο στόχος είναι «να εκφοβιστεί ο κόσμος», σημειώνοντας ότι, από νομικής άποψης, η απαγόρευση παραβιάσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες τις οποίες υπέγραψε η Ουγγαρία όταν εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι ανήλικοι δεν πρέπει να εκτίθεται σε εικόνες ομοφυλοφιλίας ή διαφυλικότητας και, ακόμη περισσότερο, σε «έκλυτες» σκηνές. Επικαλέστηκε επίσης την προστασία των παιδιών για να δικαιολογήσει την απαγόρευση της πορείας υπερηφάνειας.
Αψηφώντας τα μέτρα, οι διοργανωτές και ο Οικολόγος δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκέργκελι Καρατσόνι αποφάσισαν να διεξαχθεί η πορεία, θεωρώντας ότι μια δημοτική εκδήλωση δεν απαιτεί επίσημη έγκριση.
Ακροδεξιοί αντιδιαδηλωτές έλαβαν άδεια να διαδηλώσουν στο ίδιο σημείο και τοποθέτησαν έναν σταυρό ακριβώς απέναντι από την αφετηρία της πορείας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μικρές ομάδες ακροδεξιών επιχείρησαν να διαταράξουν την εκδήλωση αλλά η αστυνομία τους κράτησε σε απόσταση και τροποποίησε την πορεία του Pride για να αποφύγει τυχόν συγκρούσεις.
Ενθαρρυμένος από την «επίθεση» του Ντόναλντ Τραμπ στα προγράμματα προώθησης της ποικιλομοφρίας, «ο Βίκτορ Όρμπαν χρησιμοποιεί, πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2026, μια δοκιμασμένη συνταγή που οδηγεί σε διένεξη. Η πόλωση της κοινωνίας στο μεταναστευτικό λειτούργησε» στο παρελθόν, υπενθύμισε ο Ντάνιελ Μίκες.
Μια κάτοικος της πόλης που στηρίζει την απαγόρευση είπε ότι η πορεία «είναι αποκρουστική, μετατράπηκε σε έναν τρόπο επίδειξης» των συμμετεχόντων.
Πριν επιστρέψει στην εξουσία ο Βίκτορ Όρμπαν, το 2010, η Ουγγαρία ήταν μια από τις προοδευτικότερες χώρες της περιοχής: η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και η πολιτική ένωση ατόμων του ίδιου φύλου αναγνωρίστηκε νομικά το 1996. Όμως ο συντηρητικός πρωθυπουργός άλλαξε σιγά-σιγά τα δεδομένα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δύο από τα παιδιά μου χάθηκαν. Ένας από τους τρεις γιους μου είναι ζωντανός» - 8 νεκροί και 18 αγνοούμενοι
Συνεχίζονται οι έρευνες για το κίνητρο
Οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων προκάλεσαν ορμητικούς χειμάρρους λάσπης
Οκτώ νεκροί και 18 αγνοούμενοι
Εδώ έχουμε «ευαίσθητους» που στην ουσία ζητούν να μη σατιρίζονται οι δυτικοί που οικειοποιούνται ξένες κουλτούρες. Αλλά μπορεί και να μην είναι μόνο από ανοησία που το κάνουν.
Στο στόχαστρο των ρωσικών πυραύλων και drones τυπογραφεία, βιβλιοπωλεία και μνημεία πολιτισμού
Οξεία αντιπαράθεση για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μετονομάσει τη λίμνη
Περίπου 5.000 Αμερικανοί ναύτες αναμένεται να αποβιβαστούν για ξεκούραση
Η πτήση που την οδήγησε σε αλλεπάλληλες ιατρικές επισκέψεις και τελικά σε θεραπείες
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
«Το πλοίο έγειρε πολύ γρήγορα αντί να βυθιστεί αργά»
Το σχολείο θάφτηκε κάτω από τη λάσπη
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 36 ετων
Με 52,8% οι Ισλανδοί απέρριψαν την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών
Ξεκίνησαν οι ταφές των θυμάτων
Το χρονικό της τραγωδίας - Συνελήφθη ο καπετάνιος
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες εκμηδενίζονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.