- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το φιάσκο της δίωξης ναρκωτικών της Μασσαλίας που θυμίζει την εποχή του «French Connection»
Τρεις αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών
Το φιάσκο της δίωξης ναρκωτικών της Μασσαλίας που θυμίζει την εποχή του «French Connection»
Όταν το εμπορικό πλοίο OPS Hamburg έδεσε στο λιμάνι της Μασσαλίας ένα πρωί του Απριλίου του 2023, αξιωματικοί της ελίτ της γαλλικής δύναμης καταπολέμησης των ναρκωτικών περίμεναν.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) τους είχε ενημερώσει ότι σε ένα κοντέινερ με μπανάνες που έφτασε από την Καρταχένα της Κολομβίας, υπήρχε μια τεράστια ποσότητα κοκαΐνης. Η παραγγελία είχε δοθεί από τον Μοχάμεντ Τζέχα, γνωστό ως Μίμο, τον αρχηγό της συμμορίας Castellane της Μασσαλίας.
Το γραφείο της Ofast στη Μασσαλία, η αστυνομική υπηρεσία που δημιουργήθηκε το 2020 για να ηγηθεί του πολέμου του Προέδρου Μακρόν κατά των ναρκωτικών, είχε περάσει εβδομάδες οργανώνοντας την επιχείρηση Trident με πληροφοριοδότες της συμμορίας και μυστικούς αστυνομικούς.
Το σχέδιο αποκαλύφθηκε γρήγορα. Οι άντρες του Μίμο, που είχαν προειδοποιηθεί, έμειναν μακριά και η αστυνομία βρέθηκε να φυλάει 400 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε ένα βαριά φυλασσόμενο φορτηγό Mercedes σε έναν ανοιχτό χώρο στάθμευσης φορτηγών. Δεν έγιναν συλλήψεις και η κοκαΐνη, αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά, εξαφανίστηκε μετά την αποτυχία του σχεδίου Β της αστυνομίας. Αυτή ήταν μια προσπάθεια να πωληθεί σε μικρότερους εμπόρους και να εντοπιστούν οι βάσεις τους στην περιοχή και σε όλη τη Γαλλία.
Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, μόνο 900 γραμμάρια από το αρχικό φορτίο και μερικές μπανάνες είχαν απομείνει στο φορτηγό. Φαίνεται ότι οι αστυνομικοί και οι πληροφοριοδότες παρέδωσαν 360 κιλά ναρκωτικών, χωρίς να τα εντοπίσουν, σε εμπόρους ή άγνωστα άτομα σε αντάλλαγμα για μίζες — ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, πούλησαν την κοκαΐνη απευθείας σε αγοραστές του δρόμου.
Τρεις αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών τον Μάιο και τώρα μια επιθεωρητής και ο αναπληρωτής της έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα.
Η επιχείρηση Trident κατέληξε σε ένα αστυνομικό φιάσκο, όπως αυτά που έχει δει επανειλημμένα η Μασσαλία τις τελευταίες δεκαετίες, από την εποχή που οι κορσικανικές συμμορίες μετέφεραν ηρωίνη στη μεταπολεμική περίοδο του «French Connection».
Δύο από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς βρίσκονται στη φυλακή και οι δύο επιθεωρητές, γνωστοί μόνο ως «G» και «L» σύμφωνα με τους γαλλικούς κανόνες προστασίας της ιδιωτικότητας, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα με εγγύηση μετά την κράτησή τους στο Παρίσι. Απαγορεύεται να επικοινωνούν με τα γραφεία τους. Ο «G», ο οποίος κατηγορείται για πλαστογραφία, παραβίαση και αποκάλυψη μυστικών, είναι ο σύντροφος του Φιλίπ Φριζόν, του επικεφαλής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Μασσαλίας.
Η αποτυχημένη επιχείρηση αποτελεί πλήγμα για την εκστρατεία του υπουργού Εσωτερικών Bruno Retailleau, που έχει ως στόχο να καταπολεμήσει τις συμμορίες, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κερδίζουν 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην περιοχή της Μασσαλίας.
Σε κατάθεσή του στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, ο Νικολά Μπεσόν, εισαγγελέας της Μασσαλίας, δήλωσε ότι ο πλούτος από τα ναρκωτικά είχε φτάσει σε υψηλά κλιμάκια του κράτους, με τελωνειακούς, αστυνομικούς, δημοτικούς συμβούλους και ακόμη και δικαστές να έχουν διαφθαρεί. Για τους εγκληματίες, «όλοι έχουν την τιμή τους», είπε.
«Το σκάνδαλο ξεπέρασε το φιάσκο της αστυνομίας», έγραψε το περιοδικό Atlantico. «Θέτει το ερώτημα για την πραγματική αποτελεσματικότητα της μάχης κατά των ναρκωτικών στη Γαλλία».
Ο Μίμο, ο βαρόνος των ναρκωτικών της Μασσαλίας, έφυγε από τη Γαλλία πριν καταδικαστεί ερήμην τον Μάιο του 2023 σε 30 χρόνια φυλάκιση για φόνο. Ωστόσο, συνελήφθη στο αλγερινό λιμάνι του Οράν τον Ιούνιο του ίδιου έτους και παραμένει στη φυλακή εκεί.
Πηγή: The Times
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επίμαχη εικόνα είχε τραβηχτεί σε κινηματογραφική προβολή στο Λας Βέγκας
Το νομικό εμπόδιο για μόνιμη επιστροφή
Τρίτη καταδίκη για παρόμοιο αδίκημα
Διαμαρτυρόμενοι για το χοιρινό που σερβίρει το μαγαζί
Αντιδράσεις για την ελευθερία του Τύπου
Πώς λειτουργεί το κόλπο
«Τα πυρομαχικά δεν μπορεί να αποθηκεύονται κοντά σε κατοικίες» δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το σπίτι που νοίκιασε και η έρευνα για τον Άντριου
Υπήρξε υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και υπέρμαχος της αυστηρής εφαρμογής της μεταναστευτικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ
Έχει φανατικό κοινό στον χώρο της μόδας
«Άξιζε τον κόπο» υποστήριξε στους αστυνομικούς
Γιατί άδειασαν οι αποθήκες και γιατί είναι πιο ευάλωτη η δυτική Ευρώπη
Η ανάρτηση στο Truth Social για το παρασκήνιο της συμφωνίας
Ανείπωτη τραγωδία μετά τις φονικές πλημμύρες
Η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο κλιμακούμενης εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών
Ο 41χρονος Βρετανός συνελήφθη στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης
Αυξάνει ο ανταγωνισμός με την Κίνα
Χαμογελαστή, χαιρέτησε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το «Le Royal Monceau»
977 άνθρωποι αγνοούνται, μεταξύ των οποίων 517 αλλοδαποί υπήκοοι
Ο οδηγός άφησε την παραγγελία στην πόρτα και απομακρύνθηκε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.