Κοσμος

Διαδήλωση στη Γερμανία κατά της λιτότητας στην Ελλάδα

Χιλιάδες θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να διαδηλώσουν την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη, για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας, για την επιβολή των οποίων θεωρούν συνυπεύθυνη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έρχεται μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κύπρο, όπου συνεδρίασε το δ.σ. της ΕΚΤ, και αντανακλά τη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ενεργεί ο πανίσχυρος θεσμός, ο οποίος αποστασιοποιείται από τις συνεχιζόμενες πολιτικές διενέξεις στην Ευρωζώνη.

«Ο κύριος λόγος της κινητοποίησης είναι ότι η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικας, κι η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν τόσους πολλούς στη φτώχεια», δήλωσε ο Ούλριχ Βίλκεν, εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο νέο κτήριο της τράπεζας, το οποίο κόστισε 1,3 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ διαθέτει πολλούς τρόπους να επηρεάζει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, καθώς για παράδειγμα χορηγεί χρηματοδότηση στις τράπεζες χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. «Δεν έχουν εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά πιέζουν συνεχώς τις κυβερνήσεις για να λαμβάνουν αποφάσεις», τόνισε ο Βίλκεν, αναφερόμενος στα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ και πρόσθεσε: «Το είδαμε ξανά αυτό στον τρόπο με τον οποίο έκαναν πολύ πιο σκληρούς τους όρους προκειμένου η Ελλάδα να αντλεί χρηματοδότηση μετά τις εκλογές».

Η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες, όταν η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έθεσε υπό αμφισβήτηση τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται σε αντάλλαγμα για τη χρηματοοικονομική υποστήριξή της.

«Αυτές είναι οι πολιτικές τις οποίες εφαρμόζουν από τα ωραία καινούργια γραφεία τους στη Φραγκφούρτη», πρόσθεσε ο διοργανωτής.

Οι διοργανωτές αναμένουν ότι περίπου 3.000 άνθρωποι θα μεταβούν στη Φραγκφούρτη από άλλες χώρες για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, ενώ υπολογίζουν ότι θα κινητοποιηθούν 7.000 άνθρωποι στη Γερμανία.

Φωτό: EPA/KATIA CHRISTODOULOU