Κοσμος

Ελεύθερος με εγγύηση ο ράπερ των Kneecap που αντιμετωπίζει κατηγορία για τρομοκρατία

Ο Λίαμ Όγκ Ο’ Άναϊ αμφισβητεί τη νομιμότητα της υπόθεσης - Πλήθος θαυμαστών έξω από το δικαστήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ράπερ των Kneecap, Λίαμ Όγκ Ο’ Άναϊ, κατηγορούμενος για τρομοκρατία, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση - Η υπόθεση αφορά φερόμενη στήριξη σε Χεζμπολάχ και Χαμάς
Ο ράπερ των Kneecap Λίαμ Όγκ Ο’ Άναϊ αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη για τρομοκρατική κατηγορία © EPA/Tolga Akmen

Ο ράπερ των Kneecap, Λίαμ Όγκ Ο’ Άναϊ, κατηγορούμενος για τρομοκρατία, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση - Η υπόθεση αφορά φερόμενη στήριξη σε Χεζμπολάχ και Χαμάς

Ο ράπερ των Kneecap, Λίαμ Όγκ Ο'Χάναϊ, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατικό αδίκημα, αποφυλακίστηκε χωρίς περιοριστικούς όρους, μετά από ένσταση των δικηγόρων του ως προς τη νομιμότητα της υπόθεσης.

Ο Ο'Χάναϊ, 27 ετών, από το Μπέλφαστ, που εμφανίζεται στους Kneecap με το καλλιτεχνικό όνομα Mo Chara, κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια συναυλίας στο βόρειο Λονδίνο, στις 21 Νοεμβρίου του 2023, ύψωσε σημαία υπέρ της Χεζμπολάχ (οργάνωσης που έχει τεθεί εκτός νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο) και φώναξε συνθήματα όπως «Ζήτω η Χαμάς, ζήτω η Χεζμπολάχ».

Έξω από το δικαστήριο, ένα βαν πέρασε με διαφημιστικό πανό που παραφράζει ρατσιστικό σύνθημα: «Περισσότεροι μαύροι, περισσότεροι σκύλοι, περισσότεροι Ιρλανδοί – Mo Chara».

Κατά την ακρόαση στο Πρωτοδικείο του Γουεστμίνστερ την Τετάρτη, η υπεράσπιση υποστήριξε πως η κατηγορία της 22ας Μαΐου κατατέθηκε εκτός της εξάμηνης προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος για να έχει το δικαστήριο αρμοδιότητα.

Crowds greet Kneecap rapper facing terrorism charge outside court

Ο ανώτατος δικαστής Πολ Γκόλντσπρινγκ όρισε νέα ημερομηνία, την 20ή Αυγούστου, για να εξεταστεί εάν το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία επί της υπόθεσης. Μέχρι τότε, ο Ο'Χάναϊ αφήνεται ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Ο εισαγγελέας Μάικλ Μπίσγκροουβ δήλωσε: «Η υπόθεση δεν αφορά την υποστήριξη του κ. Ο'Χάναϊ στον παλαιστινιακό λαό ή την κριτική του προς το Ισραήλ». Συμπλήρωσε ότι ο κατηγορούμενος «έχει κάθε δικαίωμα» να εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Παλαιστίνιους, αλλά ότι το επίμαχο περιστατικό είναι «εντελώς διαφορετικό».

Μετά τη δίκη, ο Ο'Χάναϊ βγήκε από το δικαστήριο και συναντήθηκε με εκατοντάδες υποστηρικτές και διαδηλωτές, μαζί με τους συναδέλφους του στο συγκρότημα, Νάοζι Ο’Κάρελαϊν και Τζέι Τζέι Ο’Ντόχαρτι. Το πλήθος τους υποδέχτηκε με χειροκροτήματα, τύμπανα και ροζ καπνούς.

Ένα μέλος της νομικής του ομάδας δήλωσε: «18 χώρες, 100.000 θαυμαστές, 80 συναυλίες και ούτε ένα παράπονο. Οι Kneecap γίνονται δεκτοί σαν ήρωες σε όλο τον κόσμο, αλλά στα βρετανικά δικαστήρια ποινικοποιούνται. Η σημερινή δίωξη ήταν βεβιασμένη, μετά την εμφάνισή τους στο Coachella, όπου μίλησαν χωρίς φόβο».

Ο Ο'Χάναϊ, σε σύντομο λόγο του έξω από το δικαστήριο, ανακοίνωσε ότι οι Kneecap θα εμφανιστούν το Σάββατο στο φεστιβάλ Glastonbury και ξεκίνησε σύνθημα: «Ελευθερία στην Παλαιστίνη».

Από το πρωί της Τετάρτης, δεκάδες θαυμαστές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, κρατώντας ιρλανδικές, παλαιστινιακές και αντιφασιστικές σημαίες.

Άλλοι κρατούσαν ευρηματικά πλακάτ με λογοπαίγνια στα ιρλανδικά, όπως το «Céad mílefair» (παραλλαγή του «Céad míle fáilte» - εκατό χιλιάδες καλωσορίσματα), «tiocfaidh ár láwyers» (παιγνιώδης αναφορά στο ρεπουμπλικανικό σύνθημα «θα 'ρθει η μέρα μας») και «seasaím le Liam Óg» (στηρίζω τον Λίαμ Όγκ).

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY