Κοσμος

WSJ: Το Ιράν ζητά συνομιλίες με ΗΠΑ και Ισραήλ για τερματισμό των εχθροπραξιών

Φέρεται να προτείνει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ιράν ζητά συνομιλίες με ΗΠΑ και Ισραήλ για αποκλιμάκωση, σύμφωνα με τη Wall Street Journal - Μέσω Αράβων διαμεσολαβητών

Το Ιράν στέλνει επείγοντα σήματα ότι επιδιώκει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την επανέναρξη συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μεταφέροντας μηνύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ισραήλ μέσω Αράβων διαμεσολαβητών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal τη Δευτέρα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ιράν φέρεται να δήλωσε σε Άραβες αξιωματούχους πως είναι πρόθυμο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν άμεσα σε πολεμικές ενέργειες.

Παράλληλα, έχουν σταλεί μηνύματα και προς το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να διατηρηθεί η βία σε περιορισμένο επίπεδο.

Το Ιράν φέρεται επίσης να προειδοποίησε πως, αν δεν υπάρξουν προοπτικές για διάλογο με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να διευρύνει την έκταση της σύγκρουσης.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει άμεσα το δημοσίευμα.

Το Ιράν «ζητά από τα κράτη του Κόλπου να πιέσουν τον Τραμπ να επηρεάσει το Ισραήλ»

Σε ξεχωριστή αναφορά, Ιρανοί και περιφερειακές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Τεχεράνη ζήτησε από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν να πιέσουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να ασκήσει επιρροή στο Ισραήλ για να συμφωνήσει σε άμεση κατάπαυση πυρός.

Σε αντάλλαγμα, το Ιράν φέρεται να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις.

(Με πληροφορίες του Guardian)