- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
iPhone: Ακόμα και πολύ μικρές βίδες θα πρέπει να γίνουν εισαγωγή
Οι απειλές του προέδρου στην Apple αντιμετωπίζουν πρακτικές δυσκολίες
Τραμπ: Ακόμα και πολύ μικρές βίδες για τα iPhone θα πρέπει να γίνουν εισαγωγή
Η προσπάθεια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να φέρει την παραγωγή του iPhone της Apple στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζει πολλές νομικές και οικονομικές προκλήσεις, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν την Παρασκευή, με την μικρότερη από αυτές να είναι η εισαγωγή «μικρών βιδών» που θα πρέπει να αυτοματοποιηθούν.
Ο Τραμπ απείλησε την Παρασκευή να επιβάλει δασμό 25% στην Apple για όλα τα iPhone που πωλούνται, αλλά δεν κατασκευάζονται, στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του στόχου της κυβέρνησής του να επαναπατρίσει θέσεις εργασίας.
Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε τον περασμένο μήνα στο CBS ότι η εργασία «εκατομμυρίων ανθρώπων που βιδώνουν μικρές βίδες για να κατασκευάσουν iPhone» θα έρθει στις ΗΠΑ και θα αυτοματοποιηθεί, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους τεχνίτες, όπως μηχανικούς και ηλεκτρολόγους.
Ωστόσο, αργότερα δήλωσε στο CNBC ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, του είπε ότι για να γίνει αυτό απαιτείται τεχνολογία που δεν είναι ακόμη διαθέσιμη.
«Είπε ότι χρειάζομαι ρομποτικά χέρια, σωστά, για να το κάνω σε κλίμακα και με ακρίβεια που θα μου επιτρέψει να το φέρω εδώ. Και την ημέρα που θα το δω διαθέσιμο, θα έρθει εδώ», δήλωσε ο Λούτνικ.
Ο γρηγορότερος τρόπος για την κυβέρνηση Τραμπ να ασκήσει πίεση στην Apple μέσω δασμών θα ήταν να χρησιμοποιήσει τον ίδιο νομικό μηχανισμό που χρησιμοποιείται για την επιβολή δασμών σε ένα ευρύ φάσμα εισαγωγών, σύμφωνα με δικηγόρους και καθηγητές εμπορικού δικαίου. Ο νόμος, γνωστός ως International Emergency Economic Powers Act, επιτρέπει στον πρόεδρο να λάβει οικονομικά μέτρα μετά από κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης που αποτελεί ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για τις ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει σαφής νομική εξουσία που να επιτρέπει την επιβολή δασμών σε συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να προσπαθήσει να το περάσει με βάση τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης», δήλωσε συνεργάτης της Akin Gump στην Ουάσινγκτον.
Εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο Τραμπ θεωρεί τον IEEPA ως ένα ευέλικτο και ισχυρό οικονομικό εργαλείο, καθώς δεν είναι σαφές εάν τα δικαστήρια έχουν την εξουσία να επανεξετάσουν την αντίδραση του προέδρου σε μια κηρυχθείσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Κατά την άποψη της κυβέρνησης, εφόσον ο πρόεδρος ακολουθεί το τελετουργικό της κήρυξης έκτακτης ανάγκης και της χαρακτηρισής της ως ασυνήθιστης ή έκτακτης, τα δικαστήρια δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», δήλωσε καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Duke.
Σε μια υπόθεση που άσκησαν 12 πολιτείες αμφισβητώντας τους δασμούς «Liberation Day» του Τραμπ στο Διεθνές Εμπορικό Δικαστήριο με έδρα το Μανχάταν, το δικαστήριο εξετάζει το ζήτημα αυτό και αν η IEEPA επιτρέπει καθόλου την επιβολή δασμών.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το σκηνικό παραπέμπει σε εικόνες από την πανδημία covid
Ένα επεισόδιο για την αλήθεια, την αμφιβολία και τα όρια της σύγχρονης δημόσιας σφαίρας.
Όλοι οι επιβάτες του MV Hondius θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου
«Χρόνια πολλά» σε όλες τις μαμάδες του κόσμου
Το σενάριο να πρόκειται για ενέργεια που έστησε το Κρεμλίνο εις βάρος της Ελλάδας και, κατ’ επέκταση, της Ευρώπης, εξετάζουν –μεταξύ άλλων– οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.
Η τριήμερη κατάπαυση πυρός δοκιμάζεται - Επιθέσεις με drones και θύματα εκατέρωθεν
Η Τεχεράνη καταγγέλλει παραβιάσεις της εκεχειρίας και εξετάζει ακόμη την αμερικανική πρόταση
Νέες επιδρομές του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο - Προειδοποιήσεις εκκένωσης και τραυματισμοί στρατιωτών
Νέα στοιχεία αμφισβητούν τη θεωρία ότι η μόλυνση προήλθε από χωματερή στην Ουσουάια
Ο ηγέτης του Tisza ανέλαβε την πρωθυπουργία , στροφή της Ουγγαρίας προς την Ευρώπη
Έντονος εμετός και διάρροια σε επιβάτες και πλήρωμα - Αυξημένα μέτρα απολύμανσης στο πλοίο
Στη σκιά του πολέμου και των φόβων για ουκρανικά πλήγματα η φετινή 9η Μαΐου στη Μόσχα
Η διαδρομή ανάμεσα στα χαλάσματα
Οι τύποι των ηγεσιών, o μεσσιανισμός, ο ναρκισσισμός και η δημαγωγία: μια συζήτηση της Σώτης Τριανταφύλλου με τον Τάκη Παππά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης
Ανησυχητικές οι τελευταίες κινήσεις της Τεχεράνης
Τα νέα στοιχεία στην υπόθεση της Αϊσεγιούλ Ερασλάν
Μία στα 55 εκατομμύρια πιθανότητα να συμβεί ξανά
Πότε έχουν γίνει οι καταγραφές
Η αριστοκράτισσα που έγινε γαιοκτήμονας και επιχειρηματίας, και παντρεύτηκε μιαν άλλη γυναίκα — σχεδόν διακόσια χρόνια πριν
Η εκεχειρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, θα διαρκέσει από το Σάββατο έως τη Δευτέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.