Κοσμος

Η Γάζα λιμοκτονεί, το Ισραήλ συνεχίζει τον «πόλεμο της πείνας» - Διεθνής κατακραυγή για τις ασταμάτητες επιθέσεις

Ο κίνδυνος λιμού είναι πιο κοντά από ποτέ και η ανθρωπιστική βοήθεια δε φτάνει

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Το Ισραήλ αποκλείει την ανθρωπιστική βοήθεια - Ο κίνδυνος λιμού είναι πιο κοντά από ποτέ
Γάζα: Το Ισραήλ αποκλείει την ανθρωπιστική βοήθεια - Ο κίνδυνος λιμού είναι πιο κοντά από ποτέ © Anadolu / Getty Images

Γάζα: Ο κίνδυνος λιμού είναι πιο κοντά από ποτέ και η ανθρωπιστική βοήθεια δε φτάνει

Το Ισραήλ βρίσκεται πλέον σε τροχιά διεθνούς απομόνωσης καθώς η παγκόσμια κατακραυγή για τη συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα και τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειαςκορυφώνεται. Όλο και περισσότερες φωνές καταγγέλλουν την κλιμακούμενη ανθρωπιστική καταστροφή με τις εικόνες παιδιών που λιμοκτονούν, κατεστραμμένα νοσοκομεία και ανθρώπους που προσπαθούν να σώσουν τις οικογένειές τους προκαλούν οργή και αποτροπιασμό.

Από τις Βρυξέλλες έως το Λονδίνο και την Οτάβα, κυβερνήσεις προειδοποιούν ανοιχτά ότι η συνέχιση του αποκλεισμού της βοήθειας στη Γάζα δεν είναι πλέον ανεκτή και απαιτούν άμεση αλλαγή πορείας, θέτοντας στο τραπέζι σοβαρές κυρώσεις με πολιτικό και διπλωματικό κόστος.

Το Λονδίνο παγώνει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ

Το Λονδίνο πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, κάλεσε την πρέσβειρα του εβραϊκού κράτους και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά εποίκων της Δυτικής Όχθης, αφού ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σοκαρισμένος από την ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε ότι η νέα ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα δεν είναι ο τρόπος για να επιστρέψουν οι εναπομείναντες όμηροι, ζήτησε από το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό της παροχής βοήθειας στη Γάζα και καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «εξτρεμισμό» σε ορισμένα τμήματα της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή τη νέα επιδείνωση. Αυτή είναι ασύμβατη με τις αρχές που στηρίζουν τη διμερή μας σχέση», δήλωσε ο Λάμι στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Ειλικρινά, αποτελεί προσβολή των αξιών του βρετανικού λαού. Συνεπώς, σήμερα, ανακοινώνω ότι αναστείλαμε τις διαπραγματεύσεις με αυτήν την ισραηλινή κυβέρνηση για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, το Λονδίνο κάλεσε την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζίπι Χοτοβέλι αναφορικά με την επέκταση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπρόσθετα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εις βάρος ατόμων και ομάδων στη Δυτική Όχθη, που σύμφωνα με το Λονδίνο, συνδέονται με πράξεις βίας κατά Παλαιστινίων.

«Δείχνουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε εναντίον εκείνων που διαπράττουν ειδεχθείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ. «Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε συζητήσεις για μια νέα, αναβαθισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με μια κυβέρνηση (του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου που προωθεί σκανδαλώδεις πολιτικές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.

'End this blockade now': UK calls out Netanyahu and suspends trade talks with Israel

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι εκείνος, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας και του Καναδά, είναι σοκαρισμένοι από τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για μια κατάπαυση του πυρός. «Θέλω σήμερα να καταγραφεί ότι είμαστε σοκαρισμένοι από την κλιμάκωση από το Ισραήλ», δήλωσε ο Στάρμερ σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Γαλλία και Καναδάς προειδοποιούν επίσης το Ισραήλ

Με κοινή ανακοίνωσή τους χθες, ο Στάρμερ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι προειδοποίησαν πως δεν θα«μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα.

Η κοινή δήλωση απορρίπτει τα επιχειρήματα του Νετανιάχου και ζητά κατάπαυση του πυρός. Οι τρεις κυβερνήσεις αναφέρουν: «Αντιτιθέμεθα έντονα στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα» και προσθέτουν: «Το επίπεδο ανθρώπινου πόνου στη Γάζα είναι ανυπόφορο».

Canada, France, UK issue ultimatum to Israel over military offensive, Gaza aid blockade

Ζητούν την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων και υπενθυμίζουν ότι μετά την «ειδεχθή επίθεση» της 7ης Οκτωβρίου, πίστευαν πως το Ισραήλ «είχε δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία. Όμως αυτή η κλιμάκωση είναι εντελώς δυσανάλογη». Η απόφαση του Νετανιάχου να επιτρέψει «ελάχιστη» ποσότητα τροφίμων στη Γάζα χαρακτηρίζεται από τις κυβερνήσεις αυτές ως «εντελώς ανεπαρκής».

Ο Νετανιάχου απάντησε λέγοντας πως «οι ηγέτες του Λονδίνου, της Οτάβας και του Παρισιού προσφέρουν ένα τεράστιο έπαθλο για την γενοκτονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ ενθαρρύνουν νέες τέτοιες φρικαλεότητες».

Επέμεινε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να λήξει εάν η Χαμάς επιστρέψει τους ομήρους, καταθέσει τα όπλα, δεχτεί την εξορία των ηγετών της και υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας. «Καμία χώρα δεν μπορεί να δεχτεί κάτι λιγότερο, και το Ισραήλ σίγουρα δεν θα το κάνει», είπε.

Ο Νετανιάχου –ο οποίος διώκεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με ένταλμα για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατηγορίες που ο ίδιος απορρίπτει ως «αντισημιτικές»– δέχεται έντονες διεθνείς πιέσεις να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, μετά από διεθνή έκθεση που προειδοποιεί για επικείμενο λιμό.

Ο κίνδυνος λιμού πιο κοντά από ποτέ στη Γάζα

Στη σύνοδο του Λονδίνου μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ως «τραγωδία όπου παραβιάζεται συστηματικά το διεθνές δίκαιο και ολόκληρος ο πληθυσμός υποβάλλεται σε δυσανάλογη στρατιωτική βία».

«Πρέπει να υπάρξει ασφαλής, ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε.

Μόνο πέντε φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα τη Δευτέρα. Η απρόθυμη απόφαση του Νετανιάχου να επιτρέψει περιορισμένες προμήθειες καταδικάστηκε από τους υπερεθνικιστές κυβερνητικούς του εταίρους. Ο Υπουργός Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ –καταδικασμένος το 2007 για υποκίνηση σε ρατσισμό και στήριξη εξτρεμιστικής εβραϊκής οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ– παραπονέθηκε ότι η απόφαση «δίνει ανάσα στη Χαμάς ενώ οι όμηροί μας σαπίζουν στα τούνελ».

5 aid trucks allowed into Gaza as Netanyahu acknowledges hunger crisis

Η ανθρωπιστική βοήθεια δολοφονείται - κυριολεκτικά

Κάποιες φορές στην πολιτική ενός πολέμου, ένα και μόνο περιστατικό αποκτά συμβολική δύναμη που ξεκαθαρίζει την κατάσταση και εξαναγκάζει κυβερνήσεις να δράσουν. Αυτή τη φορά ήταν η δολοφονία στις 23 Μαρτίου από ισραηλινές δυνάμεις 15 διασωστών και εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Προηγήθηκε η ρήξη της εκεχειρίας στις 18 Μαρτίου, που είχε διαρκέσει δύο μήνες, με ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Πέντε μέρες μετά, ισραηλινή μονάδα επιτέθηκε σε ιατρική αυτοκινητοπομπή και έθαψε τους νεκρούς και τα διάτρητα από σφαίρες οχήματα στην άμμο. Η επίσημη εκδοχή του Ισραήλ κατέρρευσε όταν από έναν μαζικό τάφο ανασύρθηκε ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο ιδιοκτήτης του είχε προλάβει να καταγράψει την επίθεση πριν σκοτωθεί. Το βίντεο δείχνει πως οι ξεκάθαρα σηματοδοτημένες και φωτισμένες ιατρικές μονάδες δέχθηκαν στοχευμένη επίθεση μέχρι που σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν – διαψεύδοντας πλήρως τους ισχυρισμούς περί «απειλής» για τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Από τότε, ο διεθνής προβληματισμός έχει αυξηθεί σημαντικά – όχι μόνο από τους παραδοσιακούς αντιπάλους του Ισραήλ. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, με επικεφαλής τον Εμανουέλ Μακρόν, έχουν σκληρύνει τη ρητορική τους. Η πρόσφατη κοινή δήλωση αποτελεί την πιο σφοδρή καταγγελία ως τώρα.

Ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στις συνομιλίες δήλωσε ότι η σκληρή φρασεολογία αντικατοπτρίζει «μια πραγματική αίσθηση πολιτικής οργής για την ανθρωπιστική κατάσταση, μια αίσθηση ότι ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή και ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ενεργεί χωρίς συνέπειες».

Πιο ανησυχητικό για το Ισραήλ είναι το γεγονός πως η δήλωση καταλήγει: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι όσο η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει αυτές τις κατάφωρες ενέργειες. Αν δεν σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα».

Δεν διευκρινίζεται ποια μπορεί να είναι αυτά. Οι κυρώσεις είναι μία πιθανότητα. Μια πιο τολμηρή κίνηση θα ήταν η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις 148 χώρες που το έχουν ήδη κάνει, σε συνέδριο που θα συνδιοργανώσει με τη Σαουδική Αραβία στη Νέα Υόρκη στις αρχές Ιουνίου. Και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συζητήσει την αναγνώριση με τη Γαλλία.

Το Ισραήλ, αντιδρώντας σθεναρά, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νίκη της Χαμάς. Όμως ο τόνος των δηλώσεων από Γαλλία, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι το Ισραήλ χάνει την ικανότητα να τους επηρεάζει.

Με πληροφορίες από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.