Κοσμος

Η Γαλλία θα ανοίξει φυλακή υψίστης ασφαλείας στη ζούγκλα του Αμαζονίου

Για να στεγάσει εμπόρους ναρκωτικών και ριζοσπάστες ισλαμιστές - Το σχέδιο της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Γαλλία ιδρύει φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Γαλλική Γουιάνα για βαρυποινίτες εμπόρους ναρκωτικών και εξτρεμιστές, μακριά από εγκληματικά δίκτυα.
Η Γαλλία ιδρύει φυλακή υψίστης ασφαλείας στη ζούγκλα του Αμαζονίου για βαρυποινίτες εμπόρους ναρκωτικών και εξτρεμιστές © EPA/Guillaume Horcajuelo

Η Γαλλία ιδρύει φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Γαλλική Γουιάνα για βαρυποινίτες εμπόρους ναρκωτικών και εξτρεμιστές, μακριά από εγκληματικά δίκτυα.

Η Γαλλία θα κατασκευάσει μια νέα φυλακή υψίστης ασφαλείας στο υπερπόντιο έδαφός της, τη Γαλλική Γουιάνα, για να στεγάσει εμπόρους ναρκωτικών και ριζοσπάστες ισλαμιστές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche (JDD) ότι η φυλακή θα στοχεύει το οργανωμένο έγκλημα «σε όλα τα επίπεδα» της εφοδιαστικής αλυσίδας των ναρκωτικών.

Η εγκατάσταση, ύψους 400 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ανοίξει το νωρίτερο το 2028 και θα χτιστεί σε απομονωμένη τοποθεσία, βαθιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου, στη βορειοδυτική περιοχή Σεν-Λοράν-ντου-Μαρονί.

Απομόνωση των βαρυποινιτών στη ζούγκλα του Αμαζονίου

Το σχέδιο ανακοινώθηκε έπειτα από σειρά βίαιων περιστατικών που συνδέονται με εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες έχουν στοχεύσει φυλακές και προσωπικό σε όλη τη Γαλλία τους τελευταίους μήνες.

Η φυλακή θα έχει χωρητικότητα έως 500 κρατουμένους, με ξεχωριστή πτέρυγα για τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες.

Σε συνέντευξή του στο JDD, ο υπουργός ανέφερε ότι η νέα φυλακή θα διέπεται από «εξαιρετικά αυστηρό σωφρονιστικό καθεστώς», σχεδιασμένο να «εξουδετερώνει τους πιο επικίνδυνους εμπόρους ναρκωτικών».

Ο Νταρμανέν είπε ότι η εγκατάσταση θα χρησιμοποιηθεί για την κράτηση ατόμων «στην αρχή της διαδρομής των ναρκωτικών», αλλά και ως «διαρκής τρόπος απομάκρυνσης των ηγετών των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών» από τη μητροπολιτική Γαλλία.

Η Γαλλική Γουιάνα είναι γαλλική περιφέρεια στις βορειοανατολικές ακτές της Νότιας Αμερικής. Οι κάτοικοί της ψηφίζουν στις γαλλικές εκλογές και έχουν πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και σε άλλα επιδόματα.

Η απόσταση από τη μητροπολιτική Γαλλία σημαίνει ότι οι αρχηγοί των καρτέλ «δεν θα μπορούν πλέον να έχουν επαφή με τα εγκληματικά τους δίκτυα», δήλωσε ο Νταρμανέν.

Οι γαλλικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στον έλεγχο της εισροής κινητών τηλεφώνων στα σωφρονιστικά ιδρύματα, καθώς δεκάδες χιλιάδες κυκλοφορούν στις φυλακές της χώρας.

Αντίδραση της Γαλλίας στην έξαρση οργανωμένου εγκλήματος

Νωρίτερα φέτος, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα νομοθεσία για την καταστολή της δράσης των εγκληματικών συμμοριών.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ειδικού τμήματος στην εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα, επιπλέον εξουσίες για τους ανακριτές και καθεστώς προστασίας για πληροφοριοδότες.

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία νέων φυλακών υψίστης ασφαλείας –συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης στη Γαλλική Γουιάνα– για την κράτηση των ισχυρότερων εμπόρων ναρκωτικών, με αυστηρότερους κανόνες για τις επισκέψεις και την επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Η Γαλλία έχει γίνει στόχος σειράς επιθέσεων σε φυλακές τους τελευταίους μήνες, τις οποίες ο Νταρμανέν χαρακτήρισε ως «τρομοκρατικές» ενέργειες, ως αντίδραση στη νέα νομοθεσία της κυβέρνησης.

Οι δράστες αυτών των επιθέσεων έχουν βάλει φωτιά σε οχήματα έξω από φυλακές, ενώ η φυλακή La Farlede στην Τουλόν δέχθηκε πυροβολισμούς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δράστες εμφανίζονται ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Η προτεινόμενη νέα εγκατάσταση στη Γαλλική Γουιάνα θα κατασκευαστεί σε «στρατηγικό σταυροδρόμι» για μεταφορείς ναρκωτικών, ειδικά από τη Βραζιλία και το Σουρινάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP.

Η Σεν-Λοράν-ντου-Μαρονί ήταν η πρώην είσοδος προς την διαβόητη αποικία καταναγκαστικών έργων στο Νησί του Διαβόλου, όπου 70.000 κατάδικοι από τη μητροπολιτική Γαλλία στάλθηκαν από το 1852 έως το 1954.

Η αποικία αυτή αποτέλεσε το σκηνικό του βιβλίου Papillon του γάλλου συγγραφέα Ανρί Σαριέρ, το οποίο αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Στιβ ΜακΚουίν και Ντάστιν Χόφμαν.

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.