Κοσμος

Τουρκία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει συλλήψεις πριν από την Πρωτομαγιά

Οι Αρχές της χώρας έχουν απαγορεύσει κάθε διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
διαδηλωτες, αστυνομικοι
Η τουρκική αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη © ΕΡΑ/ERDEM SAHIN

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης προχώρησε από τις αρχές της εβδομάδας σε περισσότερες από 100 συλλήψεις ανθρώπων

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα τη σύλληψη περισσότερων από 100 ανθρώπων πριν από την Πρωτομαγιά στην Τουρκία, προτρέποντας τις αρχές να άρουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Αυτοί οι περιορισμοί «βασίζονται σε απολύτως ψευδείς λόγους περί ασφάλειας και δημόσιας τάξης και πρέπει να αρθούν επειγόντως», δήλωσε η Ντινούσικα Ντισαναγιάκε, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνής Αμνηστία για την Ευρώπη, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης προχώρησε από τις αρχές της εβδομάδας σε περισσότερες από 100 συλλήψεις ανθρώπων που απηύθυναν κάλεσμα για συγκεντρώσεις την 1η Μαΐου στην πλατεία Ταξίμ, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Πέρα από σπάνιες εξαιρέσεις, οι συναθροίσεις απαγορεύονται σε αυτήν τη μεγάλη πλατεία από τότε που διαδηλώσεις, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από το γειτονικό πάρκο Γκεζί, είχαν κλυδωνίσει την κυβέρνηση το 2013.

Όπως έγινε σε προηγούμενα έτη, η αστυνομία έχει ήδη αποκλείσει την πλατεία, διαπίστωσαν από χθες δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Μεταλλικά κιγκλιδώματα είχαν ήδη τοποθετηθεί περιμετρικά της πλατείας τον Μάρτιο, μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, μια σύλληψη που προκάλεσε ένα κύμα διαμαρτυρίας πρωτοφανούς εύρους, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2013.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ χαρακτήρισε «πρόκληση» τις εκκλήσεις για συγκεντρώσεις, προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν κυρώσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

80 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται
80 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται

Η στρατιωτική παρέλαση-επίδειξη ισχύος του Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία ήταν ενδεικτική της επιχειρούμενης ανιστόρητης ταύτισης της απελευθέρωσης της Ευρώπης τότε με την κατάκτηση της Ουκρανίας σήμερα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.