Μακρόν: Τις επόμενες 8-10 ημέρες θα εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Προέτρεψα τον Τραμπ να υιοθετήσει μια αυστηρότερη γραμμή»
Μακρόν: Τις επόμενες 8-10 ημέρες θα εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Προέτρεψα τον Τραμπ να υιοθετήσει μια αυστηρότερη γραμμή
«Τις επόμενες 8-10 ημέρες θα εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία», δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Paris Match, εκτιμώντας πως «έπεισε τους Αμερικανούς για την πιθανότητα κλιμάκωσης των απειλών και ενδεχομένως των κυρώσεων» σε βάρος της Μόσχας.
«Το προσεχές δεκαπενθήμερο θα είναι καθοριστικό στην προσπάθεια επίτευξης αυτής της εκεχειρίας» που επιθυμούν οι ΗΠΑ, αποδέχεται η Ουκρανία και υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι, αλλά η Ρωσία δεν έχει ακόμη προσυπογράψει, επέμεινε ο Μακρόν μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι το Σάββατο στο Βατικανό.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον αμερικανό πρόεδρο «τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, προτρέποντάς τον να υιοθετήσει μια αυστηρότερη γραμμή» απέναντι στον ρώσο ομόλογό τους, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Παρότι «δεν είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ» στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, τελικά μίλησαν «για λίγα λεπτά». «Του είπα επανειλημμένως: πρέπει να είμαστε πολύ πιο αυστηροί με τους Ρώσους», δήλωσε ο Μακρόν.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, μαζί με τους Αμερικανούς, να σκληρύνουμε τη στάση μας απέναντι στη Ρωσία για να επιτύχουμε αυτήν την κατάπαυση του πυρός», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Θεωρώ πως θα μπορέσουμε, χάρη σε αυτήν τη συνάντηση στο Βατικανό, να εντείνουμε ξανά την πίεση στη Ρωσία. Αυτός ήταν ο επιθυμητός στόχος, επειδή δεν ήταν σωστό να ασκείται πίεση μόνο στην Ουκρανία», συνέχισε.
Η επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει δύο συναντήσεις που θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή στρατηγική του Εμανουέλ Μακρόν. Στις 7 Μαΐου θα υποδεχθεί τον μελλοντικό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, στην πρώτη του επίσκεψη στο Παρίσι ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. Στις 9 Μαΐου θα συναντήσει τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στη Νανσί, για να υπογράψουν «σύμφωνο φιλίας» μεταξύ Γαλλίας και Πολωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα «χαρακώματα» Ευρώπη και Τραμπ
Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό τους.
Εκτάκτως στη Λάρνακα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής
Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών
Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ προσκάλεσε την Ελλάδα και Κύπρο
Απαιτείται η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Mercosur, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Η κατάθεση αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας
Ο συριακός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της επαρχίας Ράκα
Μάλιστα,το βίντεο τραβήχτηκε από την πριγκίπισσα Λίλιμπετ
Στο κέντρο της Λάρνακας βρίσκονται ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις
Στους προσκληθέντες και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Δανία και τη Γροιλανδία
Το αεροπλάνο είχε προορισμό το Μακασάρ, στο Νότιο Σουλαουέζι
Η γυναίκα από την Αυστραλία νόμιζε ότι χαϊδεύει τον σκύλο της, αλλά έκανε λάθος
Πάνω από 3.000 οι νεκροί στο Ιράν
Η ανάλυση του Economist
Η Ευρώπη αναζητά την «κόκκινη γραμμή» απέναντι στον Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.