Κοσμος

Μιανμάρ: Συνελήφθη αστρολόγος που προέβλεψε νέο καταστροφικό σεισμό προκαλώντας πανικό

Χιλιάδες στους δρόμους μετά από ένα βίντεο - πρόβλεψη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μιανμάρ

Μιανμάρ: Συνελήφθη αστρολόγος που προέβλεψε νέο καταστροφικό σεισμό προκαλώντας πανικό

Οι αρχές της Μιανμάρ συνέλαβαν έναν αστρολόγο για πρόκληση πανικού, επειδή προέβλεψε νέο σεισμό σε ένα βίντεο που έγινε viral στο TikTok.

Ο John Moe δημοσίευσε την πρόβλεψή του στις 9 Απριλίου, μόλις δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ που σκότωσε 3.500 άτομα και κατέστρεψε ναούς αιώνων στην Μιανμάρ. Συνελήφθη την Τρίτη για «ψευδείς δηλώσεις με σκοπό την πρόκληση πανικού», σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών.

Ο John Moe The είχε προειδοποιήσει ότι ένας σεισμός θα «χτυπούσε όλες τις πόλεις της Μιανμάρ» στις 21 Απριλίου. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι σεισμοί είναι αδύνατο να προβλεφθούν λόγω της πολυπλοκότητας των παραγόντων που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους καταστροφές.

Στο βίντεό του, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από τρία εκατομμύρια προβολές, ο John Moe The προέτρεπε τους πολίτες να «πάρουν μαζί τους τα σημαντικά τους αντικείμενα και να τρέξουν μακριά από τα κτίρια κατά τη διάρκεια του σεισμού». «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να παραμένουν σε ψηλά κτίρια κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε η λεζάντα του βίντεο.

Μια κάτοικος της Γιανγκόν δήλωσε στο AFP ότι πολλοί από τους γείτονές της πίστεψαν στην πρόβλεψη. Αρνήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους και κατασκήνωσαν έξω την ημέρα που ο John Moe The είπε ότι θα συμβεί ο σεισμός.

Ο λογαριασμός του στο TikTok, ο οποίος έχει πλέον διαγραφεί και έχει περισσότερους από 300.000 ακόλουθους, ισχυρίζεται ότι κάνει προβλέψεις με βάση την αστρολογία και την χειρομαντεία.

Συνελήφθη κατά τη διάρκεια έφοδου στο σπίτι του στη Σαγκάινγκ, στην κεντρική Μιανμάρ.

Οι περιοχές Μανταλέι και Σαγκάινγκ επλήγησαν ιδιαίτερα από τον σεισμό της 28ης Μαρτίου, ο οποίος οδήγησε την χούντα της Μιανμάρ να ζητήσει, για πρώτη φορά, ξένη βοήθεια.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε απόσταση περίπου 1.000 χλμ. μακριά, στην Μπανγκόκ, όπου ένα κτίριο κατέρρευσε σε εργοτάξιο, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ