Κοσμος

Σεισμός 6,2 ρίχτερ στη Τουρκία: Καθησυχαστικός ο καθηγητής Παπαζάχος

«Πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη», δήλωσε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
χαρτης σειμου
© Χ/WeatherMonitors

«Είναι ένας τυπικός σεισμός, ισχυρός μεν αλλά όχι ανησυχητικός. Είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση», είπε ο καθηγητής Παπαζάχος

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος από τη σεισμική δόνηση μιλώντας στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d9dyq6jx5ys1)

«Είναι ένας τυπικός σεισμός, ισχυρός μεν αλλά όχι πολύ ανησυχητικός. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο σεισμός έγινε στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, ακριβώς αυτή την εξωγενή ζώνη που υπάρχει εδώ, ένα ρήγμα. Ορίζοντες μετατόπισης δεξιόστροφα δηλαδή το κάτω κομμάτι κινείται προς τα ανατολικά. Το πάνω κομμάτι μένει σχετικά ακίνητο, έχει γίνει περίπου στο κέντρο, αν και η σεισμική ακολουθία επεκτείνεται προς τη μεριά της Κωνσταντινούπολης. Είναι μια γνωστή ρήξη.

Κενή ζώνη δεν είναι αυτός ο περίφημος σεισμός ο οποίος περίμεναν και περιμένουν οι επιστήμονες που είναι στα ρήγματα που είναι λίγο πιο ανατολικά, τα οποία δεν έχουν σπάσει και ένας πολύ μικρός σεισμός για τα δεδομένα του συγκεκριμένου ρήγματος, με μάλλον πιθανότατα πολύ περιορισμένες επιπτώσεις, ίσως λίγο στις ακτές να υπάρχουν κάποιες περιορισμένες επιπτώσεις, δεν είναι κάτι το ανησυχητικό.

Συγκεκριμένος σεισμός έχει γίνει οριακά αισθητός στον ελληνικό χώρο. Το μόνο κακό με τον εν λόγω σεισμό είναι πάνω σε μια πολύ μεγάλη εξωγενή ζώνη, η οποία δίνει πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς. Ιστορικά έχει δώσει σεισμούς πάνω από 7 με πολύ μεγάλες, πολλά θύματα και πολύ σημαντικές βλάβες. Κατά συνέπεια είναι πάρα πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη», κατέληξε ο κος Παπαζάχος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.