- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Iαπωνία: Η «ιλιγγιώδης» ζήτηση για μάτσα εγείρει φόβους για έλλειψη
Το ρόφημα έχει αντικαταστήσει τσάι και καφέ για εκατομμύρια ανθρώπους
Iαπωνία: Η «ιλιγγιώδης» ζήτηση για μάτσα εγείρει φόβους για έλλειψη
Ενισχυμένα από τα επίπεδα ρεκόρ του τουρισμού στην Ιαπωνία, τα εστιατόρια φτάνουν το θέμα του μάτσα στα γαστρονομικά άκρα: gyoza και takoyaki που περιχύνονται με σάλτσα εμπλουτισμένη με μάτσα και μπολ με ράμεν «αντοχής» με το πλούσιο σε χλωροφύλλη πράσινο υλικό.
Στο Chazuna, ένα πάρκο και μουσείο της Ιαπωνίας αφιερωμένο στην κουλτούρα τσαγιού της πόλης, τα εργαστήρια μάτσα είναι γεμάτα για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Από τα 60 άτομα την ημέρα που έρχονται για να φτιάξουν, και στη συνέχεια να πιουν, το δικό τους τσάι, περίπου το 90% είναι από το εξωτερικό.
«Ανοίξαμε το 2021 και τα δύο πρώτα χρόνια δεν είχαμε πολλούς επισκέπτες», λέει ο διευθυντής του Chazuna, Naoto Sakayori. «Στη συνέχεια, όλα άλλαξαν τον περασμένο Μάρτιο και, από τον Αύγουστο, το ενδιαφέρον έχει εκτοξευθεί. Όλα αφορούν το μάτσα, το μάτσα. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν έρθουν στο Κιότο για διακοπές, τότε πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν εδώ για μια εμπειρία matcha. Και μετά όλοι δημοσιεύουν τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους στο διαδίκτυο».
Ο Stephen Blackburn, ένας τουρίστας από τη Νέα Υόρκη, ήταν από τους πρώτους που καβάλησε το κύμα του μάτσα. «Έχω λίγο-πολύ σταματήσει να πίνω καφέ και πίνω πλέον μόνο matcha», λέει ο Blackburn, πρώην barista «Μου αρέσει η γεύση και ο τρόπος που με κάνει να αισθάνομαι. Δεν είναι σαν τον καφέ. Δεν με αφήνει ταραγμένη ... με κάνει πιο συγκεντρωμένη».
Αναφορές για έλλειψη εμφανίστηκαν το περασμένο φθινόπωρο, ωθώντας τις εταιρείες τσαγιού στο Κιότο να επιβάλουν πρωτοφανή όρια αγοράς της σκόνης, η οποία καταναλώνεται στην Ιαπωνία από τον 12ο αιώνα, αφού εισήχθη από βουδιστές μοναχούς από την Κίνα.
Η αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία προκάλεσε προειδοποιήσεις για περαιτέρω ελλείψεις φέτος. Ενώ η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού και του μάτσα μειώνεται στην Ιαπωνία, ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να χορτάσει, με την παγκόσμια αγορά μόνο του μάτσα να αναμένεται να εκτοξευθεί από 2,8 δισ. δολάρια [2,2 δισ. λίρες] το 2023 σε περίπου 5 δισ. δολάρια μέχρι το 2028.
Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η Ιαπωνία θα παράγει 4.176 τόνους το 2023, σχεδόν τριπλάσια ποσότητα από το 2010. Επιθυμώντας να εκμεταλλευτεί το αυξανόμενο εμπορικό δυναμικό, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας φέρεται να σχεδιάζει επιδοτήσεις για να ενθαρρύνει τους καλλιεργητές να απομακρυνθούν από το παραδοσιακό τσάι φύλλων, ή sencha, και να παράγουν περισσότερο tencha - τσάι για άλεσμα - τον τύπο των φύλλων που παράγει το μάτσα.
Η φετινή συγκομιδή τσαγιού, η οποία θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα, θα αναπληρώσει την προσφορά, αλλά η ανακούφιση θα είναι προσωρινή. Η κατανάλωση στο εξωτερικό «έφτασε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ πέρυσι», δήλωσε στους Japan Times ο Φούμι Ουέκι, επικεφαλής της Leaf Brand Group, ενός τμήματος της Ito En, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τσαγιού της Ιαπωνίας.
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.