- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παροχή περισσότερων όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία ζητούν οι ευρωβουλευτές
«Η ΕΕ βρίσκεται σε σημείο καμπής και η πεπατημένη δεν αποτελεί πια επιλογή » αναφέρει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Παροχή περισσότερων όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία ζητούν οι ευρωβουλευτές - Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επείγουσα δράση για την διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας από την ίδια την ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει ενίσχυση των σχέσεων με ομοϊδεάτες εταίρους και σημαντική μείωση της εξάρτησής της ΕΕ από τρίτες χώρες σε θέματα άμυνας.
Η «λευκή βίβλος για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας», την οποία η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας αναμένεται να παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα, θα περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα επιτρέψουν «πραγματικά πρωτοποριακές και αναγκαίες προσπάθειες» και δράσεις «αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόζονται σε περιόδους πολέμου».
Συνοπτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά:
- Παροχή περισσότερων όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία ζητούν οι ευρωβουλευτές
- Η ΕΕ να συντονίσει «κοινές αντιδράσεις με τα κράτη μέλη της αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόζονται σε περιόδους πολέμου»
- Χρειάζεται απλοποίηση των τρόπων λήψης αποφάσεων για ζητήματα άμυνας
- Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν το σχέδιο «ReArm» και ζητούν καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις
- Αναφορά στην κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου
Η ΕΕ ως πραγματικός πάροχος ασφάλειας
Για να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη, η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την Ουκρανία αλλά και να γίνει πιο ανθεκτική η ίδια, δηλώνει το ΕΚ. Το Κοινοβούλιο «πιστεύει ακράδαντα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα τη βαθύτερη στρατιωτική απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» και καλεί τα κράτη μέλη, τους διεθνείς εταίρους και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να άρουν όλους τους περιορισμούς στη χρήση των δυτικών οπλικών συστημάτων που έχουν δοθεί στην Ουκρανία για πλήγματα στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος.
Η Ρωσία, με την υποστήριξη των συμμάχων της (Λευκορωσία, Κίνα, Βόρεια Κορέα και Ιράν) «αποτελεί τη σημαντικότερη άμεση και έμμεση απειλή για την ΕΕ και την ασφάλειά της», αναφέρει το ψήφισμα. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της κυβέρνησης Trump έχουν αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, το ΝΑΤΟ αλλά και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ καταδικάζουν απερίφραστα και τις απειλές των ΗΠΑ κατά της Γροιλανδίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κοινοβούλιο τονίζει ότι οι αμυντικές προσπάθειες της ΕΕ «δεν μπορούν να παραμείνουν περιορισμένες ως προς το μέγεθός τους, κατακερματισμένες ως προς το πεδίο εφαρμογής και χρονοβόρες ως προς την υλοποίησή τους». Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυξημένες προσπάθειες, τόσο στον στρατιωτικό τομέα, όσο και στους τομείς της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και των πληροφοριών.
Ετοιμασίες για τα πιο ακραία στρατιωτικά ενδεχόμενα
Το κείμενο αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να «προσαρμόσει επειγόντως τα εργαλεία της στη νέα πραγματικότητα σχεδιάζοντας μια διοικητική ικανότητα για πολύ ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών σε περιπτώσεις πολέμου ή άλλων κρίσεων μεγάλης κλίμακας». Τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, το Κοινοβούλιο ζητά επίσης την ανάπτυξη ενός πλήρως ικανού ευρωπαϊκού πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ, ο οποίος θα είναι σε θέση να ενεργεί αυτόνομα σε περίπτωση ανάγκης.
Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η ΕΕ πρέπει να κατασταλάξει σε ένα ενιαίο και σαφές μακροπρόθεσμο όραμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να ζητήσει σημαντική αύξηση των κοινών προμηθειών εξοπλισμού από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επιμένουν, επίσης, ότι η λήψη αποφάσεων σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να είναι λιγότερο περίπλοκη. Επιδοκιμάζουν τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας και τη μετάβαση από την ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία για τις αποφάσεις της ΕΕ στον τομέα αυτό, με εξαίρεση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό εκτελεστική εντολή.
Το Κοινοβούλιο προειδοποιεί ότι, χωρίς σημαντική αύξηση των επενδύσεων, οι στόχοι ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ δεν θα επιτευχθούν, ούτε για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας ούτε για τη βελτίωση της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας. Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι «οι επείγουσες ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν» τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και ζητούν καινοτόμες λύσεις για την εύρεση επιπλέον χρηματοδότησης χωρίς καθυστέρηση, όπως ένα σύστημα ευρωπαϊκών αμυντικών ομολόγων για την χρηματοδότηση στρατιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας.
Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου
Στο πλαίσιο του ψηφίσματος, το ΕΚ επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την Τουρκική Δημοκρατία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ κι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να τερματίσει αμέσως την κατοχή και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 419 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 46 αποχές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.