- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξεκίνησε η πιο κρίσιμη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου - Όλα τα βλέμματα σε Βανς και Ζελένσκι
Το αμερικανικό «deal» για την Ουκρανία και το μέλλον της συμμαχίας ΗΠΑ-Ευρώπης
Η πιο κρίσιμη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου - Το αμερικανικό «deal» για την Ουκρανία και το μέλλον της συμμαχίας ΗΠΑ-Ευρώπης
«Η ώρα της Ευρώπης»: Έτσι χαρακτηρίζει τη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου ο επικεφαλής της, ο Γερμανός διπλωμάτης Κρίστοφ Χόισγκεν. Ταυτόχρονα είναι όμως και η «ώρα της Ουκρανίας». Το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν στο προοίμιο της Διάσκεψης και οι διαρροές για την αμερικανική πρόταση για την Ουκρανία με σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και απόρριψη μιας μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές διαμηνύει: καμία υπαγορευμένη ειρήνη για την Ουκρανία και καμία διαπραγμάτευση χωρίς την Ευρώπη.
Λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου για το νέο δόγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς προκαλεί μέσω συνέντευξης στην Wall Street Journal ασκώντας πίεση στην Ευρώπη να αναλάβει μόνη πλέον τη στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία, αλλά και με την ανοιχτή στήριξή του προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία και άλλες αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που χαρακτηρίζει «εκτός πολιτικού κατεστημένου».
Εν αναμονή Ρώσων στο Μόναχο για διαβουλεύσεις;
Νωρίς το απόγευμα αναμένεται όμως και η ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μόναχο, ο οποίος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αν και φαίνεται ότι ενημερώθηκε για το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν εκ των υστέρων. Αναμένονται επίσης στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας κρίσιμες διπλωματικές επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας.
Σαν βόμβα έπεσε χθες η ανάρτηση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι στο Μόναχο αναμένεται για πρώτες διαβουλεύσεις και ρωσική αντιπροσωπεία. Ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου διέψευσε ότι στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί Ρώσοι αξιωματούχοι ή άλλοι υψηλόβαθμοι παράγοντες, χωρίς να αποκλείει κάποια συνάντηση, σε άλλο σχήμα εκτός Διάσκεψης, όμως στο Μόναχο.
Πίσω από όλα αυτά, γράφουν σήμερα γερμανικά μέσα, διακυβεύεται η ευρύτερη στρατηγική, μεταπολεμική συμμαχία των ΗΠΑ με την Ευρώπη, με τις ΗΠΑ να μην ενδιαφέρονται και να μην θεωρούν πια προτεραιότητά τους την ασφάλεια στην Ευρώπη, όπως ανέφερε ο κορυφαίος πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέντγκεν.
Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί ότι στο Μόναχο δεν θα γίνει συνάντηση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς με τον νυν καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αλλά με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος, βάσει δημοσκοπήσεων, θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού - με αβέβαιο ακόμη το πότε και με ποιους κυβερνητικούς εταίρους.
Πηγή: DW
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελέτη αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών
Μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στη βρετανική ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης γνωστές προσωπικότητες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη
Πάνω από 37 οι τραυματίες - Μάχη με τον χρόνο για τους απεγκλωβισμούς όσων είναι μέσα στα οχήματα
Η ηθοποιός επικαλείται έναν νέο νόμο
Οι περισσότεροι φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια αλλάζουν ρούχα
Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 55% τα τελευταία δύο χρόνια
«Ζούμε τη σκοτεινότερη στιγμή που έχω βιώσει σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο 76χρονος ηθοποιός
Ο 53χρονος Βρετανός ηθοποιός τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς τους νέους
Διατηρούσε δείγμα στην California Cryobank
Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες υπάρχουν και συγγενικά του πρόσωπα
Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν 2,1°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα - Πού αποδίδουν οι επιστήμονες την άνοδο
Οι μάχες με τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται παρά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση
Tον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση
777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα αναπτύσσονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου - Στο επίκεντρο και η Ελλάδα
Όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο λιποθύμησε από το σοκ
Σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Μαΐου και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας κατοικίας
Έντονη ανησυχία για το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στην Αφρική
Σημαντικό χάσμα μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και γεωγραφικών περιοχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.