- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Άνδρας εκτελέστηκε στο Τέξας για τον φόνο πάστορα
Πρόκειται για τη 2η εκτέλεση στις ΗΠΑ φέτος
ΗΠΑ: Άνδρας καταδικασμένος για τον φόνο πάστορα εκτελέστηκε στο Τέξας
Ο 37χρονος Στίβεν Νέλσον που καταδικάστηκε το 2011 σε εκτέλεση για τον φόνο πάστορα, παρότι ουδέποτε έπαψε να επαναλαμβάνει πως δεν τον διέπραξε, εκτελέστηκε χθες Τετάρτη στην πολιτεία του Τέξας. Ο Νέλσον πέρασε πάνω από δέκα χρόνια περιμένοντας τη θανάτωσή του.
Steven Nelson was executed by lethal injection in Texas on Wednesday. He was executed at 6:50 p.m. CST. https://t.co/Sg7fqXnrCG
— Newsweek (@Newsweek) February 6, 2025
Η εκτέλεσή του έγινε με θανατηφόρες χημικές ουσίες και ο θάνατός του διαπιστώθηκε επίσημα στις 18:50 χθες Τετάρτη (τοπική ώρα· 02:50 σήμερα ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας φυλακών της πολιτείας.
Πρόκειται για τη 2η εκτέλεση στις ΗΠΑ φέτος, μετά τις 25 το 2024. Άλλη εκτέλεση είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα στην Αλαμπάμα.
Στον Στίβεν Νέλσον επιβλήθηκε η θανατική ποινή το 2011 αφού κρίθηκε ένοχος για τον φόνο 28χρονου πάστορα, του Κλιντ Ντόμπσον, που πέθανε εξαιτίας ασφυξίας που του προκλήθηκε με πλαστική σακούλα κατά τη διάρκεια ληστείας σε εκκλησία στην Άρλιγκτον, κοντά στο Ντάλας. Η γραμματέας του πάστορα Τζούντι Έλιοτ επίσης υπέστη βίαιη επίθεση, αλλά επέζησε.
Ο Στίβεν Νέλσον επέμενε να αρνείται πως διέπραξε το έγκλημα. Αλλά όλες οι εφέσεις του απορρίφθηκαν από την αμερικανική δικαιοσύνη. Ισχυριζόταν πως απλά «κράταγε τσίλιες».
«Δεν γνώριζα τι έγινε στο εσωτερικό. Οι άλλοι δύο (σ.σ. ύποπτοι για την υπόθεση, που δεν δικάστηκαν) με κατηγόρησαν για τα πάντα πίσω από την πλάτη μου: αυτοί είναι ελεύθεροι, εγώ είναι μέσα. Είμαι αθώος που θα εκτελεστεί για φόνο που δεν διέπραξε. Το DNA και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν πως δεν σκότωσα κανέναν», είπε πει.
Το Γαλλικό Πρακτορείο τον συνάντησε στη φυλακή της Λίβινγκστον όπου ήταν φυλακισμένος, κάπου μια ώρα με το αυτοκίνητο βόρεια από το Χιούστον, δεκαπέντε ημέρες πριν από την εκτέλεσή του.
«Είναι ενίοτε σκληρό, επειδή περιμένεις να σε σκοτώσουν», περιέγραψε, με ήρεμη φωνή, στην άλλη πλευρά του παραθύρου στον θάλαμο επισκέψεων με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. «Τσακίζει μικρό μέρος σου καθημερινά. Σε τσακίζει λίγο-λίγο κάθε μέρα».
Ο Στίβεν Νέλσον ήθελε να τον συνοδεύσει ιερέας τις τελευταίες στιγμές του. Αυτή ήταν «η πρώτη ανθρώπινη επαφή σε δεκατρία χρόνια», ανέφερε, καθώς δεν «δεν έχω συγκρατούμενους».
Οι τελευταίες του φράσεις πριν εκτελεστεί χθες ήταν πως αισθανόταν «ειρηνικά» και «δεν φοβόταν».
Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες τρεις, στην Καλιφόρνια, στο Όρεγκον και στην Πενσιλβάνια, έχει αποφασιστεί μορατόριουμ στην επιβολή της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ιρανή κοινωνιολόγος περιγράφει στην ATHENS VOICE ένα σύστημα που δεν λειτουργεί πλέον ως κράτος και μια κοινωνία στα όριά της
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Πυροβόλησε τα παιδιά στο κεφάλι ενώ κοιμούνταν
Το χρονικό της υπόθεσης
«Έχουμε επιτύχει τεράστια πράγματα, κάθε στιγμή μπορεί να μας φέρει νέες εξελίξεις», δήλωσε
Περισσότεροι από χίλιοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν σε ακτίνα 450 μέτρων
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ
Ο νικητής ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 50 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα
Νεκρός ο δράστης από πυρά αστυνομικών
«Ήθελα να τιμήσω τον Ιπποκράτη», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου
«Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ
«Η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ αποτελεί παγκόσμια ευθύνη», τονίζει ο Στάρμερ
«No more Mr. nice guy», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του
Η τεχνολογική ελίτ της Σίλικον Βάλεϊ έχει υποχρέωση να συμμετέχει στην άμυνα του έθνους
Διεθνές Συμπόσιο στη Βοστώνη, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από αμερικανικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας
«Οι απεσταλμένοι μου θα μεταβούν στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν» αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.