- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Γερμανία: Πέθανε ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος Χορστ Κέλερ
Παραιτήθηκε το 2010, μόλις έναν χρόνο μετά την επανεκλογή του στο αξίωμα
Γερμανία: Πέθανε ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος Χορστ Κέλερ
Απεβίωσε σήμερα ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ, σε ηλικία 81 ετών και έπειτα από σύντομη, σοβαρή ασθένεια, ανακοίνωσε το γραφείο του ομοσπονδιακού προέδρου.
Ο Χορστ Κέλερ ήταν ο αρχηγός από το 2004 έως το 2010, όποτε και παραιτήθηκε απροσδόκητα. Ήταν ο πρώτος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, ο οποίος δεν ανήκε σε πολιτικό κόμμα και προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη του Μάαστριχ και ως διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στη συλλυπητήρια επιστολή προς τη χήρα του Εύα Λουίζ, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επαίνεσε τον εκλιπόντα ως «ένα χτύπημα τύχης για τη χώρα μας» και τόνισε: «Μπορούμε μόνο να είμαστε βαθιά ευγνώμονες που μπορέσαμε να βιώσουμε τον Χορστ Κέλερ ως τον ένατο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Έδωσε πολλά σε αυτή τη χώρα».
Ο Χορστ Κέλερ παραιτήθηκε το 2010, μόλις έναν χρόνο μετά την επανεκλογή του στο αξίωμα, λόγω της κριτικής που προκάλεσε δήλωσή του ότι η αποστολή της Bundeswehr στο Αφγανιστάν προστατεύει και τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε επανειλημμένα δυσαρεστήσει την κυβέρνηση, π.χ. όταν αρνήθηκε να υπογράψει πρώτα τον νόμο για την ιδιωτικοποίηση της επιτήρησης εναέριου χώρου και τον νόμο για την προστασία των καταναλωτών.
Στις 21 Ιουλίου 2005, ο Κέλερ διέλυσε τη 15η γερμανική Bundestag, ακολουθώντας έτσι το αμφιλεγόμενο σχέδιο του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ για πρόωρες εκλογές. Η διαδικασία κρίθηκε τότε «συνταγματικά ευαίσθητη», έπειτα ωστόσο από μήνυση πολλών βουλευτών, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε την «ψεύτικη» ψήφο εμπιστοσύνης του Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Στην ανακοίνωσή του σήμερα ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρεται και στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε ο εκλιπών για την Αφρική, την οποία γνώριζε καλά από τη θητεία του στο ΔΝΤ. «Ήταν βαθιά πεπεισμένος ότι η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει την αποικιακή νοοτροπία της και να αντιμετωπίζει τις αφρικανικές χώρες ως ισότιμους εταίρους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις μαζί τους. Από αυτή την άποψη, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του», γράφει ο κ.Σταϊνμάιερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
HARD NEWS: Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα | Κορεατική Χερσόνησος και πύραυλοι | Κονγκό και Έμπολα | ΔΝΤ και ΑΙ | NASA, SpaceX και Διάστημα
Αμφισβητούν τον ρόλο και τις κινήσεις του
Αφαιρέθηκε τμήμα του οργάνου
Αλλά το μυστήριο δεν τελείωσε
Από καταφύγιο διασημοτήτων σε σκηνικό για το TikTok
Οι έξι Ρεπουμπλικανοί που αμφισβητούν την απόφαση
Εκμεταλλεύτηκε την τηλεργασία, επικαλούνταν την άρρωστη μητέρα του, έπαιρνε αναρρωτικές άδειες
Τι υποστηρίζει η πλευρά της
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
H κίνηση του Αμερικανού προέδρου δεν αποτέλεσε έκπληξη
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη μιλήσει προσωπικά μαζί της για την υπόθεση
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σύνδεση με υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών
Στο Παρίσι από η Σουηδή ακτιβίστρια - Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί σχολείων
Οι αποκαλύψεις του δικηγόρου της
Άλμα τιμών λόγω των διαταραχών στη Μέση Ανατολή και των χαμηλών αποθεμάτων στη Γερμανία
Το μονοπάτι όπου βρέθηκαν τραυματισμένα τα θύματα πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή
Τα πετρελαϊκά αποθέματα εξαντλούνται και τα δημόσια χρέη πιέζουν τις κυβερνήσεις
Διαμαρτυρία με μπετόνια στα χέρια και σφοδρές αντιδράσεις
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η αναφορά στην αμυντική πολιτική της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.