- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διαλύθηκε το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα λόγω Άσαντ
Η ομάδα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις
Η Αλ Κάιντα δεν έχει ανακοινώσει ποιος ανέλαβε την ηγεσία της μετά τον θάνατο του επικεφαλής της, το 2022
Τη διάλυσή της, ανακοίνωσε σήμερα, μέσω του διαδικτύου, η τρομοκρατική οργάνωση Χουράς αλ Ντιν, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, εξηγώντας ότι έλαβε αυτήν την απόφαση μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η ομάδα αυτή, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε ότι η διάλυσή της έγινε «με απόφαση της γενικής διοίκησης της Αλ Κάιντα».
Η Αλ Κάιντα δεν έχει ανακοινώσει ποιος ανέλαβε την ηγεσία της μετά τον θάνατο του επικεφαλής της, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, από αμερικανικό πλήγμα, το 2022. Η Χουράς αλ Ντιν, που για πρώτη φορά δηλώνει «παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία», πρόσθεσε ότι η διάλυσή της αποφασίστηκε «υπό το φως των εξελίξεων» στη Συρία.
Ο συνασπισμός των τρομοκρατικών οργανώσεων, με επικεφαλής την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ανέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό αφού ανέτρεψε τον Άσαντ, στις 8 Δεκεμβρίου. Οι νέες συριακές αρχές έχουν εκφράσει την επιθυμία να διαλυθούν όλες οι ένοπλες οργανώσεις.
Η Χουράς αλ Ντιν, στους κόλπους της οποίας εντάχθηκαν και αλλοδαποί τζιχαντιστές, είχε την έδρα της στις ορεινές ζώνες της βορειοδυτικής Συρίας, σε περιοχή που θεωρείτο προπύργιό τους. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «ανακοίνωσε τη διάλυσή της για να μην εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με την HTS».
Η Χουράς αλ Ντιν ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, περίπου δύο χρόνια αφού το Μέτωπο αλ Νόσρα (μετεξέλιξη του οποίου αποτελεί η HTS) ήρθε σε ρήξη με τη «μητρική» Αλ Κάιντα. Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και ο επικεφαλής της έχει επικηρυχθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Τον περασμένο Αύγουστο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της, τον Άμπου Αμπντούλ Ραχμάν αλ Μάκι, κατηγορώντας τον ότι ήταν υπεύθυνος για «τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Ο Τραμπ ψήφισε με επιστολική ψήφο στις εκλογές της κομητείας Παλμ Μπιτς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.