- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διαλύθηκε το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα λόγω Άσαντ
Η ομάδα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις
Η Αλ Κάιντα δεν έχει ανακοινώσει ποιος ανέλαβε την ηγεσία της μετά τον θάνατο του επικεφαλής της, το 2022
Τη διάλυσή της, ανακοίνωσε σήμερα, μέσω του διαδικτύου, η τρομοκρατική οργάνωση Χουράς αλ Ντιν, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, εξηγώντας ότι έλαβε αυτήν την απόφαση μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η ομάδα αυτή, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε ότι η διάλυσή της έγινε «με απόφαση της γενικής διοίκησης της Αλ Κάιντα».
Η Αλ Κάιντα δεν έχει ανακοινώσει ποιος ανέλαβε την ηγεσία της μετά τον θάνατο του επικεφαλής της, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, από αμερικανικό πλήγμα, το 2022. Η Χουράς αλ Ντιν, που για πρώτη φορά δηλώνει «παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία», πρόσθεσε ότι η διάλυσή της αποφασίστηκε «υπό το φως των εξελίξεων» στη Συρία.
Ο συνασπισμός των τρομοκρατικών οργανώσεων, με επικεφαλής την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ανέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό αφού ανέτρεψε τον Άσαντ, στις 8 Δεκεμβρίου. Οι νέες συριακές αρχές έχουν εκφράσει την επιθυμία να διαλυθούν όλες οι ένοπλες οργανώσεις.
Η Χουράς αλ Ντιν, στους κόλπους της οποίας εντάχθηκαν και αλλοδαποί τζιχαντιστές, είχε την έδρα της στις ορεινές ζώνες της βορειοδυτικής Συρίας, σε περιοχή που θεωρείτο προπύργιό τους. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «ανακοίνωσε τη διάλυσή της για να μην εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με την HTS».
Η Χουράς αλ Ντιν ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, περίπου δύο χρόνια αφού το Μέτωπο αλ Νόσρα (μετεξέλιξη του οποίου αποτελεί η HTS) ήρθε σε ρήξη με τη «μητρική» Αλ Κάιντα. Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και ο επικεφαλής της έχει επικηρυχθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Τον περασμένο Αύγουστο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της, τον Άμπου Αμπντούλ Ραχμάν αλ Μάκι, κατηγορώντας τον ότι ήταν υπεύθυνος για «τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι μώλωπες στο χέρι αποδόθηκαν στις... συνεχείς χειραψίες
Άλλος ένας 60χρονος άνδρας πνίγηκε ενώ επιχειρούσε να βοηθήσει συμπολίτες του που κινδύνευαν
Ζήτησε μάλιστα αποζημίωση ύψους 2.700 ευρώ για «οικονομική ζημιά και ψυχική ταλαιπωρία»
Θύτης ο πρώην σύντροφός της
Προειδοποίηση προς το Κίεβο μετά την επίθεση σε φοιτητική εστία στο Σταρομπίλσκ
Πρόκειται για την έκτη γυναίκα που εκτελείτε στο Ιράν από τον Ιανουάριο
Η αστυνομία τον άφησε ελεύθερο χωρίς κατηγορίες - Η Μόσχα καταγγέλλει πολιτική σκοπιμότητα
Σφοδρή κριτική για την κατάσταση της οικονομίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στη χώρα
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει πλούσιο παρελθόν στις μεταμφιέσεις
Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στα social media
Η υπόθεση αφορά τις διαδοχικές επιθέσεις εις βάρος δύο μαθητριών στην Βρετανία
Η καταγγελία έγινε όταν ο ιδιοκτήτης έλαβε μήνυμα μέσω της πλατφόρμας
Πάνω από 1.000 τοπικοί καλλιεργητές και κάτοικοι συνεργάστηκαν για αυτό το ρεκόρ
Ο Μάρκο Ρούμπιο δηλώνει ότι μια συμφωνία παραμένει δυνατή παρά την ένταση
Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Κλιματική κατάρρευση, νέα πανδημία και παγκόσμια σύγκρουση, τα πιο πιθανά σενάρια
Οι ομοιότητες στις υποθέσεις ενισχύουν τους φόβους για serial killer
Ρεκόρ θερμοκρασιών, με τις αρχές να προειδοποιούν για ακόμη πιο ακραία ζέστη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.