Κοσμος

Ρώσοι αξιωματούχοι που λεηλάτησαν μουσεία στην Ουκρανία εντοπίστηκαν από δημοσιογράφους

Η μεγαλύτερη κλοπή μουσείων στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
μουσειο, κατεστραμμενα εκθεματα
Κατεστραμμένα εκθέματα στο Μουσείο της Χερσώνας © Instagram/ukraine.ua

Η λεηλασία πραγματοποιήθηκε ενώ οι δυνάμεις της Ρωσίας υποχωρούσαν λόγω της αντεπίθεσης των Ουκρανών

Ένας Ρώσος στρατιωτικός και τρεις διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι από την κατεχόμενη Κριμαία αφαίρεσαν παράνομα περισσότερα από 33.000 ιστορικά αντικείμενα και έργα τέχνης από δύο μουσεία στην ουκρανική πόλη Χερσώνα το φθινόπωρο του 2022.

Η λεηλασία πραγματοποιήθηκε ενώ οι δυνάμεις της Ρωσίας υποχωρούσαν λόγω της αντεπίθεσης των Ουκρανών. Η ουκρανική εφημερίδα Kyiv Independent, χαρακτήρισε τη λεηλασία ως τη μεγαλύτερη κλοπή μουσείων στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένας δημοσιογράφος που εργάζεται για την Kyiv Independent προσποιήθηκε ότι είναι παραγωγός της ρωσικής τηλεόρασης και ερευνητής, προκειμένου να εντοπίσει τους τοπικούς συνεργάτες που βοήθησαν τα ρωσικά στρατεύματα στη λεηλασία. Μέσα από την έρευνα, αποκαλύφθηκε ότι ο Ρώσος αξιωματικός και επικεφαλής επικοινωνιών του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Ντμίτρι Λίποφ, ο οποίος υπηρέτησε ως κομισάριος της πόλης κατά τη διάρκεια της κατοχής της, οργάνωσε τη λεηλασία η οποία εγκρίθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση και προσωπικά σφράγισε τα φορτηγά που μετέφεραν τα κλεμμένα αντικείμενα.

Ο Σεργκέι Πατρούσεφ, που διορίστηκε από τις ρωσικές αρχές ως επικεφαλής του τμήματος μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Κριμαίας, μετέφερε πίνακες από το Μουσείο Τέχνης της Χερσώνας στην Κριμαία.

Κατά τη διάρκεια της κλοπής, δύο διορισμένοι από τη Ρωσία διευθυντές μουσείων της Κριμαίας, η Ελένα Μορόζοβα του μουσείου Ταυρικής Χερσονήσου και ο Μιχαήλ Σμορόντκιν του Μουσείου Άμυνας της Σεβαστούπολης, επέλεξαν αντικείμενα από τη συλλογή του τοπικού ιστορικού μουσείου της Χερσώνας για να αφαιρεθούν.

Η παράνομη μεταφορά των συλλογών από τη Χερσώνα στην Κριμαία επιβλέφθηκε επίσης από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.