- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Καταδίκη της Γαλλίας - Γυναίκα κρίθηκε υπαίτια διαζυγίου για παράλειψη συζυγικού καθήκοντος
Απόφαση - καμπή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Καταδίκη της Γαλλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διότι η δικαιοσύνη θεώρησε γυναίκα υπαίτια διαζυγίου για παράλειψη συζυγικού καθήκοντος
Καταδίκασε σήμερα τη Γαλλία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο αποφάνθηκε ότι μια γυναίκα η οποία αρνείται τις σεξουαλικές επαφές με τον σύζυγό της δεν πρέπει να θεωρείται από τη δικαιοσύνη υπαίτια σε περίπτωση διαζυγίου.
Το δικαστήριο δικαίωσε την ενάγουσα, μια 69χρονη από τη Γαλλία, από την οποία ο σύζυγος είχε πάρει διαζύγιο με αποκλειστική υπαίτια εκείνη, επειδή είχε σταματήσει από χρόνια να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.
Στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα το δικαστήριο που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, υπενθυμίζει ότι «οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση αποτελεί μορφή σεξουαλικής βίας».
Απόφαση - καμπή στη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γαλλία
«Το Δικαστήριο δεν μπορεί να αποδεχθεί, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ότι η συναίνεση στον γάμο εμπεριέχει συναίνεση σε μελλοντικές σεξουαλικές σχέσεις. Μια τέτοια αιτιολόγηση θα αφαιρούσε από τον συζυγικό βιασμό τον κολάσιμο χαρακτήρα του», αναφέρει το ΕΔΔΑ.
«Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα σηματοδοτήσει μια καμπή στη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γαλλία», αντέδρασε η ενάγουσα σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε από τη συνήγορό της, την Λίλια Μισέν.
Τον Ιούλιο 2018, ο δικαστής οικογενειακών υποθέσεων δικαστηρίου των Βερσαλλιών είχε κρίνει ότι το διαζύγιο δεν είχε υπαίτιο μέρος και ότι τα προβλήματα υγείας της συζύγου δικαιολογούσαν τη διαρκή απουσία σεξουαλικών σχέσεων ανάμεσα στο ζευγάρι.
Όμως το 2019, το εφετείο των Βερσαλλιών είχε εκδώσει το διαζύγιο με αποκλειστική υπαιτιότητα της συζύγου λόγω της άρνησής της να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον σύζυγό της.
Η ενάγουσα είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία δεν έγινε δεκτή.
Η σύζυγος προσέφυγε τότε στο ΕΔΔΑ βασιζόμενη στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο ρωσικό σφυροκόπημα κατά τη διάρκεια της νύχτας
Η μάχη για τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής συνεχίζεται
«Υπάρχουν όρια, δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις», το μήνυμα της πρωθυπουργού
Άγνωστο τι θα κάνει μετά την παραίτησή της
Τα μηνύματα σε φίλο του ότι δεν έβρισκε ουσιαστικούς ρόλους
Η εκτίμηση για την ανάρρωσή του
HARD NEWS: Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα | Κορεατική Χερσόνησος και πύραυλοι | Κονγκό και Έμπολα | ΔΝΤ και ΑΙ | NASA, SpaceX και Διάστημα
Αμφισβητούν τον ρόλο και τις κινήσεις του
Αφαιρέθηκε τμήμα του οργάνου
Αλλά το μυστήριο δεν τελείωσε
Από καταφύγιο διασημοτήτων σε σκηνικό για το TikTok
Οι έξι Ρεπουμπλικανοί που αμφισβητούν την απόφαση
Εκμεταλλεύτηκε την τηλεργασία, επικαλούνταν την άρρωστη μητέρα του, έπαιρνε αναρρωτικές άδειες
Τι υποστηρίζει η πλευρά της
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
H κίνηση του Αμερικανού προέδρου δεν αποτέλεσε έκπληξη
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη μιλήσει προσωπικά μαζί της για την υπόθεση
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σύνδεση με υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών
Στο Παρίσι από η Σουηδή ακτιβίστρια - Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί σχολείων
Οι αποκαλύψεις του δικηγόρου της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.