Κοσμος

Τουρκία: Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από τη φωτιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Άνθρωποι πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν - Τρομακτικές σκηνές περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τουρκία: Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από τη φωτιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου - Άνθρωποι πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν 

Ανεβαίνει διαρκώς ο απολογισμός των θυμάτων από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ξενοδοχείο στο χιονοδρομικό κέντρο Καρτάλκαγια στην επαρχία Μπολού της βορειοδυτικής Τουρκίας με τις αρχές να ενημέρώνουν πως εξήντα έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 51 τραυματίσθηκαν.

«Ο αριθμός των νεκρών της πυρκαγιάς του ξενοδοχείου έφθασε τους 66. Πενήντα ένας άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά», ανακοίνωσε από τον τόπο της τραγωδίας ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια επιβεβαιώνοντας ότι η φωτιά σβήστηκε.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 03.30 στον όροφο του εστιατορίου του Grand Kartal Hotel, σύμφωνα με τις αρχές. Την ώρα του συμβάντος στο ξενοδοχείο διέμεναν 234 επισκέπτες.

Συνεργεία έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστικών οχημάτων και 28 ασθενοφόρων, ανταποκρίθηκαν από το Bolu και τις γειτονικές επαρχίες. Συνολικά 85 οχήματα και 231 άτομα συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης και πυρόσβεσης, ενώ οι ενισχύσεις συνεχίζουν να φθάνουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Yılmaz Tunç ανακοίνωσε μια δικαστική έρευνα υπό την ηγεσία της Γενικής Εισαγγελίας του Bolu, με έξι εισαγγελείς και μια πενταμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ανατέθηκαν να εξετάσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τρομακτικές σκηνές. Ο Barış Salgür, ο οποίος εργάζεται σε ένα γειτονικό ξενοδοχείο, είπε ότι ήταν στο δωμάτιό του όταν άκουσε κραυγές. «Είδα ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια από τα παράθυρα. Φέραμε σχοινιά, μαξιλάρια και παπλώματα. Πριν φτάσουν οι πυροσβέστες, δύο γυναίκες πήδηξαν από τους επάνω ορόφους», είπε ο Salgür στους δημοσιογράφους.

Ο εκπαιδευτής σκι Necmi Kepcetutan, κάτοικος ξενοδοχείου, είπε ότι ξύπνησε από το χάος και βοήθησε στη διάσωση περίπου 20 επισκεπτών. «Ο καπνός ήταν αποπνικτικός και ήταν δύσκολο για τους ανθρώπους να βρουν την πυρκαγιά», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. «Εύχομαι το έλεος του Αλλάχ στους πολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», έγραψε ο Ερντογάν στο X.

Άνθρωποι πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν

Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του κοντινού ξενοδοχείου έσπευσαν να βοηθήσουν. Ο αυτόπτης μάρτυρας Ali Atmaca είπε ότι αυτός και άλλοι έφεραν στρώματα για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο σε όσους πηδούσαν από τα παράθυρα. «Παρά τις προσπάθειές μας, πολλές ζωές χάθηκαν μπροστά στα μάτια μας. Είναι καταστροφικό», είπε ο Atmaca.

Το χιονοδρομικό κέντρο Kartalkaya, που βρίσκεται στα βουνά Köroğlu, απέχει περίπου 38 χιλιόμετρα (24 μίλια) από το Bolu και 270 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη. Άλλα ξενοδοχεία στην περιοχή εκκενώθηκαν προληπτικά, με τους επισκέπτες να μεταφέρονται σε καταλύματα στο Bolu.

Οι αρχές συνεχίζουν να διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς, δεσμεύοντας να διερευνήσουν ενδελεχώς την τραγωδία.