- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζιζέλ Πελικό: Η πρώτη δήλωσή της μετά την ετυμηγορία - Ποιους ευχαρίστησε
Στα παιδιά της και τα εγγόνια της απευθύνονταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ Πελικό που είπε στους δημοσιογράφους που την περίμεναν έξω από το δικαστήριο της Αβινιόν μετά το τέλος της «δίκης του αιώνα» για τους μαζικούς βιασμούς της από από το 2011-2020 από τον άντρα της Ντομινίκ και δεκάδες αγνώστους.
O Ντομινίκ Πελικό καταδικάστηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη με την ανώτατη ποινή της φυλάκισης 20 ετών για τους επί δέκα χρόνια βιασμούς της συζύγου του. Ένοχοι κρίθηκαν άλλοι 47 κατηγορούμενοι.
Η Ζιζέλ Πελικό εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους υποστηρικτές της και μοιράστηκε τις σκέψεις της έξω από το δικαστήριο. Επισήμανε ότι «ποτέ δεν μετάνιωσε» που άνοιξε τις «πόρτες» αυτής της δίκης, «ώστε η κοινωνία να δει τι συνέβαινε». «Έχω πίστη στην ικανότητά μας να κατακτήσουμε συλλογικά ένα μέλλον στο οποίο όλοι – γυναίκες, άνδρες – μπορούν να ζήσουν μαζί με αρμονία, σεβασμό και αμοιβαία κατανόηση».
Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο ποιες είναι οι σκέψεις της για τη σημερινή καταδίκη, είπε: «Σέβομαι τα δικαστήρια και σέβομαι τις αποφάσεις». «Αυτή η διαδικασία ήταν εξαιρετικά δύσκολη και αυτή τη στιγμή σκέφτομαι πρώτα τα τρία παιδιά μου», διευκρίνισε. «Για αυτούς, ήθελα να δώσω αυτόν τον αγώνα δημόσια», είπε.
Ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της, λέγοντας ότι οι δηλώσεις τους τη συγκίνησαν και της έδωσαν τη δύναμη να παρακολουθεί καθημερινά τη δίκη, όπως και την ένωση θυμάτων για τη βοήθειά τους, τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν τη δίκη καθ' όλη τη διάρκειά της και τους δικηγόρους της.
Υπενθυμίζεται ότι η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό αρνήθηκε η δίκη να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που θα μπορούσε να ζητήσει ως θύμα βιασμού, και προτίμησε να αντιμετωπίσει δημοσίως τους άνδρες που τη βίασαν. Ένα γεγονός που την έχει αναγάγει σε προσωπικότητα του φεμινισμού.
Απογοητευμένα τα παιδιά της Ζιζέλ Πελικό
Τα παιδιά της Ζιζέλ Πελικό δήλωσαν «απογοητευμένα» από τις ποινές που επιβλήθηκαν στους 51 κατηγορούμενους στη δίκη για τους βιασμούς της μητέρας τους, οι οποίες κυμαίνονται από 3 χρόνια φυλάκιση έως 20 χρόνια κάθειρξη, εκτιμώντας ότι είναι πολύ «μικρές».
«Τα παιδιά είναι απογοητευμένα από αυτές τις μικρές ποινές», σχολίασε μέλος της οικογένειας Πελικό, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Κανένα μέλος της οικογένειας δεν θέλησε να μιλήσει με τον Ντομινίκ Πελικό μετά την καταδίκη του σε 20 χρόνια κάθειρξη. «Δεν υπήρχε κανένα τέτοιο θέμα», τόνισε η πηγή.
Η αντίδραση Πελικό μετά την ετυμηγορία
Ο δικηγόρος του Ντομινίκ Πελικό είπε ότι ο πελάτης εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση και έχει «περιθώριο 10 ημερών» για να αποφασίσει σχετικά. Οι 50 συγκατηγορούμενοι του Πελικό καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μεταξύ 3 και 15 ετών, μικρότερες από αυτές που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς. Ο 30χρονος Hassan Ouamou καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών αλλά έχει διαφύγει στο Μαρόκο.
Με στοιχεία από BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανάλογη ιστορική αναζήτηση γίνεται και σε υποθέσεις που αφορούν την επιστολική ψήφο
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση νέας επιστημονικής έκθεσης
Ο χρόνος και ο τόπος της υπογραφής θα ανακοινωθούν σύντομα - Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το περιστατικό καταγράφηκε από ελικόπτερο του Sky News
Παράλληλα, η δημοτική αρχή εντείνει τους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Κλείδωσαν διάδρομοι και εκκενώθηκαν χώροι
Ο 62χρονος συνελήφθη και αντιμετωπίζει οκτώ κακουργηματικές κατηγορίες
Η εκτροφή κοτόπουλων σε κατοικίες έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια
Aντί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς προστασίας, όπως υποστηρίζει
Διασώθηκε μόνο ένα μικρό χελωνάκι - Έρευνες των αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς
«Όπως ακριβώς κάναμε με τη Βενεζουέλα»
Σήμερα είναι η τρίτη επέτειος του θανάτου του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού
Η περίπτωση του Ντάνιελ Μπάγιεν
Ξόδεψε πάνω από 40.000 δολάρια στην εξάρτησή της - Μιλά για τις σοβαρές παρενέργειες
Το βίντεο από κάμερες ασφαλείας που οδήγησε στη σύλληψή του
Ινδία και Κίνα θα καθορίσουν το μέλλον της αγοράς
Τι επικαλείται σε επιστολή που έστειλε προς τον Στάρμερ
Τι λέει για τη συμπεριφορά του γιου της και δράστη του εγκλήματος
Ο λόγος της απαγόρευσης και οι...εξαιρέσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.