- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συρία: Στην εξουσία ο Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ - Διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ως τον Μάρτιο
Ισραηλινές δυνάμεις σε «απόσταση αναπνοής» από την Δαμασκό αναφέρει το Reuters
Συρία: Στην εξουσία ο Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ - Διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός μεταβατικής κυβέρνησης - Ισραηλινές δυνάμεις σε «απόσταση αναπνοής» από την Δαμασκό αναφέρει το Reuters
Οι αντάρτες που κατέλαβαν την εξουσία στη Δαμασκό διόρισαν ηγέτη μεταβατικής κυβέρνησης τον Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, ο οποίος θα ασκήσει αυτά τα καθήκοντά του μέχρι την 1η Μαρτίου 2025, ανέφερε επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση στη Συρία.
Μέχρι την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ο αλ Μπασίρ ήταν επικεφαλής της λεγόμενης Κυβέρνησης Σωτηρίας που είχαν εγκαταστήσει αντάρτες από το προπύργιο τους στην πόλη Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.
«Η γενική διοίκηση μας ανέθεσε να ηγηθούμε της μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι την 1η Μαρτίου», ανακοίνωσε ο Μπασίρ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση που τον παρουσίασε ως τον «νέο πρωθυπουργό».
Πηγή εντός της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), της ισχυρής ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης που ηγείται του συνασπισμού των ανταρτών που κατέλαβαν την εξουσία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπασίρ θα ηγηθεί «μιας κυβέρνησης αρμόδιας για το χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων».
Αυτή η κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της «μέχρι την έναρξη συνταγματικής διαδικασίας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «στη συνέχεια θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση».
Χθες Δευτέρα, ο ηγέτης της HTS, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό της Συρίας, τον Μοχάμεντ αλ Τζαλάλι με θέμα τον «συντονισμό για την μετάβαση της εξουσίας».
Ισραηλινές δυνάμεις σε «απόσταση αναπνοής» από την Δαμασκό
Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για προώθηση ισραηλινών αρμάτων μάχης προς την πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σταθμεύουν στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν που βρίσκεται στην άκρη του κατεχόμενου και προσαρτημένου από το Ισραήλ τμήματος των Υψιπέδων και απέχει περίπου 25 –30 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό.
Από την πλευρά του, το Reuters, επικαλούμενο αραβικές πηγές μετέδωσε ότι ισραηλινά άρματα μάχης προσεγγίζουν τη Δαμασκό από τα νοτιοδυτικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΕΡΤ και Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.