Ιράν: Αποφυλακίστηκε η κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί
Θα παραμείνει εκτός φυλακής για ιατρικούς λόγους για τρεις εβδομάδες
Η Ιρανή νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί απελευθερώθηκε σήμερα Τετάρτη για τρεις εβδομάδες για ιατρικούς λόγους
Η Ιρανή νομπελίστρια της Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία κρατείται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2021, απελευθερώθηκε σήμερα Τετάρτη για τρεις εβδομάδες για ιατρικούς λόγους, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της μέσω του X.
«Σύμφωνα με την άποψη του ιατροδικαστή, η εισαγγελία της Τεχεράνης ανέστειλε για τρεις εβδομάδες την έκτιση της ποινής της Ναργκίς Μοχαμαντί και αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή», ανακοίνωσε ο δικηγόρος της, ο Μοσταφά Νιλί.
Η 52χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί έχει καταδικασθεί και φυλακισθεί πολλές φορές εδώ και 25 χρόνια για τον αγώνα της κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας για τις γυναίκες και κατά της θανατικής ποινής. Έχει περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στη φυλακή.
«Ως αιτία για την απελευθέρωσή της αναφέρθηκε η φυσική της κατάσταση μετά την αφαίρεση όγκου και έπειτα από οστικό μόσχευμα, πριν από 21 ημέρες», υπογράμμισε ο Νιλί. «Ο όγκος που αφαιρέθηκε ήταν καλοήθης, όμως η Μοχαμαντί πρέπει να εξετάζεται κάθε τρεις μήνες», ανέφερε ο δικηγόρος της.
Τον Ιούνιο η Ιρανή νομπελίστρια καταδικάσθηκε σε νέα ποινή φυλάκισης ενός έτους για «προπαγάνδα εναντίον του κράτους». Είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στις ακροαματικές συνεδριάσεις της δίκης της αφότου είχε ζητήσει, χωρίς επιτυχία, να είναι η δίκη ανοιχτή στο κοινό.
Τον Μάρτιο, η Ναργκίς Μοχαμαντί είχε στείλει ηχητικό μήνυμα από τη φυλακή της, στο οποίο κατήγγελλε «πόλεμο σε μεγάλη κλίμακα εναντίον των γυναικών» στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Στο Ιράν, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 να τηρούν αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που τις υποχρεώνει να κρύβουν τα μαλλιά τους στους δημόσιους χώρους.
Η Ναργκίς Μοχαμαντί τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2023, κυρίως για τον αγώνα της κατά της θανατικής ποινής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η περιπέτεια μιας νεαρής γυναίκας ευαισθητοποιεί για τη χρήση των φακών επαφής
Τι ισχυρίστηκε η ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών
Οι πτήσεις εκτράπηκαν προς άλλα αεροδρόμια
Η σημερινή διαδήλωση έχει οργανωθεί από το FNSEA, ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά συνδικάτα της Γαλλίας
Η ίδια έχει δηλώσει πως η απόφαση του εφετείου θα καθορίσει το μέλλον της
Πάνω από 20.000 οι συλλήψεις και 640 οι νεκροί
Μαζί με τον Ντέιβιντ Χάρμπορ, παρά τις φήμες περί «εκφοβισμoύ και παρενόχλησης» στα γυρίσματα
Παραμένουν άγνωστα τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν οι δασμοί
Υπεξαίρεσε 3 εκατομμύρια από την κοινή τους επιχείρηση για την ερωμένη του
Οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις απαιτούμενες αποζημιώσεις σε μια τέτοια περίπτωση
Απόφαση Μακρόν για γαλλικό προξενείο, μήνυμα στήριξης στην αυτονομία της Γροιλανδίας
Οι αρχές έχουν ξεκινήσει επιχείρηση εντοπισμού, με τη συμμετοχή πάνω από 100 δασικών υπαλλήλων
Ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ»
Στον Λευκό Οίκο η ηγέτιδα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα εθνικού πένθους για την Ελβετία στη μνήμη των 40 νεκρών
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεπλάκη ελεύθερος σκοπευτής
Aπέναντι στις πιέσεις που, όπως υποστηρίζει, ασκεί η Ρωσία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.