- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Στους Ρεπουμπλικανούς η Γερουσία - «Παίζεται» η Βουλή
Αν κερδίσει ο Τραμπ διευκολύνεται αφάνταστα το νομοθετικό του έργο
Εκλογές ΗΠΑ: Στους Ρεπουμπλικανούς η Γερουσία - «Παίζεται» η Βουλή
Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τον έλεγχο της Γερουσίας μετά τις νίκες στη Δυτική Βιρτζίνια και το Οχάιο την Τρίτη, εξασφαλίζοντας ότι το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ θα ελέγχει τουλάχιστον ένα τμήμα του Κογκρέσου μετά τις εκλογές των ΗΠΑ.
Κανένα από τα δύο κόμματα δεν φάνηκε να έχει σαφές πλεονέκτημα στη μάχη για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν πλέον με μικρή διαφορά.
Αλλά τα αποτελέσματα εξασφάλισαν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σε θέση να βοηθήσουν τον Τραμπ να διορίσει συντηρητικούς δικαστές και άλλο κυβερνητικό προσωπικό, αν κερδίσει την προεδρική κούρσα, ή να μπλοκάρουν μεγάλο μέρος της ατζέντας της Δημοκρατικής Καμάλα Χάρις, αν επικρατήσει.
Ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Τζάστις κέρδισε την Δυτική Βιρτζίνια, αναλαμβάνοντας την έδρα που κατείχε προηγουμένως ο Τζο Μάντσιν, ένας Δημοκρατικός που έγινε ανεξάρτητος. Στο Οχάιο, πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προέβλεπαν ότι ο Ρεπουμπλικάνος Μπέρνι Μορένο θα νικήσει τον νυν Δημοκρατικό Σέροντ Μπράουν. Αυτές οι δύο νίκες εξασφάλισαν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τουλάχιστον την πλειοψηφία 51-49 στη Γερουσία, ενώ είναι πιθανό να σημειώσουν περαιτέρω κέρδη.
Οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν επίσης κέρδη καθώς προσπάθησαν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν σήμερα με μια οριακή πλειοψηφία 220-212. Οι Δημοκρατικοί πρέπει τώρα να ανατρέψουν τουλάχιστον έξι έδρες για να αναλάβουν τον έλεγχο της αίθουσας των 435 εδρών.
Όπως και στις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα θα καθοριστεί πιθανότατα από ένα μικρό κομμάτι ψηφοφόρων. Λιγότεροι από 40 μάχες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρούνται πραγματικά ανταγωνιστικές.
Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν περαιτέρω την πλειοψηφία τους στη Γερουσία αν κερδίσουν στη Μοντάνα, όπου ο Δημοκρατικός Τζον Τέστερ αντιμετωπίζει μια σκληρή μάχη επανεκλογής, και αν επικρατήσουν σε αρκετές ανταγωνιστικές μεσοδυτικές πολιτείες. Αλλά είναι απίθανο να καταλήξουν με την πλειοψηφία των 60 ψήφων που απαιτείται για την προώθηση των περισσότερων νομοθετημάτων στην αίθουσα. Στο Τέξας, ο νυν Ρεπουμπλικάνος Τεντ Κρουζ αναμένεται να κερδίσει την επανεκλογή του, κερδίζοντας τον Δημοκρατικό Κόλιν Άλεντ.
Στη Νεμπράσκα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ντεμπ Φίσερ απέκρουε μια απροσδόκητα ισχυρή πρόκληση από έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, τον Νταν Όσμπορν, ο οποίος δεν έχει δηλώσει αν θα συντασσόταν με τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία αν κέρδιζε.
Η Γερουσία επρόκειτο να δει για πρώτη φορά δύο μαύρες γυναίκες να υπηρετούν ταυτόχρονα, καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης προέβλεπαν ότι η Δημοκρατική Άντζελα Άλσομπρουκς θα κέρδιζε στο Μέριλαντ και η Δημοκρατική Λίζα Μπλαντ Ρότσεστερ στο Ντέλαγουερ.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόλεμοι, κλιματικά σοκ και αναγκαστικοί εκτοπισμοί επηρεάζουν την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων
Ποια είναι τα βασικά του σημεία
Κάνει λόγο για «πολιτικό θέατρο»
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του
«Ήμουν απλώς έξω για μια βόλτα με το αγαπημένο μου αυτοκίνητο», δικαιολογήθηκε
Μαρτυρίες ότι έστειλε φωτογραφίες σε συμμαθητές της μετά τους φόνους
Παρουσιαζόταν υπεύθυνος για τον λιμό της Βεγγάλης το 1943
Έπασχε από ανίατη ασθένεια
Ο άλλοτε παρουσιαστής του Fox News έχει έρθει σε ρήξη με τον Τραμπ
Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες
«Τελευταία μου μέρα εδώ», ακούγεται να λέει εγκλωβισμένος επισκέπτης
To περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο
Ο γίγαντας της τεχνολογίας απομάκρυνε 21.000 εργαζόμενους
Η τελευταία πράξη στο οικογενειακό δράμα του Ρομπ Ράινερ, πριν τα Χριστούγεννα του 2025
Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν επίσης δύο υπουργοί
Τι συνέβη λίγο πριν την κατάρριψη του μαχητικού τον περασμένο Απρίλιο
Το θερμό σύστημα υψηλών πιέσεων μένει σχεδόν ακίνητο πάνω από την ίδια περιοχή
Kαθώς η χώρα προωθεί παραδοσιακά άλλες λύσεις
Το δεύτερο σημείωμα των απαγωγέων αναφέρει πως η Νάνσι Γκάθρι πέθανε
Σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε λίγες ημέρες - Kόκκινος συναγερμός σε πολλές χώρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.