- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σκάνδαλο διαρροής στο Ισραήλ - Ύποπτος στενός συνεργάτης του Νετανιάχου
Πρόκειται για τρίτο παρόμοιο περιστατικό τους τελευταίους μήνες
«Πολλοί ύποπτοι συνελήφθησαν για ανάκριση και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε δικαστής του Ισραήλ
Η διαρροή απόρρητων εγγράφων από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου αναδεικνύεται σε μείζον θέμα υψίστης ασφαλείας, με τις δικαστικές αρχές μετά τον σάλο να άρουν εν μέρει την εντολή «φίμωσης» στα ΜΜΕ.
Ο δικαστής Μεναχέμ Μιζάρι επιβεβαίωσε επιπλέον ότι την περασμένη εβδομάδα, η Shin Bet, η αστυνομία του Ισραήλ και ο στρατός ξεκίνησαν την «ανοικτή φάση» της κοινής τους έρευνας για ύποπτη παραβίαση της εθνικής ασφάλειας που προκλήθηκε από τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών.
«Πολλοί ύποπτοι συνελήφθησαν για ανάκριση και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των υπόπτων ή εάν κάποιος από αυτούς ήταν βοηθός του πρωθυπουργού.
Σε απάντηση στην ανακοίνωση, το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε μια δήλωση υποστηρίζοντας ότι κανένας από το προσωπικό δεν έχει συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές σημείωσαν ότι ο πρωθυπουργός έχει βοηθούς που εργάζονται για αυτόν, αλλά δεν απασχολούνται επίσημα στο γραφείο του. Πηγή κοντά σε έναν από τους συλληφθέντες, είπε στο Channel 12 ότι ο Νετανιάχου τον «άδειασε». «Εργάστηκε για τον Νετανιάχου και ήταν σύμβουλός του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στον πρωθυπουργό και θα έθετε σε κίνδυνο τον εαυτό του για αυτόν. Τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Νετανιάχου τον πέταξε κάτω από το λεωφορείο και μάλιστα λέει ψέματα λέγοντας ότι δεν δουλεύει γι' αυτόν», είπε η πηγή.
«Δεν δούλευε μόνο για τον Bibi, ήταν στο γραφείο κάθε μέρα, καθόταν μαζί του, τον συνόδευε σε κάθε επίσκεψη, καθόταν σε όλες τις διαβουλεύσεις, ταξίδευε με τον πρωθυπουργό στη συνοδεία του», είπε η πηγή. «Είναι απίστευτο να ρίχνεται ένας έμπιστος στους λύκους σε μια στιγμή. Ο Νετανιάχου του τηλεφωνούσε προσωπικά κάθε μέρα, τον έστελνε σε αποστολές και τον συμβουλευόταν». Το Channel 12 μετέδωσε μια σειρά από θολές εικόνες του υπόπτου, συμπεριλαμβανομένης μιας που τον δείχνει σε ένα δωμάτιο με τον Νετανιάχου και αρκετούς άλλους υπουργούς, διαψεύδοντας φαινομενικά τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι δεν συνεργάστηκε μαζί του.
Ενώ η συνολική εικόνα της λεγόμενης υπόθεσης παραμένει κάπως ασαφής λόγω της λογοκρισίας, επικεντρώνεται σε δύο βασικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες. Το πρώτο περιστατικό αφορούσε διαρροές νωρίτερα φέτος σε δύο ξένες εφημερίδες εγγράφων που φαινομενικά ανήκαν στη Χαμάς και τα οποία υποστήριζαν τις συζητήσεις του Νετανιάχου για τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Τον Σεπτέμβριο, το IDF ξεκίνησε έρευνα για τη διαρροή εγγράφων στη Bild και στο The Jewish Chronicle.
Το δεύτερο θέμα αφορά έναν εκπρόσωπο για θέματα ασφαλείας, ο οποίος εργαζόταν στο γραφείο του πρωθυπουργού τον περασμένο χρόνο, παρόλο που δεν είχε λάβει την απαραίτητη άδεια ασφαλείας από την Shin Bet. Ωστόσο, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος συνέχισε να εργάζεται για τον πρωθυπουργό με ανεπίσημη ιδιότητα και ότι ο Νετανιάχου προσπαθούσε τους τελευταίους μήνες να τον προσλάβει ως εξωτερικό σύμβουλο, κάτι που θα του επέτρεπε να πληρώνεται για τις υπηρεσίες του.
Σύμφωνα με τις ειδήσεις του Channel 12, ένα τρίτο θέμα που προκάλεσε υποψίες τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μια συνάντηση μεταξύ του αρχηγό του προσωπικού του Νετανιάχου, Τζάτσι Μπράβερμαν, ενός άλλου αξιωματούχου του PMO του Τζόναθαν Ούριχ, και του προσωπικού δικηγόρου του Νετανιάχου, Αμίτ Χαντάντ. Ο Χαντάντ εκπροσωπεί τον Νετανιάχου στις διάφορες κατηγορίες διαφθοράς που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός εν μέσω της δίκης του που βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξαφάνιση του απόστρατου υποπτεράρχου Γουίλιαμ Νιλ ΜακΚάσλαντ
Ραγδαίες εξελίξεις μετά το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Αούν
Το βίντεο, που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια προβολές
Ο 51χρονος Ερίκ Ρομπίκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από δύο αγνώστους
Διαψεύδει η Βηρυτός επικοινωνία με Ισραήλ – Τι ειπώθηκε στη συνομιλία με Ρούμπιο
Reuters: Ιράν και ΗΠΑ έχουν σημειώσει «ορισμένη πρόοδο», αλλά παραμένουν διαφωνίες για τα πυρηνικά
Δήλωσαν ως προορισμό το Ιράκ αλλά ανέμεναν εντολές στον Περσικό Κόλπο
Δραματικές οι στιγμές μέσα στο σχολείο - Παιδιά κρυβόντουσαν όπου μπορούσαν για να σωθούν
Τι δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας - Η ποπ σταρ αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση
Πώς έγινε η σημαντική αυτή ανακάλυψη
Τραγωδία στη Βιρτζίνια - Ο Τζάστιν Φέρφαξ πυροβόλησε τη σύζυγό του και έβαλε τέλος στη ζωή του
Παγκόσμια απειλή χαρακτήρισε τον Πούτιν ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μπέρδεψε εδάφιο της Βίβλου με κινηματογραφική ατάκα του Κουέντιν Ταραντίνο
Σφοδρό τροχαίο του κόστισε τη ζωή
Στο στόχαστρο πόλεις και άμαχοι
«Η Τεχεράνη δεν μπορεί να ελέγξει τα Στενά», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
Σφοδρές μάχες σώμα με σώμα με τη Χεζμπολάχ
Σφοδρή κριτική του ποντίφικα προς τους ηγέτες που ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε πολέμους
Ο 27χρονος φέρεται να πυροβόλησε εναντίον οχήματος με τρεις επιβάτες στη Βόρεια Καρολίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.