- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέντε Αστέρια: Ο Κόντε έδιωξε τον ιδρυτή Μπέπε Γκρίλο
Παραμένει η διαμάχη ανάμεσα στους δυο άνδρες
Πέντε Αστέρια: Έξωση στον ιδρυτή τους Μπέπε Γκρίλο
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα διακόψει τους δεσμούς με τον ιδρυτή του, τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο, λόγω των «πράξεων σαμποτάζ» του, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε αποσπάσματα βιβλίου που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.
Ο Κόντε έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον Γκρίλο από τότε που ανέλαβε τα ηνία των Πέντε Αστέρων του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της ιταλικής αντιπολίτευσης το 2021, μετατρέποντας σταδιακά αυτό που κάποτε ήταν ένα ριζοσπαστικό κίνημα διαμαρτυρίας σε μια αριστερή δύναμη.
Σε αποσπάσματα από το βιβλίο του παρουσιαστή τηλεοπτικών ειδήσεων Μπρούνο Βέσπα, ο Κόντε δήλωσε ότι «κάτι είχε ραγίσει ανεπανόρθωτα» στη σχέση του με τον Γκρίλο, ο οποίος εξακολουθεί να έχει επίσημο ρόλο ως θεματοφύλακας των ιδρυτικών αξιών του κόμματος.
«Η σύγκρουση δεν είναι ο Γκρίλο εναντίον του Κόντε, αλλά ο Γκρίλο εναντίον της ίδιας του της κοινότητας», είπε ο Κόντε.
Ο Κόντε δήλωσε ότι δεν θα ανανεώσει το ετήσιο συμβόλαιο του Γκρίλο, ύψους 300.000 ευρώ (324.000 δολάρια), ως σύμβουλος επικοινωνίας των 5 Αστέρων, κατηγορώντας τον ότι διευθύνει μια «αντιεπικοινωνιακή» μηχανή και λέγοντας ότι είναι αδύνατο να συνεργαστεί μαζί του.
Ο Γκρίλο, ο οποίος διευθύνει ένα δημοφιλές ιστολόγιο που κάποτε ήταν το φερέφωνο του κόμματός του, δεν αντέδρασε αμέσως. Όμως το επιτελείο του δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos ότι δεν γνώριζε ότι το συμβόλαιό του είχε καταγγελθεί.
Το κόμμα ιδρύθηκε το 2009 και συγκλόνισε την ιταλική πολιτική την επόμενη δεκαετία, κερδίζοντας το 25% των ψήφων το 2013 και μπαίνοντας στην κυβέρνηση πέντε χρόνια αργότερα.
Τα τελευταία χρόνια έχασε την ισχύ του, αποδυναμωμένο από πολιτικές στροφές και εσωτερικές διαμάχες, και σήμερα έχει ποσοστά υποστήριξης λίγο κάτω από 12% στις δημοσκοπήσεις.
Ο Κόντε ξεκίνησε αυτό που αποκάλεσε «συντακτική συνέλευση» για να αναβιώσει το κόμμα μετά από ένα φτωχό αποτέλεσμα στις εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν κινήματος κέρδισε λιγότερες από τις μισές ψήφους της κύριας δύναμης της αντιπολίτευσης, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.
Στο παρελθόν ο Γκρίλο, ο οποίος είναι γνωστός για την ειλικρινή του γλώσσα, κατηγόρησε τον Κόντε για έλλειψη πολιτικού οράματος και επέκρινε αυτό που θεώρησε ως προσπάθεια να μετατραπεί το άλλοτε ακραίο κίνημα σε ένα παραδοσιακό κόμμα με επίκεντρο τον ηγέτη.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Το μέγεθος, η πολυπλοκότητα της χώρας και η πραγματική επιλογή για τον επόμενο ηγέτη
Μαζική αεροπορική επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας με 100 βόμβες σε υπόγειο συγκρότημα στην Τεχεράνη
Μνημειώδες σκηνικό για μπαλέτο του 1939 στη Νέα Υόρκη δημοπρατείται από τον οίκο Bonhams στο Παρίσι
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον Θεό να χαρίσει στον πρόεδρο Τραμπ σοφία, ευλογία και καθοδήγηση
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.