- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παραμένουν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ παρά τις ισραηλινές επιθέσεις
10.000 άνδρες υπό διασταυρούμενα πυρά του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ
Την Πέμπτη, ο ΟΗΕ κατηγόρησε τα ισραηλινά στρατεύματα ότι «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» πυροβόλησαν θέσεις τους
Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνοριακή περιοχή στο νότιο Λίβανο όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός, αποφασισμένοι να μείνουν εκεί παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν από εμάς να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, από τα σύνορα μέχρι και πέντε χιλιόμετρα από τη Μπλε Γραμμή», δήλωσε ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL, FINUL) που είναι ανεπτυγμένη κατά μήκος του συνόρου ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο.
Η δύναμη αυτή του ΟΗΕ, που αριθμεί 10.000 άνδρες, βρίσκεται πλέον υπό διασταυρούμενα πυρά του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που μπήκαν πριν τρεις εβδομάδες σε ανοιχτό πόλεμο, με την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο.
Ενώ ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από την UNIFIL να εκκενώσει «περίπου 29 θέσεις» κοντά στα σύνορα, ο στρατός δεν ανέφερε το αρχηγείο της UNIFIL, που βρίσκεται στο Ρας αλ Ναγκούρα στα σύνορα, το οποίο δέχτηκε επανειλημμένα πυρά, κυρίως από Ισραηλινούς, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ.
«Αλλά υπήρξε ομόφωνη απόφαση να μείνουμε, γιατί η σημαία του ΟΗΕ πρέπει να κυματίζει σε αυτήν την περιοχή και πρέπει να είμαστε σε θέση να υποβάλουμε αναφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Τενέντι.
Την Πέμπτη, η UNIFIL κατηγόρησε ισραηλινά στρατεύματα ότι «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» πυροβόλησαν θέσεις της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας κύμα διεθνών επικρίσεων σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο.
Πέντε κυανόκρανοι έχουν τραυματιστεί από τότε σε επιθέσεις, σύμφωνα με τη δύναμη του ΟΗΕ.
Ρώμη και Παρίσι κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρέσβεις στις χώρες τους για εξηγήσεις και για να διαμαρτυρηθούν και η Ιταλία έφτασε στο σημείο να μιλήσει για πιθανά «εγκλήματα πολέμου».
Από την πλευρά του το Ισραήλ διευκρίνισε χθες, Παρασκευή, ότι άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνση «απειλής» κοντά σε θέση της UNIFIL, στον νότιο Λίβανο, όπου ο στρατός του διεξάγει ευρεία αεροπορική και χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς.
Ο Τενέντι σημείσε ότι η απόφαση της UNIFIL να παραμείνει στις θέσεις της ελήφθη παρά τις «πολύ, πολύ δύσκολες» συνθήκες και τις «πολλές ζημιές, που έχουν συμβεί ακόμη και στο εσωτερικό των βάσεων».
«Χθες βράδυ (Παρασκευή), κοντέινερ όπου βρίσκονταν κυανόκρανοι από την Γκάνα καταστράφηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε ακριβώς απ' έξω», ανέφερε.
«Οι κυανόκρανοι αναγκάζονται να διαμένουν μέσα σε καταφύγια (...) και είναι πολύ δύσκολο να ζεις έτσι για 12 μήνες, γιατί αυτό δεν ξεκίνησε χθες», είπε ο εκπρόσωπος της UNIFIL.
Σήμερα είναι «πολύ δύσκολο να συνεχιστούν οι δραστηριότητες παρακολούθησης γιατί οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκοποι», ανέφερε ο Τενέντι, ενώ η κύρια αποστολή της UNIFIL είναι, από το 1978 και στη συνέχεια με την ενίσχυσή της το 2006 μετά από προηγούμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, να διασφαλίσει την παύση των εχθροπραξιών.
«Έχουμε δεχτεί επίθεση πολλές φορές και έχουμε μιλήσει για αυτό δημόσια», τόνισε.
Για τον Τενέντι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση». Για τον λόγο αυτό ζητά να διεξαχθούν «συζητήσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο» για να «αποφευχθεί η καταστροφή».
«Η σύγκρουση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ δεν είναι απλώς μια σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών. Πολύ σύντομα, αυτό θα μπορούσε να είναι μια περιφερειακή σύγκρουση με καταστροφικές επιπτώσεις για όλους».
Η UNIFIL καλείται επίσης να συνεργαστεί με τον λιβανικό στρατό για την ανάπτυξη τους στο νότιο Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να είναι παρούσα, και να συντονίσει το ανθρωπιστικό έργο στην περιοχή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελέτη αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών
Μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στη βρετανική ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης γνωστές προσωπικότητες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη
Πάνω από 37 οι τραυματίες - Μάχη με τον χρόνο για τους απεγκλωβισμούς όσων είναι μέσα στα οχήματα
Η ηθοποιός επικαλείται έναν νέο νόμο
Οι περισσότεροι φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια αλλάζουν ρούχα
Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 55% τα τελευταία δύο χρόνια
«Ζούμε τη σκοτεινότερη στιγμή που έχω βιώσει σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο 76χρονος ηθοποιός
Ο 53χρονος Βρετανός ηθοποιός τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς τους νέους
Διατηρούσε δείγμα στην California Cryobank
Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες υπάρχουν και συγγενικά του πρόσωπα
Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν 2,1°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα - Πού αποδίδουν οι επιστήμονες την άνοδο
Οι μάχες με τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται παρά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση
Tον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση
777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα αναπτύσσονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου - Στο επίκεντρο και η Ελλάδα
Όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο λιποθύμησε από το σοκ
Σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Μαΐου και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας κατοικίας
Έντονη ανησυχία για το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στην Αφρική
Σημαντικό χάσμα μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και γεωγραφικών περιοχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.