Κοσμος

Η Χάγη απάλλαξε Σερβία και Κροατία

Δεν διαπράχθηκαν γενοκτονίες την περίοδο των μεταξύ τους πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι δεν διαπράχθηκαν γενοκτονίες ούτε από την Σερβία ούτε από την Κροατία κατά τη διάρκεια του πολέμου (1991 – 1995) για την ανεξαρτησία της Κροατίας από την τότε εναπομείνασας ενιαίας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία – Μαυροβούνιο). Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Κροατία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας τη Σερβία για τη γενοκτονία Κροατών πολιτών στο Βούκοβαρ και σε άλλες περιοχές το 1991. Η Σερβία απάντησε με προσφυγή κατά της Κροατίας κατηγορώντας την για την βίαιη απέλαση περισσοτέρων 200.00 Σέρβων από την Κροατία. Ο Πίτερ Τόμκα, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τόνισε ότι, μολονότι οι σερβικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα στην Κροατία μεταξύ του 1991 και του 1995, η Κροατία δεν απέδειξε ότι η Σερβία επεδίωκε να εξολοθρεύσει «συνολικά ή μερικά» τον κροατικό πληθυσμό στις κατειλημμένες περιοχές.

Πρόκειται για τη δεύτερη ετυμηγορία τέτοιου είδους στην ιστορία του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο στην υπόθεση της προσφυγής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης σε βάρος της Σερβίας, το 2007, υποστήριξε ότι η Σερβία δεν είναι ένοχη, αν και διαπράχθηκε γενοκτονία στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα και ότι η Σερβία δεν έκανε αρκετά για την αποτρέψει.