- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Ισπανία δίνει άσυλο στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Βενεζουέλας
Εις βάρος του εκδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου ένταλμα σύλληψης επειδή δεν παρουσιάστηκε στην εισαγγελία, έπειτα από τρεις κλήσεις
Ισπανία: Δίνει άσυλο στον υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Βενεζουέλας
Στην Ισπανία προσγειώθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, δήλωσε ισπανική κυβερνητική πηγή, και η Μαδρίτη έχει δεχθεί να του προσφέρει πολιτικό άσυλο.
Ο Γκονσάλες Ουρούτια ζήτησε να λάβει άσυλο στην Ισπανία, επεσήμανε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανούελ Αλμπάρες, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση φυσικά (…) θα του δώσει».
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε διαβεβαιώσει χθες Σάββατο ότι η Ισπανία «δεν θα εγκαταλείψει» τον Γκονσάλες Ουρουτία, τον οποίο χαρακτήρισε «ήρωα».
Ο Βενεζουελάνος αντιφρονών, κρυβόταν εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Εις βάρος του εκδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου ένταλμα σύλληψης επειδή δεν παρουσιάστηκε στην εισαγγελία, έπειτα από τρεις κλήσεις. Οι αρχές της Βενεζουέλας τον κατηγορούσαν «για απείθεια στους νόμους», «συνωμοσία», «σφετερισμό αξιωμάτων» και «δολιοφθορά».
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά τις εκλογές στα τέλη Ιουλίου, στις οποίες αναδείχθηκε εκ νέου νικητής ο Μαδούρο, με 52% των ψήφων, μια νίκη την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση.
Ο 75χρονος Γκονσάλες Ουρουτία, πρώην πρεσβευτής, δέχθηκε να αντικαταστήσει ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αφού της απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα.
Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο Γκονσάλες Ουρουτία έφυγε από τη Βενεζουέλα μαζί με τη σύζυγό του Μερσέντες.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του Μαδούρο. Μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν είχε αναγνωρίσει την επανεκλογή του ούτε το 2018, έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση την οποία είχε μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών ξέσπασαν στη Βενεζουέλα διαδηλώσεις. Στη διάρκειά τους σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 192, ενώ περίπου 2.400 άλλοι συνελήφθησαν, σύμφωνα με επίσημη πηγή.
Σήμερα η ΕΕ ζήτησε από τη Βενεζουέλα να απελευθερώσει όλους τους πολίτικούς κρατούμενους και να πάψει να καταστέλλει την αντιπολίτευση.
«Η ΕΕ επιμένει οι αρχές της Βενεζουέλας να τερματίσουν την καταστολή, τις αυθαίρετες συλλήψεις και την παρενόχληση μελών της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών και να απελευθερώσουν όλους τους πολίτικούς κρατούμενους», δήλωσε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
«Σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Σε μια δημοκρατία κανένας πολιτικός ηγέτης δεν θα πρέπει να είναι αναγκασμένος να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα», τόνισε ο Μπορέλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο δράστης από πυρά κατοίκου που τον καταδίωξε
Τα σχόλια για την πρώτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο
HARD NEWS: Η αμερικανική πίεση στην Ευρώπη μέσω της ματωμένης Ουκρανίας | Οι μόνιμες αλλαγές στο εμπόριο | Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ΤΝ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ο ρόλος της Μποτσουάνας
Η αντιπαράθεση εκτείνεται από τα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, έως τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Το ενοίκιο αυξάνεται από 450 σε 1.200 ευρώ.
Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social
Τραγικός απολογισμός και τέσσερις αγνοούμενοι - Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.