- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επίθεση Ερντογάν σε Νετανιάχου με χαρακτηρισμούς «χασάπης» και «Χίτλερ»
«Σκεφτείτε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χειροκροτεί αυτούς που έσφαξαν σχεδόν 40.000 ανθρώπους», είπε για τις ΗΠΑ
Τουρκία: Επίθεση Ερντογάν κατά Νετανιάχου και του αμερικανικού Κογκρέσου
Με άκρως επικριτική γλώσσα σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τον χαρακτήρισε «Χίτλερ της εποχής μας» και «χασάπη», και επιτέθηκε κατά των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών που τον χειροκρότησαν.
Μιλώντας σε εκδήλωση για το τουρκικό πρόγραμμα ενίσχυσης της υψηλής τεχνολογίας, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, προχτές Τετάρτη, ενώπιον της κοινής συνεδριάσης των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου. «Από τις 7 Οκτωβρίου, οι άνθρωποι παρακολουθούν από μακριά τη δολοφονία μωρών σαν να βλέπουν κινηματογραφική ταινία. Ο δολοφόνος τους Νετανιάχου χειροκροτείται στις ΗΠΑ. Τι είδους έργο είναι αυτό; Είναι δυνατόν να το καταλάβει κανείς αυτό; Τι γίνεται με τη δημοκρατία, τι γίνεται με την ελευθερία, τι γίνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Υποστήριξε ακόμη ότι «το σημερινό παγκόσμιο σύστημα, το οποίο δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τα συμφέροντα των νικητών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, έχει αρχίσει να λήγει. Αρκεί να κοιτάξουμε τις κρίσεις του πρόσφατου παρελθόντος για να δείξουμε ότι το σύστημα έχει ήδη υψώσει τη σημαία της χρεοκοπίας. Η σύγκρουση στη Συρία διαρκεί 13 χρόνια, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το Σουδάν βρίσκεται σε αναταραχή πριν σταθεροποιηθεί η Υεμένη, 40.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα και η γενοκτονία δεν έχει αποτραπεί εδώ και 10 μήνες».
Συνεχίζοντας, στράφηκε κατά των Αμερικανών νομοθετών: «Σκεφτείτε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χειροκροτεί αυτούς που έσφαξαν σχεδόν 40.000 ανθρώπους».
«Από τη μία πλευρά, υπάρχει ένα κύμα χειροκροτημάτων εκεί. Όχι να σταματήσουν τη σφαγή, βρισκόμαστε ενώπιον ενός φαινομένου απώλειας της λογικής και συνείδησης, από εκείνους που φιλοξένησαν στο Κογκρέσο τους και χειροκρότησαν όρθιοι 57 φορές την παραληρηματική ομιλία του χασάπη. Αυτοί που στα λόγια δίνουν μαθήματα δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, δεν ντρέπονται αυτοί που ανυψώνουν τον Χίτλερ της εποχής μας. Δεν κοκκινίζουν, δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει νόμος, δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχει συμπόνια. Δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για την ειρήνη. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια να ενισχυθεί η ελπίδα της ανθρωπότητας. Γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης τρέλας στην οποία ο καταπιεστής τιμάται για τη σκληρότητά του και τα δικαιώματα των καταπιεσμένων αγνοούνται» δήλωσε σε έντονο ύφος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Καταλήγοντας υποστήριξε ότι όλα αυτά δείχνουν ότι «οι χώρες που μπορούν να σταθούν δυνατές, να σταθούν όρθιες με τις δικές τους δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να βγουν με επιτυχία από το χάος το οποίο συγκλονίζει εκ βάθρων το παγκόσμιο σύστημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
«Όνειρο η παράδοση άνευ όρων» λέει ο Μασούντ Πεζεσκιάν
Οι επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ναρκοθέτησης του Ορμούζ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.