- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γερμανία: «Ο Φίλιππος Τσάνης θα μπορούσε να είναι γιος μας»
Το θέμα του τραγικού θανάτου μετά από άγριο ξυλοδαρμό στη Γερμανία έθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς στη Βουλή
Γερμανία: «Ο Φίλιππος Τσάνης θα μπορούσε να είναι γιος μας»
«Ο Φίλιππος Tσάνης θα μπορούσε να είναι γιος μας». Με αυτά τα λόγια από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς έθεσε την υπόθεση του θανάτου του Φίλιππου Τσάνη στο γερμανικό Κοινοβούλιο, την ώρα των επίκαιρων θεμάτων.
Έναν μήνα μετά τον θανάσιμο τραυματισμό αστυνομικού με μαχαίρι στο περιθώριο ακροδεξιάς εκδήλωσης στο Μάνχαϊμ, ένα νέο τραγικό περιστατικό ήρθε να προστεθεί σε μια μακρά λίστα αντίστοιχων εγκλημάτων βίας. Ο θανάσιμος ξυλοδαρμός του 20χρονου Φίλιππου Τσάνη, από οικογένεια με ελληνική, πολωνική και γερμανική καταγωγή σε μια ήσυχη λουτρόπολη, το Μπαντ Οϊνχάουζεν, από επίθεση νεαρών και φερόμενο βασικό δράστη 18χρονο με συριακή υπηκοότητα αποτελεί «έγκλημα που προκαλεί σοκ».
Μερτς: Προς τα πού οδεύει η γερμανική κοινωνία;
Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος που βγαίνει πρώτο στις δημοσκοπήσεις, έκανε λόγο για μια υπόθεση, η οποία δεν αποτελεί «μεμονωμένο περιστατικό», αλλά εγγράφεται σε μια σειρά αντίστοιχων πράξεων τα τελευταία χρόνια. «Οι δράστες έχουν ένα κοινό» όπως είπε, είναι νέοι άνθρωποι που ήρθαν στη Γερμανία από άλλες χώρες ως μετανάστες και είχαν κάθε ευκαιρία να ζήσουν μια ζωή με ελευθερία, ωστόσο οδηγήθηκαν στη βία. Για τον Φρίντριχ Μερτς έχει έρθει η ώρα να τεθούν τα ερωτήματα:
«Προς τα πού οδεύει η κοινωνία μας; Πόσο ασφαλείς είναι ακόμη και μικρές πόλεις;» διερωτήθηκε από το βήμα της Μπούντεσταγκ. Για τον ίδιο πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή συζήτηση για τις συνέπειες της «ανεξέλεγκτης μετανάστευσης», καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, για «συνέπειες αλλά και μέτρα». Διαφορετικά, όπως τόνισε, κινδυνεύει να διαρραγεί η αρμονική συνύπαρξη με τα εκατομμύρια ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο, που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει συλλήβδην να στοχοποιηθούν.
Νωρίτερα το ίδιο θέμα απασχόλησε και ενημέρωση σε ανταποκριτές ξένου Τύπου από τον Φρίντριχ Μερτς, όπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο «από κοινού» εντός της ΕΕ, μετά από ερώτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη ανατροπή του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, κάτι που αποτελεί στόχο πολλών ακροδεξιών κομμάτων, π.χ. στην Ολλανδία υπό τον Γκέερτ Βίλντερς. Πάντως στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου κατέστη εμφανής η ανησυχία του Φρίντριχ Μερτς για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία ή την ήδη εμπεδωμένη ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία.
«Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις είναι εκλεγμένες κυβερνήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, όμως από την άλλη πλευρά θέλησε να καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που το κόμμα του αναδειχθεί πρώτο στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές του 2025, δεν να συνεργαστεί με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, ένα μοντέλο που έχουμε ήδη δει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Το εννοούμε σοβαρά ότι δεν θα συνεργαστούμε με την AfD» υπογράμμισε.
Πηγή: DW
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς πέθανε ο διάσημος σκηνοθέτης - Η επίσημη διάγνωση του ιατροδικαστή
Ο άνδρας παρουσιαζόταν ως «Μουράτ από τον Λίβανο»
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα
Πολλές νέες φωτογραφίες, λίγες σημαντικές αποκαλύψεις
Ο 55χρονος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών
Θα αποτελείται από σκάφη «30.000 ως 40.000 τόνων» που θα είναι «τα καλύτερα του κόσμου», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο
«Εμείς είμαστε τα κουλ παιδιά», είπε αμερικανίδα ράπερ σε εκδήλωση της Έρικα Κερκ
H 25χρονη αεροσυνοδός βρέθηκε νεκρή σε δωμάτιο πεντάστερου ξενοδοχείου
Η υπόθεση θυμίζει εκείνη της Γαλλίδας Ζιζέλ Πελικό
Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι και ένας εικοσάχρονος
Ολόιδιο έργο του εμφανίστηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας
Αυστηροποιούνται τα πρότυπα ευημερίας των ζώων
Κατηγορείται για συμμετοχή σε παραγωγή πορνογραφικού περιεχομένου
Μητσοτάκης και Χέρτζογκ επισκέφθηκαν το σπίτι του δολοφονημένου Έλληνα Ιωνά Καρούση
Έκπληξη προκαλούν οι αυτοσχέδιες τακτικές που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης
Γιατί είναι τώρα σε αυτή την κατάσταση παρά την τεράστια επιτυχία που είχε
Ερευνάται αν η βόμβα τοποθετήθηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες
Ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης
Η αμερικανική εταιρεία δηλώνει ότι προτίθεται να προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης
Η δημοσιοποίηση του υλικού δικαιώνει καταγγελία που είχε γίνει ήδη από το 1996 από τη Μαρία Φάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.