Κοσμος

Και άλλοι αστυνομικοί στο σκάνδαλο παράνομων στοιχημάτων για τις βρετανικές εκλογές

Αφορούν ενδεχόμενη εσωτερική πληροφόρηση για τον χρόνο διεξαγωγής τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρίσι Σούνακ:  Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το μεταναστευτικό γκρεμίζουν τα ποσοστά του
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ © ΕΡΑ / Chris Ratcliffe

Σουνάκ: Και άλλοι αστυνομικοί στο σκάνδαλο παράνομων στοιχημάτων

Συνεχίζεται το σκάνδαλο το οποίοι πλήττει τον Ρίσι Σούνακ καθώς μετά τον στενό του συνεργάτη και αστυνομικό της φρουράς που έλεγχονται για στοιχηματισμό, πέντε ακόμα αστυνομικοί υπάλληλοι βρίσκονται υπό έρευνα.

Συγκριμένα, η μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε ότι πέντε ακόμη αστυνομικοί ερευνώνται σε σχέση με ύποπτα στοιχήματα για την ημερομηνία των εκλογών, εκτός από τον αξιωματικό προστασίας που συνελήφθη. 

«Επιβεβαιώσαμε προηγουμένως τη σύλληψη ενός αξιωματικού της Met τη Δευτέρα 17 Ιουνίου για παράβαση καθήκοντος σε σχέση με στοιχήματα που είχαν τοποθετηθεί για τον χρόνο διεξαγωγής των γενικών εκλογών. Ο αξιωματικός - ένας αστυνομικός από τη Διοίκηση Προστασίας Αξιωματικών και Ειδικών - βρίσκεται σε περιορισμένα καθήκοντα. Μας έχουν, ωστόσο, διαβιβαστεί πληροφορίες από την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών, σύμφωνα με τις οποίες πέντε ακόμη αξιωματικοί έχουν τοποθετήσει στοιχήματα που σχετίζονται με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών συνεχίζει να διερευνά αυτά τα θέματα. Οι αξιωματικοί δεν έχουν συλληφθεί, αλλά έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Επαγγελματικών Προτύπων της Met. Οι αξιωματικοί ανήκουν στη Βασιλική και Ειδική Διοίκηση, στη Διοίκηση Κοινοβουλευτικής και Διπλωματικής Προστασίας και στη Βασική Μονάδα Διοίκησης της Κεντρικής Δυτικής Ευρώπης. Κανένας από αυτούς δεν εργάζεται σε ρόλο στενής προστασίας. Οι αποφάσεις σχετικά με το αν θα υποβληθούν σε περιορισμούς θα ληφθούν εν ευθέτω χρόνω», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
 
Ένας από τους πιο κοντινούς αξιωματικούς στην προστασία του Ρίσι Σούνακ συνελήφθη, καθώς κατηγορείται για φερόμενα στοιχήματα σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ο αξιωματικός σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας (Met) της Βρετανίας είναι μέλος της διοίκησης Royalty and Specialist Protection (RaSP), η οποία παρέχει προστασία σε VIP υπουργούς και μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Συνελήφθη τη Δευτέρα ως ύποπτος για παράβαση καθήκοντος σε δημόσιο αξίωμα. Το Sky News γνωρίζει ότι τοποθετήθηκαν πολλά στοιχήματα, με τουλάχιστον ένα από αυτά να είναι τριψήφιο ποσό.

Έρευνα από την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών

Ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού, η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών διεξήγαγε ευρύτερη έρευνα και βρήκε πληροφορίες που οδήγησαν στην απόφαση να ερευνήσει τον αξιωματικό κάτι για το οποίο ενημέρωσε τη Met την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Το θέμα παραπέμφθηκε επίσης στην Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αστυνομικής Συμπεριφοράς (IOPC), το όργανο που είναι υπεύθυνο για την εποπτεία του συστήματος χειρισμού των καταγγελιών που υποβάλλονται κατά των αστυνομικών δυνάμεων στην Αγγλία και την Ουαλία.

«Η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών συνεχίζει να ηγείται της έρευνας σχετικά με τα φερόμενα αδικήματα στοιχημάτων και η δική μας έρευνα διεξάγεται παράλληλα με αυτήν», ανέφερε ακόμα η αστυνομία. Ερωτηθείς σχετικά με τον αστυνομικό, εκπρόσωπος της Επιτροπής Τυχερών Παιχνιδιών δήλωσε: «Επί του παρόντος, η Επιτροπή ερευνά το ενδεχόμενο παραβάσεων σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών. Πρόκειται για μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και η Επιτροπή δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή».

Τα μέλη της RaSP έχουν σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό και την ομάδα του και συχνά μοιράζονται το ίδιο όχημα. Η επίλεκτη μονάδα αποτελείται από αξιωματικούς που θεωρείται πως έχουν επιλεγεί για τις ικανότητές τους καθώς και για την ακεραιότητά τους, δεδομένης της ευαισθησίας των ανθρώπων που φρουρούν.

Η εμπλοκή στενού συνεργάτη του Σούνακ με στοιχηματισμό

Η είδηση έρχεται μια εβδομάδα μετά την αποκάλυψη του Guardian ότι ο στενότερος κοινοβουλευτικός συνεργάτης του Ρίσι Σούνακ, ο Κρεγκ Γουίλιαμς, είχε βάλει στοίχημα 100 λιρών για τις εκλογές του Ιουλίου, μόλις τρεις ημέρες πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την ημερομηνία.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών ζήτησε από τα γραφεία στοιχημάτων να ψάξουν όλα τα σημαντικά στοιχήματα που είχαν τοποθετηθεί στις εκλογές του Ιουλίου, αφού επισημάνθηκε ότι ο Γουίλιαμς είχε τοποθετήσει το συγκεκριμένο στοίχημα.

«Έβαλα στοίχημα για τις γενικές εκλογές πριν από μερικές εβδομάδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιες έρευνες ρουτίνας και επιβεβαιώνω ότι θα συνεργαστώ πλήρως με αυτές. Δεν θέλω να αποσπάσει την προσοχή μου από την προεκλογική εκστρατεία, θα έπρεπε να είχα σκεφτεί πώς φαίνεται», είπε ο Γουίλιαμς. Ο Γουίλιαμς θεωρείται ότι έχει ένα αξίωμα που ενεργεί ως τα «μάτια και τα αυτιά» του πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.