Κοσμος

Η Λουιζιάνα επιβάλλει οι δέκα εντολές να αναρτώνται στα δημόσια σχολεία

Ανοίγει ξανά ο διάλογος για τον διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τάξη σχολείου
Λουιζιάνα: Επιβάλλει οι δέκα εντολές να αναρτώνται στα δημόσια σχολεία © Unsplash / Niamat Ullah

Λουιζιάνα: Επιβάλλει οι δέκα εντολές να αναρτώνται στα δημόσια σχολεία - Ανοίγει ξανά ο διάλογος για τον διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους

Η Λουιζιάνα επέβαλε την απόφαση να αναρτώνται οι δέκα εντολές σε κάθε σχολική αίθουσα. Η απόφαση αυτή της Πολιτείας των ΗΠΑ ανοίγει ξανά τον διάλογο για τον διαχωρισμό εκκλησίας/κράτους.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Λουιζιάνας, Τζεφ Λάντρι, υπέγραψε νόμο που προβλέπει ότι οι δέκα εντολές θα αναρτώνται υποχρεωτικά σε κάθε αίθουσα δημόσιου σχολείου –από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ως τα πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο – από τη νέα σχολική χρονιά. Καθώς «αν θες να σέβεσαι το κράτος δικαίου, πρέπει να ξεκινήσεις από τον αρχέτυπο νόμο, αυτόν του Μωυσή», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του νομοσχεδίου.

Οι δέκα εντολές θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες στις σχολικές αίθουσες της Λουιζιάνα

Ο νόμος προβλέπει πως οι δέκα εντολές θα αναρτώνται σε κορνίζες ή πόστερ, σε μεγάλο μέγεθος και γραμματοσειρά ώστε να είναι ευδιάκριτες. Η ισχυρή αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών ACLU προειδοποίησε πως το ζήτημα θα κριθεί στη δικαιοσύνη. «Ο νόμος παραβιάζει τον διαχωρισμό της εκκλησίας και του κράτους και είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικός», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος απαγορεύει τον καθορισμό εθνικής θρησκείας, καθώς και την εύνοια σε οποιαδήποτε θρησκεία σε βάρος άλλης. Κι άλλες συντηρητικές αμερικανικές πολιτείες στη λεγόμενη «ζώνη της Βίβλου» στις νότιες ΗΠΑ έχουν αποπειραθεί να θεσπίσουν παρόμοια μέτρα· αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό διά νόμου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.