- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Χεζμπολάχ: Ο επικεφαλής Χασάν Νασράλα απειλεί την Κύπρο
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Σαγιέντ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η ομάδα του θα πολεμήσει «χωρίς κανόνες και χωρίς όρια» σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος με το Ισραήλ και ότι κανένα σημείο του Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Νασράλα είπε ότι αυτό περιλαμβάνει πιθανούς στόχους στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο Νασράλα απείλησε επίσης για πρώτη φορά την Κύπρο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει «μέρος του πολέμου» αν συνέχιζε να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικές ασκήσεις.
Η ομάδα έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορεί να πλήξει ένα σκάφος στη θάλασσα, πλήττοντας ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του πολέμου του το 2006.
Αναφορές μέσων ενημέρωσης και αναλυτών ανέφεραν εδώ και χρόνια ότι η Χεζμπολάχ απέκτησε ρωσικής κατασκευής αντιπλοϊκούς πυραύλους Yakhont στη Συρία, αφού οι δυνάμεις της αναπτύχθηκαν εκεί πριν από μια δεκαετία και πλέον για να βοηθήσουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να πολεμήσει τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.
Ο Νασράλα απείλησε επίσης για πρώτη φορά την Κύπρο, λέγοντας ότι επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις του για στρατιωτικές ασκήσεις. «Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα των αεροδρομίων και βάσεων για τον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο. Αυτό σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει γίνει μέρος του πολέμου και η Χεζμπολάχ θα την αντιμετωπίσει ως μέρος του», δήλωσε ο Νασράλα.
Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κύπρο η χώρα δεν επιτρέπει τη χρήση των αεροδρομίων της από το Ισραήλ ή την όποια άλλη χώρα για στρατιωτικές επιθέσεις. Στο παρελθόν υπήρξαν σε αρκετές περιπτώσεις ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές επιδρομές κυρίως Αμερικανικών και Βρετανικών Δυνάμεων αλλά από τις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι οι οποίες αποτελούν κυρίαρχο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, η Κύπρος, διεξάγει η ίδια ασκήσεις κυρίως αστυνομικές, στρατιωτικές και έρευνας και διάσωσης μαζί με το Ισραήλ. Υπήρξε και μία περίπτωση κατά την οποία επετράπη σε ισραηλινούς κομάντο να πραγματοποιήσουν άσκηση σε ορεινή περιοχή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση Μελόνι εγκρίνει νέα μέτρα για την ένταξη και την ασφάλεια στα σχολεία
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
Η δύσκολη μετάβαση στο Γυμνάσιο
«Γύρνα πίσω στο Μαρόκο», του φώναζαν
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρόνια - Χαμός σε όλη τη χώρα
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Η TikToker χαρακτήρισε το μνημείο «μηχανή παραγωγής χρημάτων»
Μέτρα κατά της πρώην επικεφαλής του RT France για διασπορά προπαγάνδας
Πώς κατάφερε ο ιστορικός και συγγραφέας να εξοργίσει τους πάντες
Φέρεται να ήταν φρουρός στο Stalag 326 VI K, όπου κρατούνταν έως και 200.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.