Κοσμος

Η Μόσχα «ψωνίζει» κατασκόπους για να αντισταθμίσει τα κενά από τις απελάσεις των διπλωματών της

Τι αναφέρουν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αφορμή πρόσφατες συλλήψεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μόσχα: «Ψωνίζει» κατασκόπους για να αντισταθμίσει τα κενά από τις απελάσεις των διπλωματών της

Η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο στον εκβιασμό και τα οικονομικά κίνητρα για να προσλάβει Γερμανούς που θα κατασκοπεύουν για λογαριασμό της, μετά το πλήγμα που υπέστησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της από την απέλαση περίπου 600 Ρώσων διπλωματών από την Ευρώπη, δήλωσε η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) ανακοίνωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ξοδεύουν πολλά χρήματα για να στρατολογήσουν πράκτορες στην Γερμανία, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει τις επιχειρήσεις τους από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία εργάζεται σκληρά για να αντισταθμίσει την μείωση του αριθμού των Ρώσων πρακτόρων στην Γερμανία που έκανε η γερμανική κυβέρνηση» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του BfV Τόμας Χαλτνενβάνγκ.

Γερμανία: Διαθέτουν μεγάλες αμοιβές για κατασκόπους και πράκτορες οι Ρώσοι

Δύο Γερμανοί πολίτες που είχαν καταδικαστεί τον περασμένο Αύγουστο για εσχάτη προδοσία με την κατηγορία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας, εκτιμάται ότι ο καθένας τους είχε αμειφθεί με το ποσό των 400.000 ευρώ για τις υπηρεσίες τους, αναφέρει η BfV

«Οι αμοιβές των πρακτόρων δείχνουν ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες συνεχίζουν να διαθέτουν τεράστιους οικονομικούς πόρους για να επιτύχουν τους στόχους που θέτουν για να αποκτήσουν πληροφορίες» αναφέρει η έκθεση του BfV.

Συνήθως αυτοί που κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι Γερμανοί που έζησαν στην Ρωσία ή ταξίδευαν εκεί συστηματικά, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών διπλωματών, οι οποίοι εύκολα θα μπορούσαν να γίνουν ευάλωτοι σε απόπειρες εκβιασμού.

«Μόλις αποκτήσουν πληροφορίες με τις οποίες μπορούν να εκθέσουν τους στόχους τους, οι υπηρεσίες αυτές δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν επιθετικές τεχνικές στρατολόγησης», προστίθεται στην έκθεση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ΝΑΤΟ επαναβεβαίωσε επίσης τις ανησυχίες του για τη ρωσική κατασκοπεία και ζήτησε αυστηρότερη δράση ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε ως μια εκστρατεία εχθρικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων πράξεων δολιοφθοράς και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Η Γερμανία είναι ένα από τα 32 κράτη του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ